E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMoody's: Kamu bankalarının fonlama maliyeti düşecek---

Moody's: Kamu bankalarının fonlama maliyeti düşecek

Moody's: Kamu bankalarının fonlama maliyeti düşecek
14 Mart 2019 - 15:43 borsagundem.com

Moody's Türk hükümetinin kamu kurumlarının devlet bankalarında  tuttukları mevduatlara faiz sınırını düşürmesinin devlet bankaları için fonlama maliyetini düşürecek olması nedeniyle bu bankaların kredi notları için pozitif olduğunu bildirdi.

Faiz oranı sınırı getirilmesinin Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın kredi notları için pozitif olduğunu belirten Moody's, bu bankaların kamu kurumlarının mevduatları için ödedikleri faizin  yüzde 1 düşeceğini hesapladıklarını ve bunu Türk Lirası mevduatlar  için maliyeti 10-15 baz puan aşağı çekeceğini vurguladı. 

Moody's 3 bankanın getirilen mevduat faizi sınırı ile toplamda 600 milyon TL, bankaların 2018 konsolide vergi öncesi karyarının yüzde 2'si kadar tasarruf saglayacaklalarını öngördü. Vakıfbank'ın kamu kurumlarının mevduatlarında en büyük payı alması nedeniyle daha fazla  fayda sağlamasının muhtemel olduğunu vurguladı.

Resmi Gazete'de 8 Mart'ta yayınlanan yönetmeliğe göre ilgili  kamu kurumlarının mevduat, ters repo ve katılma hesabı olarak  değerlendirmeyi öngördükleri mali kaynakları için uygulanacak  vadeli mevduat ve ters repo faiz oranı ile katılma hesabı  beklenen/tahmini getirisi, yönetmelikle belirlenen oranlardan  daha yüksek olamayacak.

Tavan getiri TCMB tarafından açıklanan bankalarca TL üzerinden açılan  vadeli mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranının,  vadelere göre değişen belli bir oranı ile sınırlandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hasan14 Mart 2019 15:55

    TL Mevduat faizini sınırlarsan Mevduat sahibi gider alım gücünü korumak için dolar alır. Bu ekonomi politikalarını kahvehanede sorarak yapsalar söylerler