E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarMobius: Kripto paraların getirisi yok---

Mobius: Kripto paraların getirisi yok

Mobius: Kripto paraların getirisi yok
02 Aralık 2022 - 11:23 borsagundem.com

Dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius Bitcoin’deki düşüşün FED’in sıkı para politikasından kaynaklandığını söyledi. Kripto paraların sağlıklı bir faiz getirisi olmadığına dikkat çeken Mobius Bitcoin için 10.000 dolar hedefini koruyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Mark Mobius kripto paralar hakkındaki karamsarlığını vurgulamaya devam ediyor. Hafta başında Bloomberg’e verdiği röportajda Bitcoin için belirlediği 10.000 dolar hedefini tekrarladı. Mobius perşembe günü CNBC’de yaptığı açıklamasında dünyanın en büyük kripto para biriminin şu anki seviyesinden yüzde 40 düşebileceği konusunda uyardı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 50 milyar dolarlık kişisel serveti olan ünlü yatırımcı bu yıl Bitcoin’e ilişkin isabetli tahminleriyle dikkatleri üzerine çekti. 2022’nin başlarında Bitcion için 20 bin dolar hedefi belirleyen Mobius ve yıl içerisinde bu hedefi tutturdu.

Borsa uzmanı mayıs ayında, Bitcoin'in fiyatının 28.000 doların üzerindeyken, Financial News’e verdiği röportajda dünyanın en büyük kripto para biriminin 20.000 dolara düşeceğini, ardından sıçrayacağını, ancak sonuç olarak 10.000 dolara düşeceğini söylemişti. Bitcion henüz 10.000 dolar hedefine ulaşmamış olsa da yıl içerisinde 15.480 dolara kadar geriledi.

Ünlü yatırımcı şimdiyse Bitcoin’in 10 bin dolardan “uzak olmadığını” ve 18.000-17.000 dolar teknik destek seviyelerini kırdığını söyledi. Kripto para piyasaları bu yıl toplam piyasa değerinden 1,3 trilyon dolardan fazlasını kaybetti.

Eğer Mobius’un tahminleri gerçekleşirse önümüzdeki aylar kripto piyasaları için fazlasıyla acı verici olabilir. Mobius, Bitcoin’in bir süre 17.000 dolar civarında dolaşacağını ve 2023 yılı içerisinde 10.000 dolar seviyesine düşüşün gerçekleşebileceğini öngörüyor.

Kripto piyasalarını FED sıkıştırıyor

Ünlü borsa uzmanı kripto paralara ilişkin ayı piyasası tahminlerinin yükselen faiz oranlarından ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikasından kaynaklandığını söyledi. Mobius CNBC’deki demecinde kripto paralardaki düşüş öngörülerini şu ifadelerle açıkladı:

“Sadece coin tutmanın bir faiz getirisi olmadığından, faizlerin yükselmesiyle birlikte, Bitcoin veya diğer kripto para birimlerini tutmak veya satın almak daha az cazip hale geliyor. Elbette, kripto mevduatları için %5 veya daha yüksek faiz oranlarına sahip bir dizi yatırım teklifi var. Ancak bu oranları sunan şirketlerin çoğu, kısmen FTX'in iflasının bir sonucu olarak çöktü. Bu tür kayıplar arttıkça insanlar faiz kazanmak için kripto para tutmaktan korkuyorlar.”

Kripto yatırımlarını kendi firmaları üzerinden gerçekleştirilmesi halinde oldukça yüksek faiz oranları sunun çok sayıda kripto şirketi bulunuyor. Bu şirketler genellikle kullanıcıların kripto varlıklarını diğer kullanıcılara çok yüksek faiz oranları üzerinden kredi vermeye dayalı bir işletme modelini benimsiyor. Ancak bu yıl kripto fiyatlarının çöküşüyle ve likiditenin daralmasıyla birlikte birçok kripto kredi firması iflas bayrağını çekti.

Söz konusu şirketlerden birisi de temmuz ayında iflas başvurusunda bulunan Celcius’tu. Benzeri bir modeli benimseyen BlockFi de FTX’in çöküşünün ardından iflas etti.

Mobius kriptodaki çöküşün FED’le doğrudan alakalı olduğuna işaret etti. Ünlü borsa uzmanı FED’in “uzun zamandır çalışan para basma makinası sayesinde son birkaç yılda dolar arzının yüzde 40 arttığına” dikkat çekti. Milyarder yatırımcı para arzının yükselmesi sayesinde “kripto para üzerinde spekülasyon yapmak için” piyasalarda bol miktarda nakit oluştuğunu sözlerine ekledi.

Son birkaç yıldır olağanüstü derecede düşük olan FED’in politika faiz oranları ve parasal gevşeme politikaları teknoloji hisseleri ve kripto paralar gibi alanlardaki patlamaya destek sağladı. Ancak ABD Merkez Bankası bu yıl aşırı yükselen enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını keskin bir şekilde artırarak para politikasını sıkılaştırdı.

Mobius konuyla ilgili açıklamasında, “Şimdilerde FED’in bu parayı geri çekmesiyle insanların piyasalarla oynama yeteneği çok daha zor hale geliyor” dedi.

Mobius, kriz sonrası Bitcoin tahminini açıkladı

 

FTX’i batıran adamdan 9 soruya cevap

 

Kripto para dolandırıcılığı yapan 470 site ifşa edildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yunus06 Aralık 2022 21:58

    ne 10 bin doları kardeşim,,sıfır sıfır,,hayali paranın karşılığı olmaz.

  • Halikarnas04 Aralık 2022 17:29

    Bu ve benzeri haberler duyduğunuzda tek yapmanız gereken tam tersini düşünmekte ve yapmaktır.Dunta genelinde bu haberleri yayan ile burdan para kazanan merkezler ayni merkezler olduğu icin yayılan bu haberlerdeki basit kucuk yatirimcinin elindeki mali olu fiyatına panikletip sattirilmasini sağlamaktır, düşmeyin bu tuzaga! Kripto paralar suan zaten göreceğini görmüş yasatacagini yasamış fiatlarda, sabirli olun malinizi yok pahasına doymak bilmeyen herseye hükmeden bu açgözlü vampirlere kaptırmayın!!!

  • Mucise Reis ;)02 Aralık 2022 11:57

    gök taşları ile dünyaya çarpan ve dağılan altın neden değerli ? yenir mi? içilir mi? ... çölde altın olsada bir bardak su yoksa ne işe yarar ? . Bu işler arz/talep meselesi.. usd neden değerli? her paranın karşılığında bir altın var, ama usd neden daha kıymet li? arz/talep ... :D ya geçin bu ayakları, işleri bozulan yeni düzeni kabul edemeyen ve oyun dışın dakalanlar kendi yatırım alanlarına insanları çekip kontrol ettikleri ortamalrda istedikleri gibi kazanmak istiyor.. aracı kurumlar gibi.. hiç almadıkları kağıtların analizleri yok neden ? çünkü kendi hakımıyet kurdukları kağıtlara yatırımcıları çekmek istiyorlarda ondan... bu işler öyle. tek başınasın.