E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıNe şahin ne güvercin---

Ne şahin ne güvercin

Ne şahin ne güvercin
02 Şubat 2023 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

ABD merkez bankası Fed beklentiler doğrultusunda faiz oranını 25 baz puan artırarak %4,50-4,75 seviyesine yükseltti. Yumuşak inişin başladığı 2023 yılının ilk faiz kararı sonrasında ise Powell hem şahindi hem güvercin. Şahin Powell;  enflasyona karşı hâlâ çözümlenmemiş mücadelesinin bir parçası olarak borçlanma maliyetlerinde “sürekli artışlar” sözü vermeye devam etti. 2023 yılı içinde 25 baz puanlık artışlara devam edilecekken herhangi bir faiz indirimi ihtimali ise ortadan kalkmış oldu. Mart ayında yapılacak olan toplantıda faiz artışı kesinleşmiş oldu. Güvercin Powell; ilk kez dezenflasyonist sürecin başladığını vurguladı. Dezenflasyon söylemleri piyasanın Fed ile savaştıklarını hissetmeden satın alabileceği bir yeşil ışık oldu.

Faiz artışı kararı ve yayınlanan açıklama metni sonrasında endekslerde satış baskıları gözlemlense de piyasalar yine de Powell’ın basın toplantısı söylemlerinde güvercin tarafı fiyatladı. ABD borsaları keskin bir şekilde yükselişe geçerken dolar endeksi gevşedi. Altının onsu ise ons altın 9 ayın zirvesine çıktı.

Avrupa hisse senedi piyasalarında ise FED faiz kararı öncesinde yataya yakın görünümler seyredildi. Avrupa hisse senedi piyasaları Çin’in geri açılması ve enerji fiyatlarındaki geri çekilmeler ile birlikte 2015 yılından beri geçirdiği en iyi ayı geride bırakmış oldu. Bugün takip edeceğimiz ECB ve İngiltere merkez bankası faiz kararlı ise Avrupa piyasalarının üzerinde etkili olacak.

Asya piyasalarında Fed başkanı Jerome Powell’ın “dezenflasyonist” bir sürecin devam ettiğini söylemesinin ardından dolar gevşedi ve risk iştahını artırdı. Ardından Asya borsalarında da pozitif hava etkili oldu.

MSCI’nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi  %0,84 yükselirken Japon Nikkei endeksi %0,37 yükseldi. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %0,37 yukarıda seyretti.

Brent petrol ise ABD gündemindeki hafiflemeden sonra yükselişe geçti. Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 83,40 seviyesine yükselerek %0,7 artarken, West Texas Intermediate (WTI) ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,8 artarak varil başına 77,05 dolara yükseldi.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) haftalık istatistikleri takip edilirken, yurt dışında Avrupa Merkez Bankası(ECB) ve İngiltere Merkez Bankası(BoE) faiz kararlarına odaklanılacak.

Petrol 'zayıf dolar' etkisiyle yükselişte

 

Altın 9 ayın zirvesinde

 

Asya borsaları Fed sonrası pozitif seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)