E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMüttefikleri IŞİD'e karşı zor ikna ettik---

Müttefikleri IŞİD'e karşı zor ikna ettik

Müttefikleri IŞİD'e karşı zor ikna ettik
04 Ekim 2014 - 00:56 borsagundem.com

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Harvard'da yaptığı konuşmada, IŞİD ile mücadelede bölgedeki müttefikleri güçlükle ikna ettiklerini söyledi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, perşembe akşamı Harvard Üniversitesi’nde yaptığı dış politika konuşmasında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölgedeki ABD müttefiklerini IŞİD ile mücadele konusunda zor ikna ettiklerini söyledi. Biden, müttefiklerinin Esad rejimini yıkmak için Suriye içindeki tüm muhalif gruplara para ve silah yardımı yaptıklarını belirterek şöyle konuştu:  

“Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi. Türkler, ki çok iyi dostumuzdur ve benim de uzun süre vakit geçirdiğim Erdoğan’la harika bir ilişkim var. Suudiler, Emirlikler vs... Ne yapıyorlardı? Esad’ı devirme ve bir Sünni-Şii vekalet savaşı çıkarmada çok kararlıydılar. Ne yaptılar? Esad’la savaşacak herkese yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah akıttılar, El Nusra, El Kaide için destek olacak, dünyanın diğer yerlerinden gelen cihadistlerin aşırı unsurlarını kabul ettiler. Abarttığımı mı düşünüyorsunuz? Bir bakın. Bunların (yardımlar) hepsi nereye gitti? İşte şimdi olan ise birden bire herkes uyandı."

MÜTTEFİKLERİ İKNA EDEMEDİK 

"Irak’taki El Kaide olan, IŞİD denilen bu ekip, Irak’tan atılmışken, Doğu Suriye’de açık bir alan, toprak buldu, bizim daha önce terörist ilan ettiğimiz El Nusra ile çalıştı. Ve biz, iş arkadaşlarımızı (müttefikleri) bunlara desteği kesmeye ikna edemedik. Peki ne oldu? Birden bire gerçeği gördüler. Şimdi Başkan’ın bir araya getirebildiği Sünni ülkelerden kurulu bir koalisyon var. Çünkü Amerika bir kez daha Müslüman bir ulusa gidip, agresif olamazdı. Sünni bir örgüte gidip saldırmaya Sünnilerin liderlik etmesi gerekir."

SUUDİLER FONLARI DURDURDU

"Şimdi ilk defa olarak neyimiz var? Suudi Arabistan giden fonları durdurdu. Ayrıca kendi toprağında Amerikan güçlerinin açık askeri eğitim vermesine izin veriyor. Katarlılar, terörist örgütlerin en aşırı unsurlarına olan desteğini kesti. Ve Türkler... Şimdi Suriye'ye geçişleri engellemeye başladı."

EBOLA TARİHİN EN BÜYÜK SAĞLIK TEHDİDİ

Biden, Harvard'daki konuşmasında Ukrayna krizi ve Ebola salgınına da değindi. Biden, ABD olarak Ukrayna'da uluslararası yasaları savunduklarını söyledi. Biden, Ebola salgını için de, "Korkunç bir felaket şu anda tüm dünyayı tehdit ediyor. Hastalık kontrol merkezlerimiz USAID ve ordumuz, dünyayı kapsayan hastalık için harekete geçti. Tarihte dünyayı etkileyen en büyük salgına karşı uluslararası bir mücadele vermeyi organize ediyoruz" diye konuştu. 

ÖĞRENCİDEN İLGİNÇ SUUDİ ARABİSTAN SORUSU

Biden, dinleycileri arasından bir öğrencinin, "Suudi Arabistan gibi insan hakları konusunda ihlalleri çok olan bir ülkeyle işbirliği tutarlı mı" şeklindeki sorusuna da şu yanıtı verdi: "ABD'nin çıkarları düşünüldüğünde bu şu an için bir tutarsızlık değildir. İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı Sovyet Rusya ile ortaklığımız da buna örnektir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)