E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriNeden medyaya girdiler?---

Neden medyaya girdiler?

Neden medyaya girdiler?
30 Temmuz 2013 - 12:51 borsagundem.com

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, euronun Türk Lirası karşısındaki yükselişini değerlendirdi

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, katıldığı canlı yayında medyada kalıcı olmak istediklerini açıkladı.
Özdemir, Cengiz, Kolin ve Limak olarak ayrı ayrı madencilik, turizm ve enerji alanlarında başarılı projeler gerçekleştirmelerinin ardından medyaya girmeye karar verdiklerini söyledi.
Özdemir, "Gördük ki biz artık bu noktaya gelmişken bizim medya tarafımızın da olması gerektiğine inandık ve TMSF'de bulunan Akşam Gazetesi, SkyTurk ve Alem Radyo'nun satılması durumunda olduğunu öğrendik. Mehmet Emin Karamehmet ve TMSF ile görüşerek üç tane önemli aseti almaya karar verdik.
İncelemelerinin devam ettiğini belirten Özdemir, konunun Rekabet Kurulu'na gideceğini, oradan gerekli izinlerin alınmasının ardından medyanın kendi üzerlerine geçeceğini söyledi.
Medyaya girip çıkan bir grup olmadıklarını söyleyen Özdemir, "Medyada kalıcıyız" dedi.
MEDYAYA NEDEN GİRDİLER?
Yaklaşık 50 milyar dolarlık ortaklığa imza atan Kolin ve Cengiz Holding ile birlikte medya sektörüne neden girdikleri sorusu üzerine ise Özdemir şöyle konuştu:
“Üç ortak enerji dağıtımında önemli paya sahibiz. 9.6 milyon abonemiz var. Bu sayı ile Avrupa’da ilk ona gireriz. Aynı zamanda enerji üretiminde de varız. Gaz, kömür, hidrolik kaynaklı enerji üretiyoruz. Hepimiz turizmciyiz, toplam yatak sayımız 10 bin civarında. Çimentoda, madende  varız.  Medya gücünü de arkamızda hissetmek istedik. Bu güce ihtiyaç duyduk. Çalıştığımız alanlarda hepimizin reklam ihtiyacı var. Enerji, çimento, turizm pazarlamasına ihtiyacımız var. Şimdi kendi medyamızda kendi reklamımızı yapabileceğiz.”
Özdemir, “Bu ihtiyacınız için Karamehmet ile daha önce hiç masaya oturmuş muydunuz” sorusuna ise “Biz Mehmet Emin Bey’i çok eskiden beri tanırız. Uzun yıllar onun sattığı iş makinelerini kullandık. Birçok kez birlikte olduk. Kendisini çok severim” yanıtını verdi.
TMSF tarafından Medya şirketinin başına Cengiz Özdemir’in getirilmesine nasıl baktığının sorulmasına üzerine, “Cengiz Bey’i çok iyi tanırım. Çok iyi bir Fenerbahçeli’dir” demekle yetindi.
ALDIKLARI İŞİN BEDELİ 47 MİLYAR DOLAR
Limak Holding'in de aralarında olduğu ortaklıklar son dönemlerde aldıkları dev ihalelerle gündemde. Limak, Kolin ve Cengiz'in başını çektiği ortaklıklar, 4 elektrik dağıtım bölgesini, Yusufeli Barajı işini aldı. Yine Türkiye'nin önemli projelerinden Arkara - Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinin 3 bölümünden ikisini birlikte aldılar. Ancak asıl büyük oraklıkları bir başka altyapı projesinde, 3. Havaalanı işinde gerçekleşti. Üç ortağın birlikte üstlendikleri işlerin değeri 47 milyar doları buldu.
Üç ortak en son,  TMSF'nin el koyduğu Akşam gazetesi ve SKY 360 televizyonunu 60 milyon dolara almıştı.
EURO'DAKİ KUR ARTIŞI 3. HAVALİMANI İÇİN RİSK OLUŞTURMUYOR
Euro’nun yükselişini değerlendiren Özdemir, havalimanı işletmeciliğinde tüm gelirlerin karşılığının Euro olduğunu, bu nedenle havalimanı yatırımında herhangi bir kur riskinin olmadığını söyledi.
Özdemir, "Yapılan inşaatın malzemelerinin belli bir miktarı yurtdışından gelecek, bir kısmı Türkiye’den olacak. Elde ettiğimiz gelir de Euro üzerinden.  Bu şekilde 7 milyar seviyesinde olan yatırım maliyetlerimiz 6,5 milyar Euro’ya inmiş olabilir. Türkiye’deki harcamalarımızı Euro gelirimizle karşılayacağımızdan sıkıntımız yok" dedi.
Türk Lirası olarak finansman sıkıntısı çektiklerini ifade eden Özdemir, Euro ve dolarda sorun yaşamadıklarını da ifade etti. 
MERKEZ HER ZAMAN GEREKLİ ADIMI ATTI
Nihat Özdemir, bugün enflasyon tahminlerini açıklayan Merkez Bankası’nın mevcut politikalarını ve gelecek adımlarını da değerlendirdi.
Özdemir, “Merkez Bankası sadece şu anda değil 2008’den bu yana çok yerinde müdahaleler yaptı. Hepimizin bildiği gibi ABD Merkez Bankası Fed’in açıklamalarının ardından küresel piyasalar dalgalandı. Ama artık geçti o günler. Faiz ve döviz bir noktada oturdu. Bir yıl içinde ihracatta artış bekliyoruz. Bu yüzden dövizde 1,80’lerin düşük olduğunu belirtiyoruz, 1,90 seviyesini destekliyoruz. Merkez Bankası’nın hareketlerini destekliyoruz” dedi.
EKSTRA DÖVİZ ARTIŞI RAHATSIZ EDER
İstihdam ve yatırım yapanın en çok rahatsız olduğu iki konu olduğunu belirten Özdemir bunların faiz ve döviz olduğunu söyledi.
Faizlerdeki artışın yatırımcıyı her zaman rahatsız ettiğini ifade eden Özdemir, dövizde de enflasyona bağlı bir artış olması gerektiğini, ekstra yükselişlerin yatırımcıları rahatsız edeceğini ifade etti.
Özdemir, “Gelirleri dövize bağlı olan şirketlerin önemli ölçüde kur riski taşıyor olması lazım bu da yatırımcıyı rahatsız eder. Önemli olan faizlerin belli dönemlerde yüksekliğini koruması, dövizde de enflasyona bağlı artış olması lazım. Bunun dışındakiler yatırımcıyı rahatsız eder” dedi.
DEVLETİN DESTEĞİ 6,3 MİLYAR EURO
Özdemir, devletin 3. Havalimanı için verdiği garanti yolcu para desteğinin 6,3 milyar Euro olduğunu ifade etti. Limak Holding olarak 3. Havalimanı’na ilk etapta 7,3 milyar Euro yatırım yapacaklarını da söyledi. 
Özdemir, şu aşamada projenin maliyetinin kestirilemediğini ancak maliyet somutlaştıktan sonra finansman arayışlarına gireceklerini de belirtti. 
CAS'TAN İYİ BİR KARAR ÇIKMASINI BEKLİYORUM
Fenerbahçe'nin CAS'taki davasıyla ilgili konuşan Özdemir, "Ümit ediyorum ki CAS'tan iyi bir karar çıkacak. Biz bir defa hakkımız olmasına rağmen Şampiyonlar Ligi'ne gitmedik. Bunun sayılmamış olması beni üzdü. Çektiğimiz cezanın değerlendirilmesi lazım" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş31 Temmuz 2013 04:00

    artık insanlar medyaya inanmıyor boşa zahmet etmeyın

  • HOPE30 Temmuz 2013 18:26

    Sizin ne olduğunuz belli yandaş firmalar

  • limak30 Temmuz 2013 17:54

    limakın turkiyenin en batısındaki çimento fabrikasını bilen var mı?

  • trgyo için30 Temmuz 2013 15:29

    torunlar gıda başkentgazı aldı 1 milyar doları peşin ödedi. kalan rakam için kredi kullanacaklar. TRGYO yüksek özkaynak ile iş yapan bir firma. Zoren gibi %20-%30 gibi özkaynak kullanıp borç kullanan bir firma değil.

  • kılıç30 Temmuz 2013 15:25

    FASON BİR ŞİRKET KUR HALKA AÇ YATIRIMCIYI TOKATLA İFLAS AÇIKLA TİRİLYONLARI CEBE KOY TEKRAR DEVAM ET BORSADA ŞU DÖNEMDE REVAÇTA OLAN TAKTİK BU MANGO. EKİZ YAG PATRONLAR KÖŞE OLDU

  • borsacı30 Temmuz 2013 13:51

    son dönemde torunlarda - limak cengiz kolin cok fazla ihale aldılar ve bunları mecbren borcla karsılayacaklar geleceklerini olumsuz görüyorum bunların hadi bakalım 5 7 seneye az cok netleşir durumlar

  • Düşünen Adam30 Temmuz 2013 13:40

    Bu projedeki firmalardan bir veya birkaçı batacak. Demedi demeyin.