E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiNobel ödüllü ekonomistten resesyon uyarısı---

Nobel ödüllü ekonomistten resesyon uyarısı

Nobel ödüllü ekonomistten resesyon uyarısı
09 Haziran 2022 - 14:31 borsagundem.com

Ünlü ekonomist Robert Shiller ekonomik beklentilerin son derece düşük olduğu konusunda uyardı. Shiller resesyon öngörülerinin “kendini gerçekleştiren bir kehanet” haline gelebileceğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomiye ilişkin olumsuz beklentileri ardı ardına geliyor. Yıl boyunca Wall Street’in ünlü isimlerinden gelen resesyon öngörülerinin ardından Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller da ayı piyasası görüşlerini paylaştı.

Bloomberg’ün haberine göre Yale Üniversitesi Profesörü Robert Shiller ABD ekonomisinin önümüzdeki birkaç yılda resesyonu tecrübe etmesi ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Shiller böyle bir ihtimalin yüzde 50’nin üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.

Olası bir ekonomik gerilemenin ardında Ukrayna’daki savaş gibi birçok neden olsa da Shiller, tüketicilerin, yatırımcıların ve şirketlerin en kötüsüne hazırlandığına ve harcamalarını yavaşlattığına dikkat çekti. Shiller resesyonun “kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet” haline gelebileceğine inandığını söyledi.

Ünlü ekonomist, “Korku gerçeğe dönüşebilir” uyarısında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street’in ünlü isimleri yılın başından bu yana ABD ekonomisine ilişkin resesyon öngörüleri paylaşıyor. Geçtiğimiz hafta JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ABD ekonomisinde büyük bir kasırganın yaklaşmakta olduğu uyarısını yapmıştı. Milyarder yatırımcı Carl Icahn da yaklaşmakta olan bir resesyon konusunda uyarılarda bulunmuştu. Üst üste gelen kıyamet günü tahminleri son kırk yılın en yüksek seviyesine yaklaşan ABD enflasyonundan kaynaklanıyor.

Michigan Üniversitesi verilerine göre tüketici güveni Mayıs ayında son on yılın en düşük seviyesine geriledi. Nisan ayında gerçekleştirilen CNBC’nin anketi ise Amerikalıların %80’inin bu yıl resesyon beklediğini gösteriyor.

Resesyon beklentileri açısından birçok ekonomist daha iyimser görünse de Shiller, Mayıs ayında kaydedilen 390 bin istihdama rağmen, yükselen tüketici fiyatlarının orta direk Amerikalıların ekonomik duyarlılığına zarar verdiğini söyledi.

“Enflasyon herkesi etkiliyor” diyen Shiller, tüketici nüfus için, “Ne zaman herhangi bir mağazaya gitseler enflasyonu görüyorlar ve bu onları sinirlendiriyor” açıklamasında bulundu.

Shiller’a göre ABD’deki “keskin” siyasi kutuplaşma, pandemi sonrası oluşan “travma sonrası stres bozukluğu” ve ABD’de “emlak balonu” söylentileri tüketicilerin ekonomiye olan güvenine zarar veriyor. Nobel ödüllü ekonomist bu bileşenlerin resesyon ihtimalini artırdığını söyledi.

Karamsar bir tüketici topluluğundan daha az harcama yapması bekleneceğini söyleyen Shiller, tüketici harcamalarının ABD ekonomisinde gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık üçte ikisini oluşturduğuna dikkat çekti. Bu sebeple Amerikalı tüketicilerin duygu ve düşüncüleri ekonomi için ciddi bir etki oluşturabilir.

Ekonomide ‘yumuşak iniş’ tartışmaları

Shiller ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artırımı planının resesyon olasılığını artıran kilit faktör olduğunu söyledi.

Merkez bankası bu yıl halihazırda faizleri iki kez artırmış durumda. FED Başkanı Jerome Powell ise tüketici fiyatlarının yavaşladığına dair açık işaretler görülmediği sürece faiz artışlarının devam edeceğini açıklamıştı.

Tüm bu gelişmeler enflasyonun düştüğü fakat ekonomik büyümenin devam ettiği “yumuşak iniş” olarak adlandırılan beklentileri zora sokuyor. Ekonomistler ve Wall Street uzmanları da bu hedefin gerçekleşme ihtimali konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Yatırım yönetimi şirketi Pimco’nun Portföy Yöneticisi Anthony Crescenzi Salı günü yaptığı açıklamada FED’in yumuşak iniş hedefine ulaşabileceğini öngördü. Crecenzi derin bir resesyon ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtiyor.

UBS Küresel Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Mark Haefele de yumuşak iniş ihtimaline katılan isimler arasında. Haefele, “Önümüzdeki tablo, enflasyonun yavaşlayacağı ancak merkez bankası hedeflerinin üzerinde kalacağı yönündeki görüşümüzle hala tutarlı. Ekonomik büyüme trendin altında yavaşlayacak, ancak sıfırın üzerinde kalacak. Piyasalarsa yılı daha yüksek seviyede bitirecek” öngörüsünde bulundu.

Diğer bir görüşse yumuşak bir inişe ulaşılmasının neredeyse imkansız olduğunu savunuyor. Wells Fargo CEO’su Charlie Scharf geçtiğimiz hafta katıldığı bir programda, “Yumuşak iniş senaryosunu bugün içinde bulunduğumuz ortamda başarmak son derece zor” ifadelerine yer verdi.

Küresel ekonomi için bir stagflasyon uyarısı da OECD'den

 

Perakende yatırımcı altına hücum ediyor

 

JPMorgan CEO’sundan ekonomik kasırga uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Deme bak09 Haziran 2022 16:14

    Resesyon uyarısı yapmayan bir sen bir de rizedeki çoban kalmıştı iş bitmiş tablo netletmiş  uyarı yapıyor 

  • Nobelmiş09 Haziran 2022 15:04

    Oda neymiş nobel ödüllü sen bizim KY ya sor ekonomiyi hepimiz bist 100 ödüllüyüz be hey yavrum hey.