E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNHN ile İran’a altın ihracatının ilgisi---

NHN ile İran’a altın ihracatının ilgisi

NHN ile İran’a altın ihracatının ilgisi
23 Aralık 2013 - 04:06 borsagundem.com

İran’a ihracat kalemi altında giden altınlar, ödemeler dengesinde NHN hesabında azalış yaratıyordu...

İran’a altın ihracatı ile ödemeler dengesi hesaplarında bilinemeyen giriş ya da çıkışları gösteren ‘net hata ve noksan’ (NHN) kalemi arasında bir ilişki var mıydı?

İran’a ihracat kalemi altında giden altınlar, ödemeler dengesinde NHN hesabında azalış yaratıyordu. Nedeni şuydu; ihraç edilen altınların karşılığı dövizler ülkeye gelmiyordu. Çünkü İran’dan ithal ettiğimiz gaz ve petrolün bedeli İran’a gidemiyor, bunun yerine İranlılar bu enerji bedelleri ile Türkiye’de altın satın alıp ülkelerine taşıyordu. Çok doğal olarak bu altınların bedeli de Türkiye’ye gelmiyordu. Böyle olunca, bu altın sevkiyatını ülkemize döviz getiren ihracat olarak hesaba kaydettiğimiz için, ama bedeli de fiilen ülkemize gelmediği için cari denge ile ülkeye gelen finansman farkı şaşıyordu. Bunun yansıması NHN’ı azaltıcı yönde idi. Mart 2013’de son 12 aylık altın ihracatı 16.6 milyar dolara erişirken, NHN da -7.7 milyar dolara düştü. (Hürriyet - Uğur Gürses)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)