E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiNebati: Krediyi alıyorsanız üretim yapacaksınız---

Nebati: Krediyi alıyorsanız üretim yapacaksınız

Nebati: Krediyi alıyorsanız üretim yapacaksınız
01 Temmuz 2022 - 15:23 borsagundem.com

Nebati, ''Krediyi alıyorsanız üretim yapacaksınız'' dedi. Nebati proforma fatura karşılığı kredi alıp, sonra iptal edenlere karşı adım atacaklarını kaydetti

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, şirketlere aldıkları kredileri üretimde kullanmaları çağrısı yaptı. Diyarbakır İş Dünyası Buluşması'nda konuşan Nebati, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ticari kredide döviz şartı düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'TÜRKİYE SERBEST PİYASADAN TAVİZ VERMİYOR'

Nebati ''BDDK'nın düzenlemesinin amacı son derece açık, krediyi alıyorsanız, üretim yapın, ihracat yapın, istihdam oluşturun ama gidip de dövize yatırım yapmayın. Türkiye serbest piyasa güdümlü çalışan, asla bundan taviz vermeyen bir ülke. Türkiye Ekonomi Modeline saygı duymuyorsanız bile uyum sağlayın. Kredileri uygun alanlara veriyoruz.'' dedi.

Nebati proforma fatura karşılığı kredi alıp, sonra iptal edenlere karşı adım atacaklarını kaydetti.
''Yatırımcının başımızın üzerinde yeri var, yeter ki aldığın krediyi düzgün yerde kullan'' diyen Nebati sözlerine şöyle devam etti: ''Selektif kredisi anlayışıyla çalışıyoruz, kredilerin dövize gidişine izin vermeyiz. BDDK açıkça diyor ki; ticari kredi alıyorsanız bunu size üretken işlerde kullanmanız için veriyoruz, bu kadar açık. Asıl karamsarlık sebebi rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçişten kaynaklanıyor, eskisi gibi rant ekonomisi olmadığı için, artık para kazanmak için üretmek zorunda, üretmek zorunda oldukları için de karamsarlık yayıyorlar. Attığımız bu adımlar finansal istikrarı, selektif kredi politikamıza uygun şekilde kaynakların kullanımını sağlayacaktır. Proforma faturaları kullanıp, krediyi alıp, sonra da proforma faturalarını iptal edenlere buradan çağrım var; sakın ha, her şeyi biliyoruz. Proforma fatura belli bir süre sonra gerçek faturaya dönüşecek, bu konuda gerekli adımları atacağımızı tüm kamuoyunun bilmesinde fayda var.''

'DOLAYSIZ VERGİLERİN PAYI ARTIYOR'

Dolaysız vergilerin toplam gelir içindeki payının arttığına dikkat çeken Nebati 'Bu dönemde topladığımız verginin yüzde 43'ü gelir ve kazanç üzerinden alınmıştır.'' dedi.

Bakan Nebati: 'Konutlarda Isı Yalıtım Projesi'ni hayata geçirdik

 

Nebati'den enflasyon açıklaması: Olumsuz etkilerinin farkındayız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu01 Temmuz 2022 23:44

    Aynı mantıkla düşünürsek, siz de oy alıyorsanız halkın refahını arttırmanız lazım ama fakirden alıp zengine veriyorsunuz. Onu nasıl yapalım?

  • Mantarcı02 Temmuz 2022 06:17

    Onlar yapınca sorun yok :))) KKM açılımı fakirin parası ile zenginin cukkasını koruma mantığı.

  • mtu01 Temmuz 2022 18:38

    Türkiyede serbest piyasanın sadece S si...

  • Mucise Reis : )01 Temmuz 2022 17:08

    Bugunmu akıllarına geldi ? :D Ben burada 2 yıl önce yazdım bunu. cimere gönderdim.... ya sen gidiyorsun mal alacak gibi fatura kestirtiyorsun... sonra fatura kopaysını bankaya veriyorsun.. banka faturaya istianden işlem yapıyor... sen o faturanı iptal ediyorsun... yada karşı firma 1 ay sonra o faturayı iade ediyor :D ...Ben olsam nasıl denetlerim... MALİYE UYUMA ...  1 - ilgili kredi çekenler ilgili kdv döneminde ba-bs formlarında o fatura kopyasını versin - 2 resmidefterde, defteri mizan da ilgili fatura görülsün 3 - banka ilgili fatura noları maliyeye versin ve kesilip kesilmediğinin kontrolu yapılsın 4 -paslaştığı ilgili firma iade faturası kesmiş mi? kesmemiş mi ? maliyede iadeler kontrol edilsin. *Proforma fatura dağın görünen yüzü bakalım :D  uyuyor personeliniz...

  • yerli01 Temmuz 2022 16:00

    İlk defa doğruyu söylemiş

  • Türkoğlutúrk01 Temmuz 2022 15:50

    Dövizi yurt dışına taşıyanlar belli.

  • amanin amanin01 Temmuz 2022 15:47

    Bddk başkanı topu topu 300 firmayı etkiliyor düzenleme demiş. Bütün yaygara kıyamet 300 firma için miymiş???!!!!!!!

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ01 Temmuz 2022 15:36

    bu kararları neden daha önce akıl edemediniz.eğer yapsa idiniz döviz çıkmaz ve ülkede sıkıntılar olsada en asgari düzeyde olur idi.