E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMısır'da kritik saatler---

Mısır'da kritik saatler

Mısır'da kritik saatler
03 Temmuz 2013 - 10:07 borsagundem.com

Mısır'da ordunun darbe tehdidi taşıyan 48 saatlik süre tükenmek üzere

Mısır'da ordunun verdiği ve askeri darbe tehdidi taşıyan 48 saatlik süre tükenirken, hem Cumhurbaşkanı hem de generaller  halka "ölmeye hazır olduklarını" duyurdular.Silahlı kuvvetlerin başındaki generaller, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin muhalefetin istediği gibi istifa etmeyi reddetmesi üzerine dün "Son Saatler" başlığıyla yaptıklarıaçıklamada "teröristler, radikaller  ve budalalara" karşıkanlarını dökmeye hazır olduklarını bildirdiler. Mursi ise televizyondan yaptığı konuşmada "Meşruiyeti korumanın bedeli benim canımdır. Bu ülkeyi koruyacak tek güvencemeşruiyettir" dedi.
Başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki kalabalıklar, orduyu iki yıl önce yaşanan devrim hareketiyle kurulan demokrasiyi koruduğu için kutlarken, Mursi'yi destekleyen Müslüman Kardeşlerhareketinin temsilcileri de "askeri darbe" olarak niteledikleriültimatomu kınadılar. Daha önce 16 kişinin öldüğü ve 200 kadar göstericininyaralandığı olayların yaşandığı Kahire Üniversitesi'nde bazıprotestocular güvenlik güçleriyle çatıştı.
Reuters'e bilgi veren askeri kaynaklar ordunun, bugün TSI 2000'de sona erecek olan ültimatom süresinin bitiminden sonra Mursi'yi devre dışı bırakarak anayasayı askıya almak için
hazırlık yaptığını söylediler.
Plana göre siyasi liderlerle eşgüdümlü olarak oluşturulacakbir geçiş konseyi yeni seçimler yapılana kadar ülkeyi yönetecek.
Kaynaklar, direnmeye devam ederse Mursi'nin akıbetinin neolacağını söylemedi.Ordu, Mursi ve muhaliflerinin 48 saat içinde ortak birplatformda buluşarak bir iktidar paylaşımına gitmesiniistemişti.
Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin Facebook sayfasında yer alan açıklamada şöyle denildi:
"Mısır halkının terörize ya da tehdit edilmesindense ölmek,bizim için onur sayılır.  Mısır'ı ve halkını teröristler,radikaller ve budalalara karşı savunmak için kanımızı feda etmeye hazır olduğumuza Allah'ın huzurunda yemin ederiz."
Gerek Mursi'yi protesto eden milyonlarca gösterici gerekseordu, iktidarda bir yılını dolduran cumhurbaşkanınınyönetiminden kaygılı. Ordu Mursi'yi, iktidarını pekiştirmek ve İslamcı  görüşleriülkede kalıcı olarak hakim kılmak isteyen Müslüman Kardeşlerkanadına angaje olarak görüyor. Müslüman Kardeşler hareketi her ne kadar bir din devletiistediğini açıkça söylemiyorsa da, 1954 yılında Mısır'ın askeri yönetimince yasaklanmış olan bu harekete karşı askerin beslediğiderin kuşku devam ediyor.
Mursi'nin, 15 Haziran'da yapılan ve aşırı İslamcılarınSuriye'de  cihad çağrısı yaptığı bir gösteriye katılması orduda özellikle derin kaygı yarattı..
İslamcılar bu toplantıda Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ısavunan Şiileri ve ülkede de Mursi aleyhtarlarını "kafir"olmakla suçlamışlardı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)