E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisNasdaq'la evlilik protokolü!---

Nasdaq'la evlilik protokolü!

Nasdaq'la evlilik protokolü!
05 Eylül 2013 - 06:47 borsagundem.com

Borsa İstanbul’un ABD’li global borsacılık devi Nasdaq ile olası ortaklığının detayları ortaya çıkmaya başladı

BORSA İstanbul’un, ABD merkezli global borsacılık devi Nasdaq OMX Group ile gerçekleştireceği ortaklığın detayları ortaya çıkmaya başladı. Borsa İstanbul geçtiğimiz temmuz ayında Nasdaq ile stratejik ortaklık için ön anlaşma imzaladığını duyurmuş ancak söz konusu ortaklığın detaylarına ilişkin bir bilgi vermemişti. Hürriyet’in ulaştığı ve müzakereleri halen süren anlaşmanın detaylarına göre, Borsa İstanbul’un yüzde 7 hissesi 30 milyon dolar karşılığında Nasdaq’a satılması planlanıyor. Onaylayıcı otoritelerin görüşüne sunulan anlaşmanın detaylarının son halini henüz almadığı belirtiliyor.
NASDAQ’TAN HİSSE ALACAK
Anlaşma kapsamında ayrıca Nasdaq’ın teknoloji şirketinden de yüzde 1 ya da yüzde 2 hisse Borsa İstanbulda devrolacak. Tarafların yüzde 7 hisse ve 30 milyon dolar üzerinde anlaştığı ancak Nasdaq’ın teknoloji şirketinden ne kadar hissenin Borsa İstanbul’a verileceği konusunda müzakerelerin halen sürdüğü belirtiliyor. Borsa İstanbul yönetiminin konuyla ilgili her adımı Ekonomi Bakanlığı’na ve Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) ilettiği, müzakerelerin ilgili kurumların görüşleri alınarak yürütüldüğü kaydedildi.
DEĞERİ 1 MİLYAR TL'Yİ GEÇİYOR
Anlaşma kapsamında yüzde 7’si için 30 milyon dolar ödenmesi planlanan Borsa İstanbul’un piyasa değerinin 430 milyon doların üzerinde hesaplandığı görülüyor. Fiyata Nasdaq’ın Teknoloji şirketinden (Market Technology) devrolacak hissesi de eklendiğinde Borsa İstanbul’un değerinin 1-1.3 milyar TL  civarında hesaplandığı ortaya çıkıyor. Dünya çapında 26 piyasa, 3 takas merkezi ve 5 merkezi kayıt kuruluşunun sahibi olan Nasdaq OMX Grubu, elektronik borsa işlemleri alanında özellikle geliştirdiği teknoloji ile öne çıkıyor. Kurum 70 farklı borsaya teknolojik altyapı hizmeti veriyor.
SPK onaylayacak
Borsa İstanbul ve NASDAQ OMX Group arasındaki ön anlaşma geçtiğimiz temmuz ayında eş zamanlı olarak duyurulmuştu. Duyuruda, “İstanbul’un uluslararası finans merkezi, Borsa İstanbul’un ise küresel bir borsa olma vizyonuna büyük katkı sağlayacak stratejik ortaklık için bir ön anlaşma imzaladı. Borsa İstanbul böylece bütün varlık türlerinde alım-satım, takas, piyasa gözetimi ve risk yönetimi uygulamalarına bütünleşik bir yapıda imkan tanıyan NASDAQ OMX’in dünya standartlarında bilişim teknolojisi yazılım çözümünü, enerji sözleşmeleri de dahil olmak üzere tüm finansal sözleşmeler için kullanabilir hale gelecek. İki borsa, bölgede de etkin işbirliğinde bulunacak” ifadeleri kullanılmış ve Sermaye Piyasası Kanunu’nun 138. maddesi uyarınca Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayına tabi olacağı belirtilmişti. Sözkonusu stratejik anlaşmaya ilişkin şekillenen detayların şu aşamada SPK’ya iletildiği, kurumun görüşüne göre, müzakerelerin tamamlanacağı belirtiliyor.
Teknolojimizi Türkiye piyasasına sunacağız
Borsa İstanbul’dan ön anlaşmayla ilgili yapılan duyuruda şu görüşler aktarılmıştı: “Nasdaq OMX ile bu ortaklık, sadece teknoloji ve know-how aktarımından ibaret değil, aynı zamanda, Avrasya bölgesindeki iş ve yatırım imkanlarından birlikte faydalanabilmemize imkan tanıyan güçlü bir ortaklığın da temelini oluşturuyor. NASDAQ OMX ekibiyle birlikte, NASDAQ OMX’in sunduğu, türünün en iyi örneği olan teknolojiyi etkin biçimde uygulayabileceğiz. Borsa İstanbul bilişim ekibi teknoloji üstünde tam kontrol ve derinlemesine bilgi sahibi haline geleceğinden Borsamız da yakın bir gelecekte bu anlamda kendine yetebilecek bir yapıya kavuşacaktır.” NASDAQ OMX CEO’su Bob Greifeld, ise “Teknolojimizi Türkiye piyasasını güçlendirme amacıyla sunmanın yanında, Borsa İstanbul’un stratejik ortağı olarak bölgedeki sermaye piyasalarını daha da geliştirme fırsatı, şirketimiz için çok önemli” açıklamasında bulunmuştu.
18-19 Eylül’de imza atılacak mı?
Borsa İstanbul ile Nasdaq arasındaki anlaşmanın bu ay içinde tamamlanması bekleniyor. Dolayısıyla gözler, 18-19 Eylül’de gerçekleşeceği duyurulan İstanbul Finans Zirvesi’ne katılacağı açıklanan Nasdaq OMX Grubu Başkan Yardımcısı Sandy Meyer Frucher’e dikildi. Frucher’in konuşmacı olarak katılacağı zirve için geldiği Türkiye’de, anlaşmaya ilişkin imzaların da atılacağı ya da anlaşmaya ilişkin son detayların görüşüleceği konuşuluyor.
Her 10 işlemden birini yapıyor
Elektronik işlemin mucidi olarak tanımlanan Nasdaq OMX Grubu dünyanın en büyük borsa şirketlerinden biri. Kuruma ilişkin rakamlar özetle şöyle:
-26 piyasa, 3 takas merkezi ve 5 merkezi kayıt kuruluşunun sahibi.
-Saniyede 1 milyon adedin üzerinde mesajı 40 mikrosaniyenin altında bir hızda ve yüzde 99.99 çalışma süresiyle işleme kapasitesi var.
-NASDAQ OMX’in teknolojisi, hem gelişmiş hem gelişmekte olan 50 ülkede faaliyet gösteren 70 piyasada kullanılıyor.
-Dünyada gerçekleştirilen her 10 işlemden 1’i Nasdaq OMX teknolojisiyle gerçekleştiriliyor.
-Toplam piyasa değeri 6 trilyon dolara yaklaşan Nasdaq OMX’te 3400’ün üzerinde şirket işlem görüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • nikah nerede olacak05 Eylül 2013 12:08

    kilise de mi camide mi; yani bu saatten sonra bu işten kim karlı çıkacak NASDAQ mı yerli yatırımcı mı ? imza ABD'de atılacaksa kilise nikahı demektir ve işemlerde komisyon artışına yol açarsa hiç şaşırmam

  • peki ya zamanlama05 Eylül 2013 10:43

    Bu imzanın Temmuz ayında atılması çok şeyi değiştirirdi, gecikme endeksin en az 1 sene boyunca sendelemesine yol açacak.

  • Borsacı05 Eylül 2013 09:28

    Teorik kapasiteler gayet yeterli. 60 saniyede 60 milyon işlem yapılabilir demektir. Pratikte zaten yatırımcı sayısı ve hisse sayısı belli. Saniyede bin işlemi açılış seansı hariç pek aşacağını sanmam. 40 ms cevap süresi çok güzel. Otomatik programlara uygun bir altyapı olduğu anlaşılıyor.