E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Boğa piyasasında değiliz---

Morgan Stanley: Boğa piyasasında değiliz

Morgan Stanley: Boğa piyasasında değiliz
07 Şubat 2023 - 11:38 borsagundem.com

Stratejistler bir boğa piyasasında olunmadığı ve kazanç durgunluğunun hala hisse senetlerini mahvetmeye hazır olduğu noktasında yatırımcıları uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılbaşından bu yana ABD borsalarında yaşanan sıçrama, geçen hafta da hızını artırarak devam etti. Yatırımcılar güçlü ekonomik verileri de, enflasyondaki düşüşü de gereğinden fazla olumlu karşılıyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında kendini gösteren olumlu seyir tehlikeli olabilir. Stratejistler uyarılarıyla yatırımcıları frenlemeye çalışsa da genel hissiyattaki olumluluk, borsalardaki yükselişi engelleyemiyor.

Boğa piyasası kanıtı yok

Markets Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Morgan Stanley, yatırımcıların bir boğa piyasasında olmadığını ve bir kazanç durgunluğunun hala hisse senetlerini mahvetmeye hazır olduğunu fark etmeleri gerektiğini ifade ediyor. Pazartesi günü yayınladıkları notta, yatırımcıların yeni bir boğa piyasasının başlangıcına tanık olduklarına inanmamaları gerektiği belirtiliyor. Notta ayrıca bir kazanç durgunluğunun bu yılki herhangi bir kazanımın önünde hala büyük bir engel teşkil ettiğinin altı çiziliyor.

Morgan Stanley stratejistleri Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısını takip eden haftada hisse senetlerindeki sıçramaya atıfta bulunarak, “Geçen haftaki olaylar bu son ayı piyasası rallisinde ani bir tersine dönüşe yol açmasa da, bunun Ekim ayında yeni bir boğa piyasasının başladığını gösteren herhangi bir kanıt sunduğunu düşünmüyoruz” diyor.

Ters rüzgarlar devam ediyor

Merkez Bankası yetkilileri Çarşamba günü faiz oranlarını 25 baz puan gibi görece daha yumuşak bir hızda artırdı ve bu yatırımcıların Fed'in agresif para politikasını sona erdirdiğini fiyatlamaya başlamasıyla borsalarda kısa bir ralliye yol açtı.

Bazı uzmanlar, geçen yıl artan faiz oranları piyasayı ağır bir şekilde etkilediğinden, oran artışlarında duraklama veya indirimin hisse senetleri için yükseliş anlamına geleceğini ifade ediyor. Ancak stratejistler, ters rüzgarların azalmadığı ve faiz indirimlerinin beklenenden daha sert gelebileceği konusunda uyarıyor.

Stratejistler, Fed'in, güçlü iş gücü piyasası ve güçlü ABD Doları nedeniyle faiz oranlarını hala yüksek tutabileceğini belirtiyor. Bu iki etken de ekonominin hala daha sıkı koşullara dayanabileceğinin işaretleri olarak kabul ediliyor. Bunda Fed Başkanı Powell’ın daha önce Fed'in para politikasında kısıtlayıcı kalması gerektiğinin bir nedeni olarak sıkı iş gücü piyasasını göstermiş olmasının büyük etkisi bulunuyor.

Kazanç resesyonu borsaları vurmak üzere

Morgan Stanley stratejistlerinin paylaştığı notta, “Hisse senedi yatırımcılarının faiz indirimi konusunda heyecanlanmaları için hiçbir neden yok” deniliyor. Ek olarak, stratejistler, S&P 500'deki hisse başına kazanç artışına ilişkin ileriye dönük göstergelerin geçen Cuma günü negatife döndüğünü belirterek, bir kazanç resesyonunun borsayı vurmak üzere olduğuna dair büyük bir alametin de altını çiziyor. Hisse başına kazanç artışı, son 23 yılda yalnızca dört kez gerçekleşti ve bunun yaşandığı her yılı piyasada ‘önemli bir fiyat düşüşü’ izledi.

Stratejistler, “Bu analizi daha güçlü kılan şey, tarihsel olarak, hisse senetlerindeki fiyat düşüşünün çoğunluğunun, ileriye dönük hisse başına kazanç büyümesinin negatife gitmesinden sonra gelmesidir. Diğer bir deyişle, bizim görüşümüze göre, bu kazanç durgunluğu fiyatlanmıyor” diyor.

Yatırım bankası, aylardır yatırımcıların kazanç beklentilerinin hala çok yüksek olduğu ve piyasanın, 2008 yılındaki gerilemeyi yansıtabilecek bir kazanç durgunluğunun acısıyla tam olarak fiyatlama yapmadığı konusunda uyarıda bulunuyor. Morgan Stanley Üst Düzey Hisse Senedi Stratejisti Mike Wilson, özellikle yılın ilk yarısında, yatırımcıları 'yakın vadede daha fazla oynaklık' için dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Piyasalarda gözler Powell'ın konuşmasında

 

BofA'dan çarpıcı ABD piyasası analizi: Ralli şimdiden çok ileri gitti

 

Boğalar geri döndü, borsalar karıştı

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic: Faizler 50 baz puan artırılabilir

 

Piyasalarla FED arasında uzlaşma gerekiyor

 

Fitch: Fed'in agresif sıkılaşması, tüketici harcamalarını daha da azaltacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)