E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNoel tatili öncesi son hafta---

Noel tatili öncesi son hafta

Noel tatili öncesi son hafta
16 Aralık 2019 - 09:49 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası (Fed) kara metinde belirsizlikler kelimesini metinden çıkartarak faizlerin büyümeyi desteklemek için ekonominin ılımlı büyümesi belirtildi

ABD Merkez Bankası Fed ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), aralık ayı toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi. Fed kara metninde belirsizlikler kelimesi karar metninden çıkartılırken, kararın ardından yapılan açıklamada, faizlerin büyümeyi desteklemek için uygun, işgücü piyasası güçlü, ekonominin ılımlı hızda büyüdüğü belirtildi.

Powell, ekonominin ılımlı şekilde büyüdüğünü ılımlı büyümenin devamını beklediklerini ifade etti. Ekonominin görünümü risklere rağmen olumlu olduğunu vurgularken, enflasyonun sürekli olarak hedefin altında seyrettiğini belirtti. Gelen verilerin görünümle uyumlu olduğu sürece para politikasının uygun kalacağını faiz artırımlarının gelecek yıldan sonrası için konuşulacağını söyledi. Faizlerde değişikliğe gitmeyen bir diğer merkez bankası olan ECB ise faiz artırımından kısa süre öncesine kadar tahvil alımlarının devam edeceğini açıkladı.

Enflasyon hedefe yaklaşana kadar faizlerin mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalacağı söylemi yinelendi. ECB’nin yeni Başkanı Christine Lagarde, bankanın politika toplantısının ardından ekonomik istikrara yönelik bazı sinyaller olduğunu belirtirken, enflasyon gelişmelerinin yakından takip edileceğinin altını çizdi. Uzun bir süre destekleyici duruş gerektiğini ifade eden Lagarde, ECB'nin gerektiğinde tüm araçlarını ayarlamaya hazır olduğunu vurguladı. Küresel likidite ve fonlama maliyetleri açısından oldukça önemli bir konumda bulunan bu iki merkez bankasının 2020’ye dair verdikleri mesajlar, Türkiye gibi finansman ihtiyacı yüksek olan ülkelerin, dış finansmana erişim koşullarında kendi iç dinamiklerinde bozulma olmadığı sürece önemli bir değişim olmayacağını işaret etti. Bu durum 2020’de piyasalardaki küresel koşulların normal şartlarda merkez bankaları tarafından desteklenmeye devam edeceğini işaret ediyor.

Yeni haftada ne konuşacağız?

Geçen hafta Fed, ECB ve TCMB toplantılarının gerçekleşmesinin ardından gözler bu hafta 17 Aralık Macaristan, 18 Aralık Tayland, 19 Aralık Japonya, İngiltere, Çekya ve Meksika Merkez Bankalarının toplantılarında olacak. Ancak piyasalarda genel bir çalkantı beklemiyoruz. Özellikle Fed ve ECB’nin almış olduğu aksiyonlar diğer merkez bankaları nezdinde de izleniyor. Yine geçen hafta Bloomberg haber sitesinde yer alan bir haberinde ABD ve Çin’in anlaşmaya vardığı söylenirken, bu hafta imzaların atılması beklenecek. Çünkü son olarak Çin bazı tarımsal ürünleri ABD’den ithal etmek hakkında endişelerinin olduğunu belirtmişti. Önümüzdeki hafta yabancılar Noel tatiline çıkacak. Dolayısıyla bu hafta piyasada hacimli geçen son hafta seansları olabilir.

Teknik Takibimizde Olan Hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: EKGYO, KCHOL, KORDS, SOKM, TCELL

Haftaya ilişkin detaylı yorumlarımıza, haftalık veri takvimine ve piyasalara dair günceler tablo ve grafiklere ulaşmak için bülteni indiriniz. (Gedik Yatırım)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)