E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNobel ödüllü ekonomiste göre piyasalardaki 3 balon---

Nobel ödüllü ekonomiste göre piyasalardaki 3 balon

Nobel ödüllü ekonomiste göre piyasalardaki 3 balon
24 Mayıs 2021 - 14:34 borsagundem.com

Yale Üniversitesi’nin Nobel ödüllü ekonomisti Robert Shiller, gayrimenkul piyasasında, borsalarda ve kripto para piyasalarında balon piyasası şartlarının oluştuğu konusunda uyardı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller, borsaların en popüler ticaretlerinin bazılarında bir balon oluşmasından endişe ediyor. CNBC’nin haberine göre Shiller, gayrimenkul, hisse senetleri ve kripto paralarda yatırımcıların “vahşi batı” mantalitesine büründüğünü gördüğünü belirtiyor.

Yale Üniversitesi Profesörü Shiller borsalarda ve kripto para piyasalarında bir süredir rekor rallilerin uzağında kalınmasına karşın balon piyasası endişelerini sürdürüyor. Shiller özellikle de gayrimenkul piyasasındaki patlamalar konusunda endişeli.

Gayrimenkul fiyat endeksi S&P CoreLogic Case-Shiller’ın Kurucularından olan Nobel ödüllü ekonomist, “Gerçek anlamda ev fiyatları hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Araştırdığım veriler 100 yıl öncesine dayanıyor. Bu kayda değer bir durum. Piyasadaki her durumun ABD Merkez Bankası politikaları tarafından açıklanabildiğini düşünmüyorum. Şu anda gerçekleşen durumun piyasaların sosyolojisiyle bir ilişkisi var” ifadelerine yer verdi.

Son otuz yıl boyunca Shiller ev fiyatlarının ev başlangıç fiyatlarını harekete geçirdiği düşüncesini savunuyor. Shiller aynı modelin işlerliğini sürdürdüğüne dikkat çekiyor.

Shiller, “Şu anda yukarı yönlü çok fazla momentum var. Bu nedenle bir yıl boyunca beklemek muhtemelen ev fiyatlarını aşağıya çekmeyecektir” dedi.

Nobel ödüllü ekonomiste göre ABD’de gayrimenkul fiyatlarındaki hareketlilik aynı zamanda 2003 yılında fiyatların düşmesinden iki yıl önceki dalgalanmalarını hatırlatıyor. Shiller söz konusu hareketliliğin kademeli olarak düştüğünü ve 2008 Küresel Finans Krizi’nin sebebi haline geldiğini belirtiyor.

Shiller, “Eğer üç ila beş yılın ötesine geçersek, fiyatların şu an olduğundan çok daha düşük olacağını tahmin edebiliyorum ve belki de bu iyi bir şeye neden olabilir. Elbette bu ev sahipleri için değil müstakbel ev sahipleri için geçerli. Bu genel anlamda olumlu bir durum. Daha fazla evin olması her zaman daha iyi bir sonuçtur” dedi.

Borsalarda balon tehlikesi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göreABD borsalarında Mart 2020’de S&P 500 ve Dow Jones endeksleri neredeyse %90’lık artış gösterdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi ise %100’ün üzerinde arttı.

Yılın başındaki açıklamalarında hisse senetlerinin yüksek fiyatlandırıldığı konusunda uyarılarda bulunan Nobel ödüllü ekonomist en son açıklamalarında ise enflasyon endişelerinin uzun vadeli piyasa varlıklarını daha düşük bir seviyeye çekebileceği konusunda endişelerini paylaşıyor.

Kripto paralar

Shiller’ın alarma geçtiği bir diğer varlık sınıfıysa kripto paralar.

Nobel ödüllü ekonomist kripto piyasasına ilişkin açıklamalarında, “Bu oldukça psikolojik bir pazar. Etkileyici bir teknoloji söz konusu. Ancak nihai değer kaynağı o kadar belirsiz ki, gerçeklerden ziyade anlatılarımızla çok daha fazla ilgisi var” ifadelerine yer verdi.

Ünlü ekonomist kripto paraların kendisini bile baştan çıkardığını belirtiyor: “Etkisini tecrübe edebilmek için satın almayı düşünüyordum. Aslına birçok insan bunu yapıyor. Hiç Bitcoin almadım. Belki de bu piyasada daha aktif olmalıyım.”

Bitcoin kâbusunun kaynağı Wall Street mi?

 

Kripto piyasasında volatilite neden yüksek?

 

Borsada güçlenme çabası, dolar kritik eşikte, altın çıkışta

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa25 Mayıs 2021 01:53

    80 binleri mutlaka görecektir bu batık ekonomi

  • KERİM24 Mayıs 2021 17:18

    TÜM DÜNYA BELEŞ PARANIN ESİRİ OLMUŞ BELEŞ PARAYI KAPAN DÖVİZE ALTINA KOŞUYOR BUNLAR SANKİ YATIRIM ARACI İMİŞ GİBİ..BELEŞ PARA GELMEZSE NE OLCAK

  • ZELİHA KARAKAŞLI24 Mayıs 2021 15:27

    benim için zararı yoktur ister ise borsa sıfırlasın.full döviz ve altındayım zaten.7500 bekliyorum demiş idim daha önceleri.

  • Okie Dokie24 Mayıs 2021 15:03

    Balonları patlatmayı severiz. BİST'in 88000 seviyesine gelmesini beklerim.