E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıNikel iki yılın en yükseğinde---

Nikel iki yılın en yükseğinde

Nikel iki yılın en yükseğinde
12 Mayıs 2014 - 11:30 borsagundem.com

Nikel, arz endişesi ile kazancını iki yılın en yüksek seviyesine taşıdı

Nikel, paslanmaz çelik üretiminde kullanılan metal arzında azalma olacağı ve fiyatların önümüzdeki aylarda yükseleceği söylentileriyle kazançlarını iki yılın en yükseğine genişletti.
Londra Metal Borsası'nda (LME) işlem gören üç ay vadeli nikel kontratı yüzde 4.9 kadar artışla ton başına Şubat 2012'den beri en yüksek seviye olan 20,870 dolara çıktı. Nikel, Tokyo saatiyle 16:17'de 20,580 dolar seviyesindeydi. Nikel fiyatları geçtiğimiz hafta, Şubat 2010'dan bu yana görülen en yüksek artışı elde ederek yüzde 9 değer kazandı.
Nikel bu yıl yüzde 48 artışla, LME'de en iyi performans gösteren metal oldu. Dünyanın en büyük ham nikel üreticisi Endonezya, Ocak ayında işlenmemiş cevher sevkiyatını yasakladı. Geçen hafta New Caledonia'daki Vale Sa'ya ait maden çıkarma ve işleme tesisi, asit içeren bir çözelti sızıntısı sebebiyle faaliyetlerine ara verdi. Öte yandan Rusya'ya yönelik ek yaptırım ihtimali, tedariğe ilişkin endişeleri körükledi.  
Ayers Alliance Securities'den Jonathan Barratt, "Üçüncü ve dördüncü çeyrekte tedarik sıkıntısı yaşanabileceği endişesi petrol alımını artırıyor. Stok yapma hamleleri, hali hazırda bozuk olan jeopolitik tabloyu daha kötü hale getirirken, tedarik kısıtlamaları da fiyatları yükseltiyor." yorumunda bulundu.
Ukrayna'nın iki bölgesinde dün özerklik referandumuna gidilirken, Avrupalı liderler dünyanın en büyük ikinci işlenmiş üreticisi Rusya'ya ek yaptırım tehdidini sürdürdü. 
Nikel'in 14 günlük göreceli güç endeksi 9 Nisan'dan bu yana, analistlere göre yaklaşan düşüşü haber veren bir seviye olan 70'in üzerinde seyrediyordu. Endeks bugün, Ocak 2004'ten bu yana en yüksek seviyesi olan 89'a yükseldi. 
Bakır, Londra'da yüzde 1.2 artışla ton başına 6,827.50 dolara yükselerek, kazancını üçüncü güne taşıdı. Şangay, Londra ve New York borsaları tarafından takip edilen envanter bu yıl yüzde 38 kayıpla 2008 Kasım'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)