E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMusk Bolivya'daki darbeyi üstlendi: İstediğimize darbe yaparız---

Musk Bolivya'daki darbeyi üstlendi: İstediğimize darbe yaparız

Musk Bolivya'daki darbeyi üstlendi: İstediğimize darbe yaparız
26 Temmuz 2020 - 17:09 borsagundem.com

Bolivya'daki 'lityum darbesiyle' bağlantısı gündeme getirilen Musk, pişkin şekilde teyit eden bir yanıt verdi. Darbe öncesi, Tesla'nın ürettiği elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pilinin ham maddesinin Bolivya'dan tedariki zora girmişti

Latin Amerika'nın çok zengin yeraltı kaynaklarına sahip ülkesi Bolivya'da geçen yıl sosyalist Devlet Başkanı Evo Morales'i deviren ABD destekli askeri darbe ile Tesla, Space X gibi teknoloji şirketlerinin CEO'su Elon Musk arasında bağlantı olduğu iddiası bir kez daha gündeme getirdi. 

Sosyal medyada Tesla'nın ürettiği elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pilinin ham maddesinin tedarik edildiği Bolivya'daki 'Lityum darbesiyle' bağlantısının sorgulanması üzerine Musk pişkin şekilde teyit eden bir yanıt verdi.

ABD'de koronavirüs nedeniyle yeni bir ekonomik destek paketi hazırlanmasıyla ilgili Twitter'dan "Bir başka hükümet teşvik paketi halkın çıkarına değil" diye ahkam kesen Musk'a bir kullanıcı şu yanıtı gönderdi:

"Halkın çıkarına olmayan neydi biliyor musun? ABD yönetiminin sen lityum alabilesin diye Bolivya'da Evo Morales'e darbeyi organize etmesi."

Musk ise "Kime istiyorsak darbe yaparız. Aş bunları" karşılığını verdi.

ABD'li yüksek teknoloji üreticisi ve yatırımcısının bu tavrına sosyal medyada tepki yağdı.

Bolivya'nın ilk yerli devlet başkanı da 'darbenin Bolivya lityumu için düzenlendiğinin yeni bir kanıtının' çıktığını belirterek "Kaynaklarımızı koruyacağız" dedi.

Önde gelen gazeteci-analist Max Blumenthal da Musk'ın 'darbenin sorumluluğunu üstlendiğine' dikkat çekti.

Musk'ın tweetinden önce Bolivya'daki darbeci yönetim, çok sayıda çok uluslu şirketi lityumun çıkarıldığı tuz gölü bölgesine davet etti, Brezilya'daki aşırı sağcı Bolsonaro yönetimine ortak lityum projesi teklif etti.

Bolivya'da kamulaştırma sürecini lityum üretimine yayan Morales'i deviren rejimin Dışişleri Bakanı Karen Longaric, 31 Mart'ta Musk'a gönderdiği mektupta, "Sizin ya da şirketinizin ülkemize gelmesini sağlayacağı her türlü şirketi şükranla hoşgeldiniz deriz" ifadesini kullanmıştı.

Morales, darbeden birkaç gün önce Almanya merkezli çokuluslu ACI Systems Alemania (ACISA) ile yapılan lityum anlaşmasını durdurmuştu. Tesla'ya lityum tedarik eden ACISA, anlaşmanın durdurulmasının ardından, 'siyasi durgunluk ve berraklaşmanın sağlanmasının ardından projenin devam edeceğinden emin olduğunu' söylemişti.

Morales, Kasım 2019'daki darbe sonrası RT'ye verdiği mülakatta, lityumun bu darbede önemli bir rol oynadığından emin olduğunu belirterek şunları söylemişti:

"Birçok fabrika açmayı planlıyorduk. Bolivya açacağı bu fabrikalar sayesinde dünya için lityum fiyatını belirleyebilecekti. Şimdi bazı sanayileşmiş ülkelerin rekabet istemediğini fark ettim."

Sanders'tan Elon Musk'a: İki yüzlü, zavallı...

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • XX27 Temmuz 2020 15:16

    ABD VE MUSK...MİDEMİ BULANDIRIYORSUNUZ...ÖLEN ONCA KİŞİNİN VEBALİ NEOLACAK...LİTYUMMUŞ...

  • HASAN TOSUN27 Temmuz 2020 10:15

    bolivya halkı ayaklanın  moralesi devirenleri öldürün

  • Yozgatlı 27 Temmuz 2020 13:38

    Lan dingo darbe başarılı oldu. ABD bizzat kendi yönetti ve işi bitirdi.

  • Mehmet27 Temmuz 2020 08:56

    Demek oluyor ki bu tür gelismemis ülkelerde darbe yapıcı bir kadro var. . Istedigin anda parayi bastirip darbe yapabiliyorsun. . . Halk da buna musait zaten. Cehalet ve suursuzluk dip yapmış. ..

  • oğuz27 Temmuz 2020 10:31

    Ayenn kardeşim bizdede böyle bir muhalefet var maalesef....

  • Gandalf27 Temmuz 2020 00:17

    Elon Musk 2. twit atmış ve Lityumu Avustralya'dan aldığını söylemiş. Yani Bolivya'daki darbeyle ilişkilendirilmesine ilişkin ithamları tiye almış yani dalga geçmek için yazmış her istediğimize yaparız diye.

  • Tufan27 Temmuz 2020 06:40

    Şuanda bolivyadan alamıyor çünki daha yeni darbe oldu ve bolivya çağrı yaptı gel anlaşalım diye. Şimdi gidip beleşe konacak lityuma. Haberi okusan zaten süreci görebilirsin. Bunlar garibanı sömürmek için herşeyi yapar. Tarihleri ortada. Hırsız gaspçı vicdansız zalimler.

  • Zigana27 Temmuz 2020 00:33

    Sen de yedin bunu saf kardeşim :) Bolivya'da darbe olduktan sonra yaşananlara bakarsan Musk ağzından kaçırmış darbe yaptığını.

  • Cemal26 Temmuz 2020 23:49

    Dünyaca ünlü aktör Johny Deep'in eşini de elinden almış ve üstüne üstlük kafes dövüşüne davet etmiş Deep'ten cevap yok hala.. Elin Musk bana göre her istediğimi yaparım güç bende şovunu yapıyor fazla güvenme Musk efendi Allahın bir tokadı yeter. Sultan Süleyman'a kalmadı bu dünya sana hiç kalmaz. Şımarık züppe Musk

  • Berk Berkcan 26 Temmuz 2020 23:18

    Adi şerefsiz!! ‘Kime istersek darbe yaparız‘ mış! ‘Aş bunları’ derken olağan bir şey sıradan normal bir şey miş gibi söylüyor, kimsenin ahı kimsede kalmaz Musk,

  • deniz26 Temmuz 2020 22:00

    Bir ülkede darbe oluyorsa mutlaka Cia ve taşeronları organize etmişlerdir.Çıkarları için kimsenin gözünün yaşına bakmazlar.İnsanları kan akıtarak birbirlerine düşürürler.Sonrada Demokrasi havarisi kesilirler.

  • ekonomist/stratejist26 Temmuz 2020 20:00

    Çok hızlı bir giriş yaptı.. Rockefeller ve Rothschild ailelerin yeni varisi küresel ekonominin yeni baronu Elon Musk Bolivya ile başladığı darbeyi istediğimize yaparız demekle açık bir mesaj vermiş dünya kamuoyuna güç benim demek istiyor. Hatırlatmak isterim ki Firavun da kendini Tanrı ilan etmişti ama Kızıldeniz'in ortasında secde ederken boğuldu.. Çok zeki ve zenginsin yeni dönemin ultra milyarderisin ama güç zehirlenmesi çok tehlikelidir bir an önce bu zehirden kurtulmanı isterim.

  • oktaydoğaner26 Temmuz 2020 23:39

    katılmayan % 20 baya bi oran eskiden böyle piçlere tepki çok şiddetli ve yüzde yüz olurdu.demekki virüs daha epey can yakacak.

  • EKRİST26 Temmuz 2020 17:53

    Bizim ülkemizde de yıllarca verdiniz paraları TSK e sızan  satılmış fetöcülere darbeleri yaptırmıştınız.bunları zaten biloyuruz.

  • FİNANSŞÖR26 Temmuz 2020 17:52

    Bu işimler birer kukla sadece vitrine çıkarılmış paralı asker bence elon Musk  bunun firmasının asıl sahibi yuhudi para babaları.

  • türkoğlutürk27 Temmuz 2020 14:08

    abd ye hayır diyen eceviti sıkıştırıp 12 eylül sabahı bizim çocuklar diyen tarikat kurdurup ülkeyi tarikata teslim ettiren cıa.1 mayıs 1971 de taksimi kan gölüne çeviren yine cia.peki abd askerine tapanlar.koreye sırf abd askeri çekilirken kayıp vermesin diye asker gönderen menderes.bop eşbaşkanıyım diyen politikacı.

  • R.Demir26 Temmuz 2020 17:28

    Zamani geldiğinde bizde size Darbe yapcaz Ayasofya bunu Göstergesiydi Sırada Kudüs var 🇹🇷🇹🇷🇹🇷 bunu kafana yaz Masko seni Yerli Araç seni kızdırmıstı Soluğu Reis in yaninda Aldın Hatta tehdit ettin biz var ken Siz kimsiniz Ben Sana yazayım Biz Müslüman ız Irk olarak Türk'üz 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

  • XX27 Temmuz 2020 15:22

    MERAK ETME, IRKÇILIK VE PANDEMİ DARBEYİ ABD DE YAPTI ZATEN.GERİSİ GELİR İNSAALLAH.