E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMoody's'in dikkat çeken 'pas'ları---

Moody's'in dikkat çeken 'pas'ları

Moody's'in dikkat çeken 'pas'ları
09 Ağustos 2015 - 12:56 borsagundem.com

Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve görünümünü güncellemediğini duyurdu. Böylece Türkiye için belirlediği son 4 potansiyel tarihin hepsini pas geçti...

Fakat bu nasıl bir tesadüftür ki; o dört haftada da borsa çakılırken dolar fırladı. Bu gerginlik en çok küçük yatırımcıyı vurdu, bazıları ise sadece bir haftada yüzde 3-4 kazandı...

Bir hafta daha boşuna boşuna yaşanan bir gerginlikle geçti.... Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dün gece yaptığı açıklamada Türkiye'nin notunu ve görünümünü güncellemediğini duyurdu. Böylece gözler 4 Aralık'a çevrildi. Moody's'in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye'nin kredi notu ve görünümünde herhangi bir güncelleme yapılmadığı bildirildi. 

BU SADECE BİR DUYURUDUR  

Açıklamada, "Moody's bu duyuruyu, Avrupa Birliği (AB) Ülkeleri Derecelendirme Takvimi'nin 7 Ağustos 2015 için belirlenmiş faaliyetlerine ilave açıklık getirmek amacıyla yapmaktadır. Duyuru, piyasalar için bilgi sağlamak amacındadır, bir kredi notu eylemi açıklaması değildir" ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, aralarında Türkiye, İsveç ve Azerbaycan'ın bulunduğu bazı ülkelerin kredi notlarının güncellenmediği belirtildi. 

ÜÇ TARİHTEN BİRİNDE GÜNCELLİYOR

Kuruluş, yılda üç tarih belirleyip, "bu tarihlerden birinde notu güncelleyebilirim" diyor. Bu yıl için daha önce açıklanan iki tarihi de boş geçen Moody's'in son belirlediği tarih ise 4 Aralık'tı. Kuruluşun bu tarihte bir açıklamaya yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Tabii söz konusu kredi derecelendirme kuruluşları olduğunda hiç bir şey için kesin denemez. 

Mantığı kimse çözemiyor 
Piyasa oyuncuları ise Moody's'in söz konusu kararlarla ne yapmak istediğini çözebilmiş 
değil. Belki söz konusu kuruluşlar piyasa üzerinde eskisi kadar etkili olmayabilir fakat yine de Moody's'in karar öncesinde piyasadaki gerginlik de artıyor.

Bu kadar da tesadüf olur mu? 
Nasıl bir tesadüftür ki, Moody's'in son bir yılda pas geçtiği dört tarih öncesinde de dolar fırlarken borsa çakılıyor. Küçük yatırımcı zarar ederken, bazı fonların bir hafta içinde yüzde 3-4 kazanabileceği bir ortam yaratılmış oluyor. Tarihlerin hepsini çıkardık. Her hafta aynı senaryo tekrarlanmış. Bazı haftalarda dolar daha fazla yükselip borsa daha fazla düşerken, bazılarında ise kayıplar sınırlı olmuş. Tabii piyasalardaki bu hareketten sadece Moody's sorumlu değil fakat bu hareketlerde başrolün kredi derecelendirme kuruluşlarında olduğunu da kimse inkar edemez...

Son revizyon 16 ay önce
Derecelendirme Kuruluşu Moody's, Türkiye'ye yönelik son revizyonunu 11 Nisan 2014 tarihinde yaparak, not görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirmiş, "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ise teyit etmişti.

En büyük fiyasko seçim öncesi yaşandı
Moody's son dönemdeki en büyük skandallarından birine de Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce imza atmıştı. '8 Ağustos 2014'te Türkiye'nin notunu güncelleyebilirim' diyen kuruluşun 10 Ağustos'taki seçimler öncesinde neden böyle bir gerginlik yaratmak istediğine kimse anlam verememişti. 

Tarihi bilmiyor olabilirler! 
Hatta bazıları Moody's'in Türkiye'den tamamen bihaber olduğunu belirterek, esprili bir dille seçim tarihinin bile kuruluş tarafından bilinmiyor olabileceği vurgulamıştı. Nitekim Moody's söz konusu tarihte herhangi bir güncelleme yapmadı.

Yatırımcı kaybetti 
Pazar günü yapılan seçimlerde de AK Parti'nin adayı olan Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52'lik oyla Türkiye'nin halk oyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu. Fakat o hafta dolar yüzde 3 yükselirken, borsa ise yüzde 3.5 çakıldı. (Akşam)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALY32309 Ağustos 2015 14:34

    KISACA LONDON İLE YAPILAN ANLAŞMADA PARA KAÇAĞI VAR...LİBOR BAZ ALINDIĞINDA PARA AKIŞINI BİLİRİMDE ÜLKE EKONOMİLERİ ARASINDA..İPNE GİBİ DOLANIYOR PARACIKLAR

  • KARTALY32309 Ağustos 2015 14:33

    GERCİ NOT ARTTIRSALARDA ŞAHA KALKACAK..PARA ÇOK AMA BELİRSİZLİK VAR

  • KARTALY32309 Ağustos 2015 14:31

    NOTU DÜŞÜRSELER ZATEN BORSA ŞAHA KALKACAK..

  • Kaçan Grup09 Ağustos 2015 14:08

    Türkiye'nin görünümü negatif notu da en düşük yatırım yapılabilir not, not değişirse aşağıya değişir ve yatırım yapılmaz seviyeye düşeriz. Değişiklik yapmamaları Türkiye için iyidir. Notu indirseler bu seferde tam seçim sonrası diye kızacaksınız.

  • KARTALY32309 Ağustos 2015 14:07

    TC AZERBAYCAN VE İSVİÇREMİ..LONDON LİBOR BAZ ALINDIĞINDA MANIPULE EDİYOR.FAİZ KOLİDORUNDAN PARA BASMIYOR

  • m09 Ağustos 2015 13:55

    Borsa yerinde sayiyor ne cakalimasi dolarda biraz cikmis okadar .

  • KARTALY32309 Ağustos 2015 13:48

    Rachel kasabasıNIN EŞKİYALARINDAN KREDİTÖR OLMAZ

  • KARTALY32309 Ağustos 2015 13:46

    NEDEN GEÇMİŞDE HER DAİM TC EKONOMİSİNİ ÖVÜYOR VE 3+1 YILDA EKONOMİK KRIZ CIKIYOR VE TEKRARDAN BORÇLANDIRIYORLARDI.NE GÜZEL KAZANÇLAR SÜPER APTALLAR BİLGİSİZ YADA YANDAŞ.AMA ŞİMDİ HER DAİM KRILGAN...YAV 3+1 YILDA BIR EKONOMIK KRIZDE CIKAN ÜLKE EKONOMİSİ KIRILGAN DEĞİLMİYDİ......

  • KARTALY32309 Ağustos 2015 13:21

    PARA AKIŞINI ÇÖZEMEDİKLERİ İÇİNDE OLUMLU YADA OLUMSUZ YÖNDEKİ GRİŞİMLERİNDE PARANIN NASIL TEPKİ VERECEĞİ AKABİNDE BU TEPKİDEN PARASAL OLARAK KAR YADA ZARAR ALABİLECEKLERİNİ ÇÖZEMİYORLAR.ZATEN TEMKİNLİ PARA AKIŞI YÖNETİYORLAR...GEÇMİŞDEKİ BORÇLANDIRMA POLİTİKALARINI BAZ ALIYORLAR.......TC OLMASADA DİĞER ÜLKELER BUNA DAHİL..PARA NIN AKIŞI ÖNEMLİ BUNLAR İÇİN .ÜLKE EKONOMİSİ DEĞİL.....PARA..VE BORÇLANDIRMA..

  • KARTALY32309 Ağustos 2015 13:18

    ANLAMIYORMUSUNUZ.PİYASALARI MANIPULE EDEN KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI AKABINDE İLİŞKİLİ OLDUĞU ŞİRKETLER BANKALAR.VE HER DAİM GÖRECELİ ACIKLAMALAR ÇÜNKÜ PARA AKIŞINI ÇÖZEMİYORLAR