E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Nakit yastığı’ oluşturmak neden önemli?---

‘Nakit yastığı’ oluşturmak neden önemli?

‘Nakit yastığı’ oluşturmak neden önemli?
21 Mart 2023 - 16:49 borsagundem.com

SVB krizi bir kez daha nakit birikimine sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Ünlü yatırım uzmanı Lazetta Rainey Braxton acil durum tasarruflarının hem kurumlara hem de bireylere kritik anlarda esneklik sağladığına dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silicon Valley Bank’in çöküşü hem tüketiciler için hem de finansal piyasalar için rahatsız edici bir dönem oldu.

Krizin tüm olumsuz etkilerine rağmen, 2050 Wealth Partners'ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Yeminli Mali Müşavir (YMM) Lazetta Rainey Braxton'a göre, gelişmeler aynı zamanda müşteriler için "harika bir vaka çalışması" sunuyor.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre teknoloji odaklı risk sermayesi fonları ve girişimleri için önemli bir banka olan SVB, varlıklarını uzun vadeli ABD Hazinesi tahvil varlıklarına yatırdı. Ancak ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelen agresif faiz artışları nedeniyle bu tahvillerin değeri düştü. SVB’nin müşterilerin para çekme taleplerini karşılayamamasıyla birlikte kriz tetiklendi. Banka tahvil varlıklarını olgunlaşma süresinden önce ciddi bir zarar karşılığında satmak zorunda kaldı.

CNBC’nin haberine göre, Braxton konuyla ilgili açıklamasında, “İlk savunma hattı her zaman nakit olmalıdır” diyor. CEO likidite olmadan SVB’nin “nakit akışı şokunu absorbe edemeyeceğini” söyledi ve bu sebeple varlıklarını yanlış zamanda satmak zorunda kaldığna dikkat çekti.

Braxton bunun bir gün işinden çıkarılabilecek veya mali açıdan zor durumda kalabilecek yatırımcılar için de değerli bir ders olduğunu söyledi. CEO, “Likidite için piyasaya girmek zorunda kalmamalısınız” dedi.

Yatırım uzmanı paraya ihtiyacı olanların bir aracı kurum hesabındaki yatırımları satmadan önce tasarrufları çekmesinin genellikle daha iyi bir yöntem olacağını belirtiyor.

Uzmanlar piyasalar düşüşe geçtiğinde portföy varlıklarını satmaktan kaçınmak için nakit rezervleri bulundurmanın önemli bir yöntem olduğu konusunda birleşiyor.

Nakit yastığı neden gerekli

Acil durum tasarruflarının üç ila altı aylık masrafları karşılayabilmesi ve söz konusu birikimin ulaşılabilir bir hesapta tutulması yaygın bir kural olarak bilinir. Ancak, Braxton müşterilerine altı aylık bir "nakit yastığı" oluşturmaları çağrısında bulunuyor.

Braxton tıpkı teknoloji sektöründe olduğu gibi işinize ne ihtiyaç duyulmayacağını bilemeyeceğinizi belirtiyor ve bir nakit yastığının daha fazla seçenek sağlayacağına dikkat çekiyor.

CEO, “Pandemi sırasında uzatmaları ücretsiz izin alan ve iş değiştiren müşterilerimiz vardı. Zira bu müşterilerin yeterince büyük bir nakit yastığı vardı” dedi. Braxton ekstra likiditenin önemli değişimler sırasında daha fazla esneklik sağladığını da belirtiyor.

 

Bankacılık krizinin ardındaki gerçekler

 

Musk’tan Fed’e çağrı: Bu ciddi bir risk

 

FED dilemması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)