E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNoel Baba rallisi yatırımcıları cezbediyor---

Noel Baba rallisi yatırımcıları cezbediyor

Noel Baba rallisi yatırımcıları cezbediyor
23 Aralık 2021 - 13:27 borsagundem.com

Küresel borsalar Noel sonrası ilk işlem gününde başlaması beklenen Noel Baba rallisini bekliyor. Dow Jones ortalamalarına göre 6 günlük süre içerisinde endeksin yükselme ihtimali yüzde 77

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü borsa yazarı Mark Hulbert, MarketWatch’taki yazısında tıpkı gerçek Noel Baba gibi, borsalardaki Noel Baba rallisinin de Noel’e kadar gelmeyeceğini söyledi.

Küresel borsalarda son altı haftadır Noel Baba rallisinin geleceğine ilişkin öngörüler yayınlanıyor. Ancak söz konusu ralli gereksiz yere çok fazla kullanılıyor olabilir. Zira Aralık ayında borsaların ortalamaların üzerinde yükselmeye başladığı dönem Hulbert’e göre genellikle Noel’den sonra gerçekleşiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Hulbert söz konusu rallinin Dow Jones Endeksi’nde Noel’den sonraki ilk işlem seansı ile başladığını ve yeni yılın ikinci işlem seansı boyunca devam ettiğini belirtiyor. Borsa uzmanı istatistiklerini de Noel Baba rallisinin gerçekleştiği bu altı işlem gününe dayandırıyor.

Borsa uzmanının araştırmalarına göre, Dow Jones Endeksi kuruluş yılı olan 1896’dan bu yana Noel Baba rallisi periyodunda %77 oranında yükseldi. Borsa takvimindeki diğer tüm altı günlük dönemlerdeki yükseliş ihtimali ise %56. İstatistikçilerin bir kalıbın gerçek bir model olup olmadığını belirlemek için %95 oranında güven düzeyi aradığı göz önünde bulundurulduğunda %77 ile %56 arasındaki oransal fark oldukça dikkat çekici.

Hulbert Noel rallisinin etkileyici bir tutarlılığı olduğuna da dikkat çekiyor. Zira Noel rallisinin gerçekleşmesi borsaların Aralık ayında Noel öncesinde yükselmesine ya da düşmesine bağlı değil.

Dow Jones Endeksi’nin bu periyot içerisindeki yükselişi de dikkate değer. Noel Baba rallisinin gerçekleşmediği birkaç yıl da dahil olmak üzere 1896'dan bu yana geçen tüm yıllara bakıldığında, Dow Jones’un Noel'den itibaren Ocak’ın ikinci işlem gününe kadar ortalama %1,49 oranında yükseldiği görülüyor. Takvimdeki diğer altı günlük dönemlerdeki ortalama getiri ise %0,16 seviyesinde.

Noel Baba rallisi neden Noel’den sonra gelir?

Mark Hulbert Noel Baba rallisi gibi mevsimsel bir modele yatırım yapmadan önce bu modele ilişkin sağlam teorik nedenlerin bulunması gerektiğini belirtiyor. Zira istatistiksel nedenler kendi başına bir ticareti haklı çıkarmak için gerekli ancak yeterli olmayan bir veridir.

Ancak, Noel Baba rallisi durumunda böyle bir teorik gerekçe var olabilir. Noel'den sonraki dönem, araştırmacılar tarafından bağımsız olarak belgelenen üç ayrı modelin birleştiği bir dönemi temsil eder:

Borsalarda şirketlerin her ayın son birkaç günü ve sonraki ayın ilk birkaç günü boyunca daha iyi performans gösterme eğilimini ifade eden ‘ay dönümü’ etkisi

Ay dönümü etkisine benzer nedenlere dayanan ‘yıl dönümü’ etkisi

Borsanın tatil dönemlerinden önce iyi performans gösterme eğiliminde olduğunu gösteren "tatil öncesi" etkisi.

Hulbert istatistik ve teorik nedenler yatırımcıların tarafında olsa bile bunun Noel Baba rallisinin kesin bir şekilde gerçekleşeceği anlamına gelmediğini hatırlatıyor. Zira borsanın geçmişteki gibi hareket etme ihtimali olsa dahi borsanın düşük performans gösterme ihtimali de %23. Bu verelere dayanarak yıl sonunda Noel Baba rallisine yatırım yapıp yapmamaksa Hulbert’e göre tamamen yatırımcıların karar verebileceği bir şey.

Opsiyon ticaretinde rekor yılı

 

FED’in hamleleri banka hisselerini yükseltecek

 

Küresel piyasalar Noel tatili öncesi pozitif seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tip23 Aralık 2021 18:23

    Gerçekten babayı gördük! Noel mi, başka bir şey mi anlamadım!

  • AHMET ÖZBİR23 Aralık 2021 13:58

    "KANLI NOEL"in yıldönümüzdeyiz, o acıyı bugün HAYKIRMALIYIZ, Müslüman Türk düşmanlarının kimler olduğunu her fırsatta dile getirmeliyiz. Lütfen NOEL PEDER PAPAZI'nın resmini YAYINLAMAYIN. Hıristiyanların Noel'inden bize ne, onlar ne zaman Müslümanların Yeni Yılı olan Muharrem ayını kutladıkları, DELİ gibi eğlendikleri görülmüştür.

  • ıtri23 Aralık 2021 17:16

    Noel Babanın hristiyanlık ile alakası yok. İskandinav pagan inancının bir parçası. İncilde Noel diye birşey yok