E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiNet hata noksan Varlık Barışı mı?---

Net hata noksan Varlık Barışı mı?

Net hata noksan Varlık Barışı mı?
13 Eylül 2013 - 07:15 borsagundem.com

Bu yıl temmuz ayında 4.801 milyar dolarlık “hayalet” para Türkiye’ye girdi

Merkez Bankası, temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre, temmuzda cari açık 5.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Açığın yaklaşık 5.3 milyar dolar olması bekleniyordu. Ocak - temmuz dönemini kapsayan 7 aylık süreçteki cari açık ise 42 milyar doları aştı.
Yıllıklandırılmış cari açık da temmuzda 55.7 milyar dolar oldu. Açıklanan verilere göre temmuzda “net hata noksan” kaleminde ise 4 milyar 801 milyon dolarlık kaynağı belirsiz para girişi yaşandı. Temmuzdaki girişin etkisiyle, yılın ilk 7 ayı itibarıyla kaynağı belirsiz para girişi 182 milyon dolar oldu.
Haziranda tersi yaşandı
Ocak ayında Türkiye’ye 134 milyon dolar kaynağı belirsiz para girişi olurken, şubatta 2 milyar dolar, martta 1.74 milyar dolar, nisanda 1.52 milyar dolar düzeyinde kaynağı belirsiz para çıkışı gerçekleşmişti.
Mayısta Türkiye’ye giriş yapan gizemli para 2.66 milyar dolar düzeyindeydi. Haziranda ise 2.11 milyar dolar kaynağı belirsiz para çıkışı yaşandı.
Temmuzda yaşanan 4.8 milyar dolarlık gizemli para girişinin etkisiyle birlikte yılın ilk 7 ayında net hata noksan kaleminde yaşanan çıkış 182 milyon dolar oldu.
İlk 7 ay...
Geçen yıl 7 aylık dönemde 1.19 milyar dolar düzeyinde kaynağı belirsiz para girişi yaşanmıştı.
Ödemeler dengesinde nereden geldiği ya da nereye gittiği tam olarak ayırt edilemeyen girişin yer aldığı kalem olarak ifade edilen net hata noksan kaleminde, 2012 yılında 776 milyon dolar düzeyinde kaynağı belirsiz para girişi gerçekleşmişti.
Para nereden geliyor?
Bazı kaynaklar, 4.8 milyar dolarlık para girişinde, hükümetin ilan ettiği varlık barışının etkili olduğunu belirterek, daha önce de benzer girişler olduğunu ifade etti. Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Erinç Yeldan ise varlık barışının asıl etkisinin ekim-kasım gibi görüleceğini belirtti.
Turizm ve bavul etkisi
Milliyet’e konuşan Yeldan, yastıkaltı tabir edilen kaynakların, kırılgan dönemlerde sisteme sokulduğuna işaret ederek, bilançolarını düzeltmek isteyen şirketlerin, yurtiçi ve dışından gelen dövizi sisteme sokmuş olabileceğini kaydetti. Turizm gelirleri ve bavul ticaretinin tahminen yazılması da net hata noksan rakamını etkiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)