E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMusul harekâtı piyasalar için de önemli---

Musul harekâtı piyasalar için de önemli

Musul harekâtı piyasalar için de önemli
18 Ekim 2016 - 06:23 borsagundem.com

Büyük Musul operasyonu dün başlarken, dünya piyasalarının da gözü Irak’a çevrildi

Musul, stratejik ve siyasi açıdan olduğu kadar ekonomik açıdan da önemli. Suriye ve Türkiye sınırlarından çok da uzak olmayan Musul, Irak’ın en önemli petrol yataklarının ve Türkiye’ye uzanan Irak-Türkiye Petrol Boru Hattının da yakınında. Irak’ın kuzeyindeki petrol yataklarında tekrar güvenliğin sağlanması Irak ekonomisini de canlandırabilir. Irak’ı yakından tanıyan petrol sektörü temsilcileri, “Musul yakınlarında petrol var, fakat Kerkük ve kuzeydeki petrol sahaları daha önemli. Musul, stratejik olarak önemli. Petrol taşımacılığı açısından önemi var. Irak’ın en önemli barajı da Musul’un yukarısında Dicle üzerinde, o da stratejik olarak büyük öneme sahip” dedi.

DEAŞ’IN PETROL GELİRİ

ABD İç Güvenlik Komitesi’nin (Homeland Security Committee) bu ay çıkardığı “Kaos için Nakit: DEAŞ’ın mali altyapısını parçalamak” raporunda, El Kaide veya Hizbullah gibi örgütlerin finansmanı dış kaynaklardan temin ettiği, buna karşılık DEAŞ’ın çoğunlukla kendi kendini finanse ettiği iddia edilirken, bunu da karaborsa petrol ve gaz satışı gibi yöntemlerle yaptığı belirtiliyor. Raporda, petrol satışı sayesinde DEAŞ’ın 2015’te 500 milyon dolar gelir sağladığı ifade ediliyor. DEAŞ’ın geçen yıla kadar Irak’ın petrol üretiminin hemen hemen yüzde 10’unu kontrol ettiği, bir noktada örgütün elinde 300 petrol kuyusu bulunduğu kaydediliyor. Raporda, düşen küresel petrol fiyatlarına rağmen DEAŞ’ın karaborsa petrol satışlarından önemli gelir sağladığı, ancak geçtiğimiz yıl koalisyon güçlerinin ikmal hatlarını hedef almasıyla gelirinin düştüğü vurgulanıyor.

Global Risk Insights’da yer alan bir yazıda ise DEAŞ’ın savaşını sürdürebilmek için Musul civarındaki petrol yataklarını elinde tutmak istediği belirtiliyor. Yazıda Musul’un moral veya stratejik açıdan öneminden fazla DEAŞ için ekonomik ve mali değer taşıdığı kaydediliyor.

DOLARDA YÜKSELİŞ

Operasyonun para piyasalarına etkisi sınırlı oldu. Dolar dün sabah güne 3.09 lira seviyelerinde başlayan dolar öğlene doğru 3.1075 liraya kadar yükseldi. Ardından yeniden 3.09 lira seviyelerine indi. Serbest piyasada dolar günü 3.0980 liradan kapattı. Borsa İstanbul ise güne düşüşle başladı. Borsa endeksi günü yüzde 0.15 düşüşle 77 bin 437 puandan tamamladı. Destek Menkul Araştırma Müdürü Murat Tufan “Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’in cuma günü yaptığı değerlendirme sonrası Dolar 3.0880 liranın üzerinde kapanış yaparak, tarihin en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirmiş oldu. FED’in yanı sıra iç piyasada yaşananların yükselişte daha etkili. Musul gelişmeleri TL varlıklarındaki hareketliliği artırdı” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)