E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMısır ve İsrail’le iş birliği sinyali---

Mısır ve İsrail’le iş birliği sinyali

Mısır ve İsrail’le iş birliği sinyali
22 Eylül 2020 - 09:05 borsagundem.com

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "İsrail ve Mısır'la bazı siyasi ihtilaflarımız var. Bunlar enerji konusunda iş birliği yapmanın önüne engel olmak zorunda değil" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklı ortaya çıkan gerilime ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Bölgeye kıyısı bulunan bazı ülkelerle yaşanan siyasi ihtilafa dikkat çeken İbrahim Kalın, “Kıyıdaş ülkelerin katılımıyla, adil ve paylaşımcı bir enerji platformu konferansı, toplantısı ya da süreci başlatılmasına biz olumlu bakıyoruz” dedi.

Yunanistan’ı işaret ederek “Şu anda geldiğimiz noktada iklim, bu görüşmelerin başlamasına çok daha müsait hale gelmiş durumda. Yakın bir vadede bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor, istikşafi (keşif ve tahkik etmeye yönelik) görüşmeler tekrar başlayabilir” ifadelerini kullanan Kalın, ilişkilerimizin sekteye uğradığı Mısır ve İsrail’le ilgili ise şunları söyledi:

İHTİLAFLARIMIZ OLABİLİR

Evet, şu anda İsrail ve Mısır’la bazı siyasi görüş ayrılıklarımız var, ihtilaflarımız var. Bunlar enerji konusunda iş birliği yapmanın önüne illa da bir engel olmak zorunda değil. Çünkü hepimiz son tahlilde bu coğrafyanın bir parçasıyız, coğrafyayı değiştiremeyeceğimize göre bu gerçekler ışığında hareket etmemiz gerekir. O yüzden de son dönemde daha sık dile getirilen bütün Akdeniz´e kıyıdaş ülkelerin katılımıyla, adil ve paylaşımcı bir enerji platformu konferansı, toplantısı ya da süreci başlatılmasına biz olumlu bakıyoruz.

ZENGİNLİK VARSA PAYLAŞILABİLİR

Cumhurbaşkanımız da zaten bunu muhataplarına iletti, ifade etti. Hem AB Başkanı’na hem Sayın Merkel’e, muhtemelen önümüzdeki hafta yapılacak görüşmelerde de bu konu tekrar gündeme gelecek. Biz buna olumlu bakıyoruz. Çünkü ihtilaflı alan, bölge diye tarif edilen yerlerde de bir zenginlik varsa bunlar paylaşılabilir. Bunların mekanizmaları, modaliteleri geliştirilebilir, çalışılabilir. Bu zor ve imkansız bir şey değil. Dolayısıyla Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarını bütün ülkelerin faydasına olacak bir kaynağa, bir değere dönüştürebiliriz.

KRİTİK GÖRÜŞME BUGÜN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'le görüşecek. Videokonferansla gerçekleştirilecek görüşmede Türkiye-AB ilişkileri gündeme gelecek. Görüşmede ayrıca Doğu Akdeniz'deki gerilim de masaya yatırılacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • zır cahil herif22 Eylül 2020 12:07

    israil ve mısır yetmez.komşularımız yunanistan ve ermenistan ile de görüşüp bazı küçük ayrıcalıklar vererek ilişki kurulabilir.bu ülkeler türkiyenin düşmanı deil dostlarıdır.düşmanlarımız  KKTC,pakistan ve nahçıvan özerk cumhuriyetidir.

  • wers22 Eylül 2020 11:44

    ortalık yerde bağırıp çağıracağımıza rusya gibi politik olsak bu duruma düşmeyiz aşşağıladığımız devletlere gelin o iş başka bu iş başka demeyiz

  • azmi22 Eylül 2020 11:33

    İhvan merakınızdan gına geldi , Dünya'da dostumuz kalmadı

  • Mucise Reis ;)22 Eylül 2020 11:01

    Kurtuluş savasşı stratejisine döndüler... Millete meydanlarda küfür edeceğinize, ilgili diplomatlarınız bakanlar dış işleri elçilikleri vb. vb. toplanında nasıl diyalok ve çözüm bulunur. nasıl karşındaki oluşan gücü azaltırsın onun hesabını yapın. 19 yıldır ilk kez böyle bir adım gördüm. Herkesle konuşun. konuşunki, yunanda, fransızda, karşına çıkınca tek başına ortalıkta kalma. karşındaki güçlerin etrafına güç ekletme. En sonunda ilk kez bir mantıklı stratejilerini gördüm son1 haftada oda... devam edin. bişele röğrendiniz belliki. meydanlardada asarım, keserim, uçarım, coşarım vb. dememek lazım. hadi biz laışkınız bu ucube başkanlık sistemine. ama dıaşrdan bir yabanı ülke vatandaşı, 85 milyon nufuslu türk cumhurbaşkanı açıklamalarını duyunca şaşıyor kalıyor ve kültürü gereği debnilenler einanıyor. ve saldırgan barbar turum olarak kendi aralarında konuşuyorlar. Buda önemli ülke imajı için.

  • bu dünyadan biri22 Eylül 2020 10:49

    Eeeeee ne oldu şimdi? Mısır ve İsraile küfrediyordunuz. Rabia falan filan ne oldu şimdi? 

  • BİR DOST22 Eylül 2020 13:40

    Blader ülkeler arasında küslük olmaz stratejiler olur, politikalar olur. CHP sporlular şimdi zor durumda Türkiye'nin politikaları daha karışık hale geldi, şimdi sisiyi ve İsraili destekleyecekler mi, desteklemeyecekler mi? 

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU22 Eylül 2020 10:16

    eğer israil ile ilişkilerimiz düzelmeler olur ise döviz pat diye aşağıya gelir borsa uçar.

  • BlackEagle22 Eylül 2020 09:38

    Sizin zaten siyasi olarak ihtilaflı olmadığınız bir ülke yok ki! Mısır ile ihtilaflı olmasaydınız Yunanistan'dan önce imzalardınız Libya haritasını. Ama yok efendim darbeciymiş bilmem neymiş. İsrail ile Filistinli kardeşlerimiz falan. Olan bize oluyor sonra.

  • Okie Dokie22 Eylül 2020 09:29

    İsrail ile işbirliği kararı beni fazlasıyla mütmain etti kardeşlerim. Bu haftasonu israilli işadamı kardeşlerimle toplanıp BİST'e yatırım yapmaları için istikşafi görüşmelere başlayacağım.

  • misafir22 Eylül 2020 11:56

    nefsi emmarelerinizle birlikte gargat  ağacı altında toplanın 

  • yaman22 Eylül 2020 11:05

    halil olum adam vermiyor bilakis döviz getireceğini söylüyor yazıyı nerenden okuyon 

  • Halil22 Eylül 2020 09:55

    Piskolağa ihtiyacın var senin Elindeki üç beş kuruşu götür onlara Verde akıl sağlığına kavuş.