E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley ayı piyasası bekliyor---

Morgan Stanley ayı piyasası bekliyor

Morgan Stanley ayı piyasası bekliyor
06 Mayıs 2022 - 14:30 borsagundem.com

ABD borsalarındaki karamsar hava borsalara ilişkin beklentileri de her geçen gün düşürüyor. Morgan Stanley Baş Stratejisti Mike Wilson S&P 500 Endeksi’nde %19’luk düşüş gerçekleşebileceğini söyledi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar 2022 yılına 2020’nin Şubat ve Mart aylarında pandemi sebebiyle görülen çöküşlerden bu yana en derin satış dalgasıyla başladı. ABD borsalarında 3 Ocak tarihinde 4.800 puan civarında zirve yapan S&P 500 Endeksi o tarihten itibaren %13,8 oranında düşüş gösterdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalarda zorlu geçen dört ay yatırımcılarda borsaların dibe vurduğu veya en azından yakın zamanda bir ralliye hazırlanıldığı şeklindeki düşüncelere sebep oldu. Nisan ayında, Fundstrat'ın Araştırma Başkanı Tom Lee, hisse senetlerinin yıllık bazda dibe vurma ihtimalinin %90 olduğunu söylemişti. RIA Advisors'ın Baş Yatırım Sorumlusu Lance Roberts da hisse senetlerinin önümüzdeki bir veya iki ay içinde toparlanmasının muhtemel olduğunu belirtmişti.

Ancak dev ABD bankası Morgan Stanley’in ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Mike Wilson yakın vadede bir ralli ihtimalini ikincil bir senaryo olarak göz ardı etmiyor. Ancak Wilson hisse senetlerinin henüz dibe vurmadığına inanıyor.

Insider’ın haberine göre Morgan Stanley baş stratejisti, “Kısa vadede hiçbir şeyi göz ardı edemeyiz. Ancak bu ayı piyasası rallisinin tamamlanmaktan çok uzak olduğunu açıkça belirtmek istiyoruz” dedi.

Wilson, hisse senetlerinin zorlu bir zeminle karşı karşıya kalmaya devam ettiğini söyledi. Baş stratejiste göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmaya başlamasıyla birlikte şirketler hem enflasyonla hem de yavaşlayan büyümeyle karşı karşıya kalacak.

Borsa uzmanı S&P 500'ün Çarşamba günkü 4.300'lük kapanışından en az %11 ve potansiyel olarak da %19 düşmesini beklediğini söyledi. Endeks Perşembe günü %3,5 düştü ve 4.146 puana geriledi.

Wilson açıklamasında, “Enflasyonun bu kadar yüksek olmasıyla ve bilanço büyümelerinin hızla yavaşlamasıyla, hisse senetleri artık birçok yatırımcının güvendiği enflasyon korumasını sağlamıyor. Reel bilanço verimi yaklaşık 6 ay boyunca yıllık bazda reel hisse senetleri getirilerine liderlik etme eğiliminde. Yatırımcılar bu duruma ayak uydurdukça endeks düzeyinde anlamlı bir dezavantajımız olduğunu görülüyor” dedi.

Baş stratejist, “İleriye dönük 12 aylık hisse başı kazançlarının marj ve/veya resesyon endişeleriyle birlikte düşmeye başlaması durumunda 200 haftalık hareketli ortalamalarda S&P 500 Endeksi’nin yakın vadede 3800 puana kadar minimum dezavantaja sahip olduğunu ve 3460 puana kadar düşebileceğini değerlendiriyoruz” dedi.

Wilson’ın işaret ettiği seviyeye gerilemesi halinde S&P 500 Endeksi’nin en son zirvesinden %20’nin üzerinde düşeceği diğer bir deyişle ayı piyasasına düşeceği anlamına geliyor. Baş stratejist endeksin önümüzdeki aylarda neden aşağı yönlü hareket edebileceğini açıklarken iki göstergeye dikkat çekti.

Bu göstergelerin birinde yatırımcıların daha yüksek faiz oranları nedeniyle kendilerini daha fazla borçlandırdıkları bunun da daha düşük likidite seviyeleri anlamına geldiği belirtiliyor. Wilson marj seviyelerinin S&P 500 getirileri ile ilişkili olma eğilimi gösterdiğini söyledi.

Wilson’ın dikkat çektiği diğer gösterge ise S&P 500 için enflasyondan arındırılmış bilanço getirileri ile endeksin yıldan yıla reel getirileri arasındaki ilişki. ABD’de yıllık enflasyonun %8,5 seviyesine ulaşmasıyla enflasyona göre düzeltilmiş bilanço getirileri de düştü. Söz konusu durum S&P 500’ün gerçek getirilerinin zayıfladığına işaret ediyor.

Wilson enflasyonun bilançolar üzerindeki etkisine ek olarak, daha sıkı politikaları sonucunda yavaşlayan büyümeyi de borsalardaki düşüş öngörülerinin sebepleri arasında sıralıyor. Borsa uzmanı bilanço tahminlerinin önümüzdeki 12 ay için hala çok yüksek olduğunu belirtiyor. Baş stratejist, “Daha yüksek maliyetler ve artan durgunluk risklerinin gelecekteki büyüme beklentilerine ağırlık vermesiyle 1. çeyrek bilançolarda geçirdiğimiz son iyi üç aylık dilim olabilir” ifadelerine yer verdi.

Wall Street’te kâbus seansı

 

ABD borsalarında saklanacak yer kalmadı

 

Stagflasyon korkusu ABD borsalarını vurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • nedo08 Mayıs 2022 13:41

    Daha çook bekler.

  • lemi akar08 Mayıs 2022 00:47

    BİST YILI ENAZ 3000 LE KAPATIR.!!!!

  • Onur07 Mayıs 2022 21:47

    Ayılat çok bekler. Boğayız boğa

  • rıza07 Mayıs 2022 14:29

    Şelale geliyor.ABD Balonu patladı.Tüm borsaları aşağı çekecek.Satın nakite geçin.

  • Pala07 Mayıs 2022 11:13

    ABD'de yatırım yapacak adaM faizler %0,25ten %0,75e çıktı diye vaz mı geçer? Köşede su satsan 1 yılda 1000 dolar olarak aldığın krediyi 1007,5 dolar olarak ödersin.

  • Ömer07 Mayıs 2022 10:27

    Çok beklerler. Biz venezuela borsasını takip edeceğiz. 10 bin puana kadar ralli olacak.

  • Ali07 Mayıs 2022 08:57

    Bizim borsa sudan ucuz. Faiz düşük enflasyon çok yüksek. Borsa 3 bin puana gidecek.

  • Nuriye06 Mayıs 2022 16:25

    Bu haber çıktıysa borsa coşacak demektir.

  • Bir dost06 Mayıs 2022 15:05

    Kozal aldim 110 dusurduler sattim hemen cikti, vestl aldim 26.80 dusyrduler sattim cikariyorlar, ttkom aldim 10 dusurduler , bunlari yapan domuz dan asagi insan gorunumlu yaratiklar, domuz domuz dur gorunuyor, bunlarsa itibar gorerek insan icinde dolasiyor, parayatapan adiler.borsa gidiyor ,uc bes kurus kazanmak isteyen ky nin cebini bosaltmakla ugrasiyor bu yaratiklar.

  • KARABORSA07 Mayıs 2022 10:18

    yabancılar ülkeyi terk edince, derinliği olan hisseler bile sığlaştı,bu yüzdendir ki abdurahman çelebiler de robotla işlem yapıyor,az az karlarla hisseden hisseye geçiyorlar,bist 100 hatta bist 30 dışındaki hisseler, uzun süredir ,ya yatay yada düşüyorlar,sen sen ol ,yinede bist30 dışına çıkma,bist30 dışındakiler alev alev yanıyor

  • Basdost06 Mayıs 2022 23:29

    Adamlar sanki seni takip ediyorlar. Her yere yazmışsın.