E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMısır ve Yunanistan'dan yeni Doğu Akdeniz anlaşması---

Mısır ve Yunanistan'dan yeni Doğu Akdeniz anlaşması

Mısır ve Yunanistan'dan yeni Doğu Akdeniz anlaşması
06 Ağustos 2020 - 21:20 borsagundem.com

Mısır ve Yunanistan Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz bulunduğuna inanılan bölgeler için ekonomik münhasır alan anlaşması imzaladı.

Doğu Akdeniz’de Türkiye'ye karşı yaptığı hamlelerle gündeme gelen Yunanistan ve Mısır yeni bir anlaşmaya imza attı.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükrü, Yunanistan ile Doğu Akdeniz’de ekonomik münhasır alan anlaşmasına imza attıklarını duyurdu.

Şükrü başkent Kaire’de Yunan meslektaşı Nikos Dendias ile bir araya geldiği toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Şükrü anlaşmayla ilgili şunları söyledi:

*Bu anlaşma, her iki ülkenin de münhasır ekonomik bölgede mevcut olan kaynakların, özellikle petrol ve doğalgaz rezervlerinin kullanımını en üst düzeye çıkarmak olanacak tanıyacak.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ise şu ifadeleri kullandı:

*Mısır ile yapılan anlaşma uluslararası hukuk çerçevesinde, tüm uluslararası hukuk ve deniz hukuku kavramlarına ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı duyuyor ayrıca bölgedeki güvenlik ve istikrara da katkıda bulunuyor.

İki ülke de Türkiye ile Libya arasında yapılan ekonomik münhasır bölge anlaşmasını hukuk dışı olarak gördüklerini belirtmişti.

Türkiye ise Libya ile bütün uluslararası anlaşmalara sadık kalarak münhasır ekonomik alan anlaşmasının imzalandığını açıklamıştı.

TÜRKİYE’DEN JET YANIT

Dışişleri Bakanlığı, iki ülke arasında imzalanan anlaşmayla ilgili şunları söyledi:

*Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır.

*Sözde sınırlandırılan alan, Birleşmiş Milletler'e de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır.

*2003 yılında GKRY ile imzaladığı anlaşma ile 11.500 km2'den vazgeçen Mısır, Yunanistan'la bugün imzaladığı bu sözde anlaşma ile de, yine deniz yetki alanı kaybına uğramaktadır.

*Bu anlaşmayla Libya'nın hakları da gaspedilmeye çalışılmaktadır.

*Türkiye'nin, sözkonusu alanda herhangi bir faaliyete izin vermeyeceği ve Doğu Akdeniz'de ülkemizin ve Kıbrıs Türkleri'nin meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceği kuşkusuzdur.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çetinmetin07 Ağustos 2020 01:36

      Atalarımız ne güze söylemiş  körler sağırlar birbirini ağırlar diye tam da yunanistan ve mısır için söylenmiş sanki 

  • Hakan07 Ağustos 2020 00:52

    Ülke menfaatine yorum yapanlara olumsuz yorum yapan ırkı kanı bozuk ne kadar çok yunan tohumu var. Siber suçlar bunları araştırsa çok terörist zihniyetli kanı bozuk çıkar buradan

  • Esat esatoglu06 Ağustos 2020 23:45

    Siyasetten bağımsız yerinde bir açıklama olmuş.dogu akdenizdeki ülke menfaatleri siyasetin uzerinde olması gerekir.yoksa biz kendi içimizde didisirken atı alan üsküdarı geçer. fakir fakir onlarin zenginliklerini seyrederiz.

  • fafa06 Ağustos 2020 23:28

    Mısır aylarca bizden bir ses bekledi,ama biz yanaşmadık,yani Cumhurbaşknımız Sisi'yi sevmiyor,onlar da gitti,Yunanistanla anlaştı.Yasaldır,değildir o ayrı mesele.

  • Vb07 Ağustos 2020 00:07

    sisi'nin avukatı konuştu , teklif bekleyen kız gibi demek aylarca beklemiş ... eee yunanistandan niye kazık yemiş ve daha az bir alana razı olmuş ?  bizimle yapsa daha karlı

  • Mehmet canap06 Ağustos 2020 22:58

    La arkadaş sanki 19 yıldır ülkeyi chp yönetti bu ne saçmalık ya neyin algısını yapiyosunuz doları chp 7 30 yaptı deyin yuro 8 65 yaptı deyin dersiniz siz

  • Hakan07 Ağustos 2020 00:50

    zihniyetiniz 100 yıl yönetti de heykelden bayrak ipinden başka ne icraatı oldu canap efendi

  • Kazım06 Ağustos 2020 23:16

    Ne algısı onların kendiside inanmıyor meslek icabı yazıyorlar:)) bugün gündüz yazamadılar bırak takılsınlar kendi kendilerine kazımlar.

  • Mucise Reis ;)06 Ağustos 2020 22:14

    e ? hadi buldular, nasıl libya+türkiye deniz kıta sahanlığından geçecekler ? Zamanında mısırda reisimizin desteklediği grup çöktü kaybetti. eğer mısır müdeahale olmasa idi şuan mısır müslüman ülkesi ile düşman olunmaya bilirdi. bir hata daha bir ülkeyi bizlerden uzaklaştırmış oldu.

  • fafa06 Ağustos 2020 23:33

    Bize ne Mısır'ın darbesinden,bize ne sisi'den.Bize Mısır lazım.Mısır'ın iç meselesi bizi ilgilendirmez.

  • Halil06 Ağustos 2020 23:28

    Haklısın darbecileri kadın erkek çocuk demeden kurşun sıkan, masum insanları komik şekilde yargılayıp aşan, meşru seçilmiş bir cumhurbaşkanını hücrede öldüren bir yönetimle el sıkışacaktık öylemi. Fetö beyniyle muhaliflik yapmaya devam edin

  • A. A.06 Ağustos 2020 21:58

    CHP'nin övdüğü darbeci Sisi ve Yunanlılar anlaşma yapmaya çalışmışlar. Türkiye size müsaade etmez. Artık eski Türkiye yok. Chp-Hdp iktidarı olsaydı istediğiniz olurdu...

  • Vb07 Ağustos 2020 00:09

    esat olur , hafter olur , sisi olur , makaryos olur ..... nerde bir düşmanımız varsa CHP onun tarafındadır şaşmaz 

  • &&&& ^^^^ &&&&06 Ağustos 2020 22:30

    100 seçim olsa CHP ve ittifakı kazanamazki.daha chp kendi kendini yötemiyor ki koskaca Türkiye yi nasıl yönetsin.yakında CHP parcalanır biter.hareketler başladı.chp den iş bankası alınmadan chp yeniden yapılanamaz.çünkü chp ve 70 yakın iştiraklerinde chp li milletvekilleri ve yakınlarının rant kavgası var.bunları düşünmekten kendi kendini yenileyemiyor.50 senedir milletvekili olurmu.dünyanın hiç bir ülkesinde bu yoktur.aslında bir kanun çıkaracaklar.iki seçim kayıp eden milletvekilleri bir daha milletvekili olmamalı.

  • Ufuk06 Ağustos 2020 21:43

    Bu Yunan ile Sisi bildiğin süzme salak. 5 yaşındaki çocuk bile böyle bir anlaşma olamiyacagini bilir. Yunan hadi bildiğin Yunan da Sisi giricem giricem diyo Libya ya icraat yok. Girse arkadan mısır halkı kendisini deviricek onunda farkında. Sahipleri ona tut tut diyor o da sadece havlıyor

  • BORSACI06 Ağustos 2020 21:39

    YUNANİSTAN KAŞINMAKTAN GERİ KALMIYOR KAŞIRKEN ŞİDETLİ KAŞIMAKTAN BAŞKA ÇARE YOKSA GECİKMEKSİZİN KAŞIMALIYIZ.