E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem‘Müjde’nin hemen ardından gelen Fitch notuna öfke---

‘Müjde’nin hemen ardından gelen Fitch notuna öfke

‘Müjde’nin hemen ardından gelen Fitch notuna öfke
22 Ağustos 2020 - 20:48 borsagundem.com

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli doğalgaz rezervi müjdesinin hemen ardından Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu durağandan negatife indirmesine ateş püskürdü

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli Türkiye’nin 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulduğu açıklamasının üzerinden bir gün bile geçmeden uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in kredi notu açıklaması yapmasına öfke kustu. Canikli Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Fitch’in suçüstü yakalandığını belirtti.

Nurettin Canikli açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfinin Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanmasından hemen sonra Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi not görünümünü durağandan negatife indirdiğini açıklıyor.

Neden şimdi yapıyor bu açıklamayı? Nedeni çok basit: Doğalgaz rezervi keşfinin açıklanması çok olumlu bir hava oluşturdu. Bu olumlu havanın ekonomiyle ilgili beklentilere de yansıması kaçınılmazdır.

Tam da bu noktada Fitch devreye sokuluyor ve ekonomik beklentilerin iyileşmesinin önünü kesmeye çalışıyor. Fitch’in görünümü negatife çevirmesine gerekçe olarak belirttiği hususlar bugün ortaya çıkmış değil. Aylardan beri konuşuluyor.

Üst aklı bulmakta zorlananlar için işte size bir suçüstü hali daha. Fitch’in bu açıklamasını, Joe Biden’ın, Erdoğan’ı devirmek için Türkiye’deki muhalefete destek verdikleri açıklamasından ayrı düşünmek mümkün değildir.

Demek ki bunlar, hedeflerine ulaşmak için ekonomimiz üzerinde operasyon yapmaktan vazgeçmemişler.

Bugüne kadar sonuç alamadılar. 320 milyar metreküp doğalgaz keşfinden sonra artık yapacakları hiçbir şey kalmadı. Boşuna çırpınıyorlar. Su akar, mecrasını bulur.

Olan kadrolu baykuşlara oluyor. Zaten bozuk olan dengeleri, doğalgaz keşfi ile birlikte yerle bir oldu. Ağızlarını bıçak açmıyor. Ayasofya’nın açılışından sonra yataklara düşenlerle birlikte matem ilahileri dinliyorlar."

Doğalgaz keşfiyle petrol aramaları hız kazanacak

 

Türkiye'nin gurur duyduğu isim Bayraktar'dan yeni bir müjde

 

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (52)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mitay24 Ağustos 2020 07:58

    Yahu ficrh geçen AYLARDA AMErika Almanya Fransa yunanistan Çin inde puanını düşürdü kimse dış güç demedi

  • Ss23 Ağustos 2020 20:44

    Sayın canikli,zamanında asyab satacağız sesini,size güvendik,yatırım yaptık.hisse kapatıldı.bizim için be gibi çaba sarf ettiniz allah aşkına.

  • ZELİHA KARAKAŞLI23 Ağustos 2020 19:28

    Ben Reis ün sözüne güvendim 3 sene önce % 70 altın % 15 euro ve % 15 isviçre frankı aldım.paramı üç katladım.daha da kar edeceğimden risksiz tahmin etmekteyim.bu derecelendirme kurumları yahudi lobilerinin kurumları olup bunlara asla güvenilmez bakalım yakında büyük bir petrol ve gaz rezevr bulur isek ne yapacaklar.ülkemizi çöp mü yapacaklar.

  • Mehmet23 Ağustos 2020 14:11

    Milli rezervimuz yarıdan çoğu altına çevrildi. Dolar azalmış olabilir ama tonlarca altın imiz var. Abd trilyonlarca dolar basıyor. Hem de karşılıksız. Dolar milyarderi ulkeler , fonlar ve zenginler bir gün Madara olacaklar... reis zeki adamdır. Ona guvenin

  • Halil23 Ağustos 2020 12:57

    Yılsonuna kadar 120 milyar dolar ödemeniz var ama kasada -40 milyar açık var. Notu iyi vermişler sevinmek gerek.

  • Ahaha23 Ağustos 2020 21:41

    Memettt o zaman dolari fantazi olsun diye artiriyorlar hemi

  • 1 nasihat 23 Ağustos 2020 15:06

    Halil bu, bizim İngiliz Halil ... Beyler dediklerine dikkat !!!

  • xx23 Ağustos 2020 14:07

    içimizde kötü haberde içi ferahlayan, iyi haberlerde hazımsızlık gösteren bir güruh türedi. Size rağmen bu ülke ilerleyecek.

  • Mehmet23 Ağustos 2020 14:06

    40 milyar dolar Türkiye gibi trilyon dolarlık ekonomisi olan bir ülke için hiç bişi degil

  • muck23 Ağustos 2020 12:31

    ilgili günü fitch daha  önce belirtmişti, ama nedense, birileri mübaret cuma günü cami çıkışı açıklamagerçeklştirmek sitedi.. burada fitch de kesin bizlere kızıyordur : )) neden benim tarihime bu durumu denk geditdiler diye. not: zaten fitch genel açıklamasını yapmadan önce bir kaç saatler önce durumu devletin ilgili birimine açıklıyor, yani devletin birimi durumu daha saatle röncesi biliyor. bu standarlardan böyledir. ma bizim yardakçı medya ve sözde yazarlar övgü yarışına giridğinden gerçek ve net bilgi hiç bir zaman verilmiyor. üfürükçüker, üfleyiciler, övgü yatışındaki ünvanlardan basın ve medya artık hiç bişe katmıyor. örnek : x hisse süper olacak, uçacak, süper  hedef var, halkulade olmuyor, dunya kıskanıyr y hissesi: takasda yabancı var, bilanço taş, satışalr yüksel, gelir tablosu iyi. buradan hangi hisseyi alırsınız ? x = hukumet yalakaları oluyor...  y= gerçek bilgi. biz Y ye açız 2020 de. borsaya siyaset girmesin artık

  • Huni direksiyon23 Ağustos 2020 11:24

    Evet bence biz her konuda çok başarılıyız ancak bütün dünya bizimle uğraşıyor yoksa şimdiye kadar kişi başı gelirimiz 50 bin dolar olurdu.

  • Mete Han23 Ağustos 2020 11:06

    Hadi dışardakileri anlıyoruz karınlarındaki ağrıyı biliyoruzda, içerdekilere ne oluyor arkadaş. Bu ülke doğal gaz buldu diye sevinecekleri yerde nerdeyse öfkeden çıldıracaklar, demediklerini bırakmadılar, her türlü olumsuz yorumu kusuyorlar. Olumsuz bir olay oldumu neredeyse zil takıp oynuyorlar. Bu neyin kafasıdır anlaşılır. gibi değil.

  • ali23 Ağustos 2020 14:12

    bir sürü hazımsız insan türedi.Hiç bir şey bu güruhu memnun etmez...giderek de çoğalıyorlar.ülkemizin yaptığı/ yapacağı işlerin arkasında durmayan bu güruhun kimler olduğu belli...Amerikayı da arkanıza aldınız! HODRİ MEYDAN...

  • Bekir23 Ağustos 2020 12:25

    Daha önce trakyada 20 trilyon m3 doğalgaz bulundu demişlerdi. Hani nerde. Şimdi de 320 milyarla en büyük diyorlar. Araştırın öyle konuşun.

  • Dış Güçler Masalı bu sefer yemez !!23 Ağustos 2020 11:06

    Fitch , IMF gelişmekte olan ülkeler icin bir sopa olarak kullanılır GENELDE. Ama bu sefer art niyet yok. Fitch yılda iki kere görüş açıklar 21 Şubat, 21 Ağistos ve bu tarihleri yılbaşında ilan eder. Eger zamanlama konusunda manidar olan bir sey varsa, fitch oncesi müjdeyi denk getirmek manidar. Ve not görünümü düşünüldü. Virüs sonrası finansal verilerin negatifleşmesi sebebiyle. Bu sadece bize özgü düşmanca bir tavır degil, daha birkac gun once Amerika'nın da not görünümünü düşürdü aynı sebep ile .

  • 1 dakika23 Ağustos 2020 23:03

    Bana LAN diyen terbiyesiz. LAN senin ana ve babandır. Öküz gibi cevap vereceğine biraz zorla kendini ve insana benze... Tabii yapabilirsen...

  • Lan 1 dakilka23 Ağustos 2020 17:58

    Bak ne güzel açık açık yazmış adam. senin ne dediğin belli değil. Önce olayı anla araştır ve sonra yorum yap. FITCH in not açıklayacağı tarihler bellidir. o tarihlerde ne not açıklayacağı belli değildir. Ayrıca FITCH kamuoyuna açıklama yapmadan birkaç gün önce ilgili hükümete bilgi verir. Yani fitch in ne zaman açıklama yapacağı da ne açıklayacağı da zaten biliniyordu. Dış güç falan diye hayali düşmanlar yaratıp kendi kendinizi kandırmayın. devir teknoloji devri. açıp okuyun araştırın öğrenin...

  • 1 dakika 23 Ağustos 2020 15:13

    Yuh olsun şu idraka .... Fitch , IMF yılbaşında takvimini açıklar mis... İyi de ne açıklayacağını da yıl başında mi tespit eder ? Gelişmeleri dikkate almaz mi ? Hiç revizyon ihtiyacı gitmez mi ? Eğer yılbaşında açıklayacağı noktalar belli ise o takdir de önceden yani takvim açıklarken detaylarını niye açıklamaz ? Yoksa bu takdir de önyargılı olduğumu anlaşılır ki sanki bilinmiyormuş gibi .... Bırakın yalanları hayalleri , gerçeklere gelin hakikatlere... Your game is over ...

  • Kabulcü23 Ağustos 2020 10:42

    Kabul edilemez de yahu tamamdır o zaman.

  • drt23 Ağustos 2020 10:41

    rezervler eksı 32 mılyar usd bu yıl odenmesı gereken borc 120 mılyar  donumuz kalmamıs kıcımızda onumuzu kesıyorlar   dıyor bakan feto sızı kandırdı sızde  vatandasları  bızı kandırıyorsunuz 2008 den berı mıllı gelır artmamıs boyle bır ulke dunyada yok aldıgınızdan daha kotu bırakacaksınız memleketı 

  • METİN23 Ağustos 2020 14:15

    içimizde kötü haberde içi ferahlayan, iyi haberlerde hazımsızlık gösteren bir güruh türedi. Size rağmen bu ülke ilerleyecek.BEKLEYİN BİZ DE BEKLİYORUZ...

  • ali kacar23 Ağustos 2020 10:09

    siyasetcilerin bu yprumları cok komik oluyor,bu kuruluşlar tarihine,saatine göre 1 sene önceden yayınlar,üsteliksiyasi iktidarada en az iki gün öncede bildirimde bulunurlar

  • Misafir 23 Ağustos 2020 09:07

    Gerçek vatandaş parası olan için yapılan yola neden geçiş garantisi verilmiş anlanadım

  • ERDİ23 Ağustos 2020 09:05

    Bunlarla anlaşmayı bitirmek lazım,,kendi derecelendirme kurumumuz yok mu?

  • Mehmet y23 Ağustos 2020 02:18

    Hersey güllük gülüstanlık canım memlekette, uçuyoz eksen değişiyor tabi. Millet aç aç...herkes borçlu bankalara. Zamanlaması yanlış belki tamam ama durumumuz hiç iyi değil iyiyede gitmiyor

  • Teki23 Ağustos 2020 19:22

    Zeki sen 5-10 bin araba kuyruğuna bakıp 83 milyonun hesabını nasıl yaptın pes doğrusu sen iyisimi bir istatistik kurumuna uğra güzel bir masa verirler burda harcanıyorsun sen beaaa :)))

  • ZEKİ23 Ağustos 2020 14:20

    MİLLET AÇ DA ONDANMI MUĞLANIN VE TURİSTİK YERLERİN GİRİŞİNDE KİLOMETRELERCE KUYRUK VAR.DÜNYA KRİZDE...SİZLER GİBİ DÜŞÜNENLERE RAĞMEN ÜLKECE BU KRİZİ HEPBERABER ATLATACAĞIZ...CEBİNİZE DAHA AZ CUKKA GİRİYOR DİYE AĞLAYIP DURUYORSUNUZ.

  • Gerçek23 Ağustos 2020 12:39

    Mehmet Bey; zamanlama manidar değil, Fitch not tarihlerini bir yıl önce belirler ve tarihler 21 Şubat 21 Ağustos bakabilirsiniz sitesinden. Asıl ilginç olan bizim müjdemiz var deyip, üç gün sonra 21 Ağustos da açıklamamız !!!????

  • şeref gocmen23 Ağustos 2020 00:28

    müjde yi verdigin an borsa çakıldı.dolar yükseldi.fitcin böyle bir açıklama yapabilecegini tahmin ettiginizden bir gün önceden müjdeyi verdiniz.müjde de piyasalara merhem olmadı.haftaya neler yaşayacagız bakalım.

  • Borsacı23 Ağustos 2020 09:57

    Borsada beklenti para yapıyor gerçekler satılıyor. Bu kurala göre yatırım yaparak başka müjdeleri paraya çevirebilirsin. Saygılar

  • BOS BELES INSANLAR23 Ağustos 2020 00:04

    NOT AYNI KALMADIMI TEYIT EDILMEDIMI NE NOTU DUSMESI SADECE GORUNUM DEGISTI

  • 22 Ağustos 2020 23:28

    Azıcık bari delen borunun ucundan doğal gazın fışkırdığını  görseydik.

  • Vatanı seviyorum22 Ağustos 2020 23:18

    Halen müjdeye inan mı var amaç borsayı ayakta tutmaktı ama insanlar güvenmediği için müjdeye rağmen çakıldı, bu saatten sonra da ayakta kalamaz bence, söylediklerim yatırım tavsiyesi değildir 8-) 

  • VS22 Ağustos 2020 23:13

    Faiz hastalığı yüzünden 100 bine alacağımız arabayı 200 bine alamıyoruz.

  • Cuma22 Ağustos 2020 22:18

    Eğer doğalgaz haberi gerçek olsaydı reis orda olurdu. Nokta.

  • Mert22 Ağustos 2020 22:15

    Adamların not tarihi belliydi. Yarın çıkacak altın madeni bulmadık ki batık ekonomi hemen düzelsin. Üretim üretim üretim. Köylü eski gücüne dönmedikçe ülke betonla ayağa kalkamaz. Ayağa kalkan sadece müteahhitler olur.

  • Bika22 Ağustos 2020 22:08

    Müjde için cuma günü beklenmeseydi, Fitch'in notu arasında  uzun zaman olurdu. Swap hariç TCMB rezervleri eksi!

  • İsmet23 Ağustos 2020 12:28

    Lafta 1 ay önce bulmuşlar. Önden petkim tüpraşı toplattırıp müjdeyle küçük yatırımcıya çaktırdılar.

  • Recai22 Ağustos 2020 22:01

    Merkezin rezervi eksiye düştü

  • Mehmet23 Ağustos 2020 14:07

    Rezervi Dolar değil altına çevirdiler de ondan...

  • Misafir 22 Ağustos 2020 21:49

    Peki merkez bankasının faiz konusunda karar vereceği gün müjde açıklanmasıyla neyi yaptınız/amaçladınız,

  • Hi22 Ağustos 2020 23:06

    O Bir gün önceydi

  • Vatandaş22 Ağustos 2020 21:41

    Millet aç hala anlamiyorlar yol yaptık diyorlar İzmir'e gidip geliyorsun 600 lira yol parası sadece kime yol yaptınız asgari ücretli nasıl gitsin bu yoldan dolarla işimiz yok diyorlar bebek araba koltuğu alıyorsun 500 lira 2 sene sonra 1500 lira olmuş gerçekleri görün artık herşey uçmuş gidiyor asgari ücret 2000 bu insanlar nasıl geçiniyor ülkenin başına asgari ücretli adamı getirmek gerekli bu parayla geciniyorsa ulkeyide en iyi onlar idare eder

  • Usd usde23 Ağustos 2020 10:45

    Gerçek vatandaş böyleyse gerçek olmayananı düşünemiyorum,sen daha hakkının ne olduğından bir habersin.Zenginin köprüsünü geçmeyen neden ödesin o zaman ? Vurayım o kafaya bir odun dolarcı seni dolar sevici

  • Gerçek vatandaş23 Ağustos 2020 00:46

    Düşük gelirli bu güne kadar gittiği yoldan gidebilir bundan ölünmez. Yapan firma usd kaynak almış devletle öyle anlaşmış. Römer koltuk 700 TL den başlıyor araştırıp bakabilirsin. Daha uygun fiyata 250 TL ye de koltuk var. 5 bağlantılı. İnşallah kimse ölmesin. Kıyma fiyatı çok çıkmadı son 4 yıldır 40-60 TL arasında. Örnek verecek çok daha çarpıcı ürünler vardı aslında yanlış seçmişsin. Maske yorumun anlamsız. Ben 50 kuruşa alabiliyorum. Sigaraya 15 veren bi zahmet maskeyede 50 kuruş versin. Suriyeli konusu çok ayrı bir bakış gerektiriyor ama insanlık ölünce yorum yapmaya cevap vermeye bile gerek yok yaşamasan anlayamazsın. Son olarak sizin mahallede yani İzmirde yaşıyorum herşeyi yıllardır gayet iyi görüyorum. Herşey reklam herşey propaganda

  • Vatandaş22 Ağustos 2020 23:22

    Gerçek vatandaş aferim sana alternatif yol var diyorsun bu yolu kime yaptılar parası olanami düşük gelirli insan ölsün mü dolarla işimiz yok diyen benmiyim niye USD bazlı geçiş garantisi veriyorsun senin bahsettiğin araba koltuğunun fiyatı 4000 TL az kazanıyoruz diye orta halli bir koltuk yazdım ilk kazada çocuğumuz ölsün mü gerçekten çok objektif bakıyorsunuz kıymanın kilosu 50 -60 TL olmuş az kazanan da tavuk etinden kıyma yapıp köfte yapsın bu nasıl sosyal bir devlet anlayışı senin bakış acinda az kazanan ölsün var dostum 4 milyon suriyeli var mesala onlara harcanan para var onları halkına verebilir aynı maskeyi defalarca kullanan insanlar var mesala etrafimda diğer ülkelere show yapmak için maske gondericez diye bu vatandaşlarımıza verebilir söylenecek o kadar çok şey varki gün gelecek sizde gerçekleri goruceksiniz

  • Kemal22 Ağustos 2020 23:21

    Diğer yazdıkların saçma ama şunu söyleyeyim Asgari ücret bile 2000 TL de değil. Ağzına geleni yazmışsın.

  • Gerçek vatandaş22 Ağustos 2020 23:12

    Bedava yoldan gidebilirler, paralıdan gitmek isteyene seçenek iyidir. Uygun fiyata bebek koltukları var. Sen Jömer alıyon sanırım. Bunca Siyasi askeri sosyal yaşananlara rağmen devletimiz gayet sağlam ayakta. Asgari ücret her ülkede her zaman sorundur sadece Türkiye nin meselesi değil yani. Lütfen siz asıl gerçekleri görmek isteyin.

  • Asi22 Ağustos 2020 22:16

    Bu yazıyı çerçeveletip sarayın kapısına asmalı.

  • Cemil22 Ağustos 2020 21:39

    Onlarda borsa ve dolar gibi inanmamış. Açıklamayla borsa yıkıldı dolar uçtu. Tüpraş petkim enerji hisseleri bankacılık ağır satış yedi. Neden mi, çünkü aynı yerle alakalı daha önce 8 kere doğalgaz bulundu haberi yapılmış.

  • Okie Dokie22 Ağustos 2020 21:13

    Fitch Türkiyeyi yılda iki defa değerlendirir. 21 Şubat ve 21 Ağustos. Bu takvimi de sene başında ilan eder. Yani neymiş doğalgazla, petrolle, yıldızlarla, deniz suyu sıcaklığıyla bilmem ne ilgili değilmiş. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp.

  • Arif bora 23 Ağustos 2020 10:43

    Gözüm yahu senın facebook adres nedir hala israil demişsin :=)