E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMobius: Altın daha da yükselebilir---

Mobius: Altın daha da yükselebilir

Mobius: Altın daha da yükselebilir
11 Mart 2020 - 16:25 borsagundem.com

Ünlü yatırım gurusu altının daha da yükselebileceğini ve dünya çapında Merkez Bankaları'nın para arzını arttırdıkları için kısıtlı altını daha cazip hale geldiğini söyledi

Uluslararası piyasalarda 'yatırım gurusu' olarak tanınan Mark Mobius katıldığı TV programında altının daha da yükseleceğini söylerken, düşen petrol fiyatları ve Çin’de tedarik zincirinin etkilenmesinin Türkiye’ye faydası olduğunu belirtti. Mobius'un konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

Oynaklığın devam edeceğini söyleyen Mobius, “Dünyadaki endekslerden de daha fazla düşüş olduğunu görebiliriz. Korona virüs vakası durumu Çin’de başlayan bir durum ve en fazla insan Çin’de etkilendi. Bu Çin’deki arzın çok dramatik bir şekilde etkilendiği anlamına geliyor. Çin’den dünyanın birçok yerine çok fazla ham madde ihracatı yapılıyor. O yüzden çok büyük bir etkilenme olacak. Bunun en azından bir veya iki ay devam edeceğini düşünüyorum. Bu durum tabii ki de dünyanın geri kalanında nasıl devam edeceğine bağlı da değişebilir. Ancak çok büyük bir etkisi olacak ve bu etki bir süre daha devam edecek” dedi.

Küresel büyümenin yavaşlayacağını söyleyen Mobius Merkez Bankaları’nın adımlarını doğru ama yeterli olmadığını da söyledi.  Gereken adımın nakit para arzının arttırılması olduğunu söyleyen yatırım gurusu şunları söyledi:

“Küresel büyümenin yavaşlayacağı şüphesiz… En azından yüzde 1 oranında zayıflayacaktır.  Gelişen piyasalarda da aynı şey olacaktır. Çin Hindistan yüzde 6’lık bir büyüme ile devam ediyorlardı. Şimdi belki yüzde 4-5 olsa bile şanslılar diyebiliriz. Bu da daha düşük talep anlamına geliyor ve şirketlerin finansal zorluklarla mücadele etmesi demek oluyor. Çünkü 1 veya 2 yıl içinde operasyonlarını telafi edebilecek kaynakları olmayacak. Merkez Bankaları’nın çabaları faizleri indirmeleri doğru bir adımdır ama bu yeterli bir adım değil. Gerçekten ihtiyaç duyulan şey daha büyük bir para arzının arttırılması ve nakittin arttırılmasıdır. Özellikle dünya çapındaki şirketlerin bunu yapması gerekiyor. Belki merkez bankalarının bazıları da bunu fark etmiş olabilir. Helikopter parası kullanmak olabilir. İnsanların ellerine para vermek için ya da vergileri indirme yolu ile bunu yapılabilir bir şey”

Düşen petrol fiyatları ve Çin’de tedarik zincirinin etkilenmesi Türkiye’ye faydası olduğunun altını çizen Mobius, “Bazı gelişen piyasalarda iyi şeyler de oluyor tabii ki… Çin’de dâhil, Hindistan, G. Afrika, Türkiye düşük petrol fiyatlarından faydalanıyor. Bu Türkiye için iyi bir şey aslında. Tedarik zincirini düşünecek olursak Çin’deki tedarik zinciri etkilenmesi bir noktada Türkiye’nin Pazar payı anlamında faydalanmasını sağlayabilir. O taraftaki şirketler Türkiye’ye gelebilir. Tabii ki birçok alanda Çin’in yerine geçmesi mümkün değil ama bazı alanlarda makine ve ham madde alanında yapılabilir” dedi

Petrol fiyatları için de BloombergHT'ye konuşan Mobius, “Petrol için daha düşük fiyatları görebiliriz, eğer bu durum devam ederse belki varil başına 25 dolara inebilir. Umuyoruz ki fiyatlar çok fazla düşmez ve 20-30 dolar arasında dengelenir” diye ekledi.

Nakit parası olanlar yatırım yapabilecek parası olanların iyi bir müzakere eli var diyen Mobius, “Sabit getiri piyasası veya hisse piyasasında durum bu özelliklede hisse piyasasında da bu düşüşle birlikte çok büyük fırsatlar var. Piyasaların değerinin düşmesi alım yapanlar için iyi bir şey. Önümüzdeki dönemlerde bu fırsatlara bakmaya çalışacağız. Dipteyiz diyemem ama piyasaların ne zaman yükseleceğini kimse söyleyemez ancak iyi bir şekilde ilerlemeye çalışacağız” dedi.

Altın’ın çok cazip olduğunu belirten Mobius, “1700’e ulaşan altın fiyatlarının daha da yükselebileceğini söyleyen Mobius birkaç sebebi olduğunu söyledi. Dünya çapında merkez bankaları para arzını arttırıyor kısıtlı altın arzı daha cazip geliyor. Birkaç yeni para birimi var Bitcoin gibi bunlarda artıyorlar bu durum altını daha cazip hale getiriyor. Son olarak da çok düşük faiz oranlarından bahsedebiliriz. Altın çok daha cazip hale getiriyor. Altının karşısındaki argüman size temettü ve faiz vermiyor. Şu an faiz oranları çok düşük bu yüzden altını almak için iyi bir ortam yaratıyor” diye belirtti.

Yatırımcılara ise Mobius, “Büyük belirsizliklerin olduğu bir dönemde iseniz. Uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmanız gerekiyor.  Bir iki yıl içinde nerede olmak istiyorsunuz bunu bilmeniz gerekiyor. Hisselerin düştüğünü ve ucuz olduğunu görüyorsanız nakdiniz varsa bunu satın almamanız için bir sebep olamaz. Önümüzde iki hafta değil önümüzdeki yıl ne yapacağınızı düşünün” diye tavsiyede bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tilki seni11 Mart 2020 23:22

    Tam tilki. Altını satıp borsaya girecek.altin yeterince degerlendi. Spekülatif harketler altindaki panik tamamen. Corona meselesi soğusun altin zirt düşecek. (Şahsi fikrm)

  • MELTEM GÜZELBAHAR11 Mart 2020 22:38

    yine bir Tilkilik peşinde belkide elindeki malları garibanlara yıkacak.yemezler.ucuzunda ucuzu var.

  • Bu 11 Mart 2020 21:39

    Toplayın aç gözlü pislikler...milletin anası ağladı

  • ,,,,,,11 Mart 2020 21:26

    Malûm'un ilanı, petrolcüler sıkıntı çekecek, petrol müşterileri rahatlayacak,,,dedik durduk ta bağzı çok bilmişler veya Türkiye düşmanları Petrolün ucuzlamasını kıyamet diye annatıyorlar.

  • Yorum11 Mart 2020 21:09

    La altını bozdurup hisse senedi için tetikte bekleyin

  • Erol g.11 Mart 2020 21:00

    DÜNYA ÜLKELERİ KORONA VİRİSÜ NEDENİYLE CAN DERDİNDE BİRİLERİ ALTINDAN DAHA ÇOK PARA KAZANMA KAZANMA DERDİNDE

  • Kral11 Mart 2020 20:15

    Bizde bu beklentiyle Halkbank Fener Katmerciler Usak Ihlgyo Zoren aldik bekliyoruz insallah parlayacagiz ytd

  • Çetin ganioğlu11 Mart 2020 19:44

    Koza gurubu favori olur 2019 yılı boyunca calısşmıs 11ton altın üretmiş ve gr ortalaması 250 liradan satmış 1.800 de kâr getirmiş.bu sene yine 11 ton üretse bu fiattan satsa 750 milyon fazla kâr getirir yani koza 2020 karı 2700 olur

  • Ahmet Kara11 Mart 2020 19:38

    Çemtaş a dikkat derim Araştırın..

  • Vatan sever 11 Mart 2020 19:13

    Yabancılar dip seviyelerden hisse topluyorlar. Başta thy hisseleri

  • CoolWhite11 Mart 2020 18:52

    Şunu unutmayin esnaf tezgahta malini satmak için sesini kullanir.gel vatandaş altın al.ama malini satmak için...

  • Mobius 11 Mart 2020 18:34

    Bu adama dikkat edin

  • Yorum11 Mart 2020 16:50

    Bu işte bu adamın parmagı olabilir sarosu da unutmayalım hiç sesi soluğu çıkmıyor

  • ----------- ??????????-------------11 Mart 2020 17:45

    bu adam dünya yı yöneten yahudi sülalelerinin (Armedegon Savaşcıları'nın)memuru asıl  patrolları hiç bir zaman basına çıkmazlar.