E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMilyonlarca varil petrol, gemilerde bekliyor---

Milyonlarca varil petrol, gemilerde bekliyor

Milyonlarca varil petrol, gemilerde bekliyor
22 Nisan 2020 - 09:39 borsagundem.com

Korona virüs salgını petrol talebini çökertince, milyonlarca varil petrol boşta kaldı. Alıcı olmayınca California sahilinde petrol tankerleri 20 milyon varillik rekor yükle açık denizde beklemeye başladı.

Korona virüs salgını nedeniyle ABD’de petrol fiyatları önceki gün eksi seviyelere düşerken, bir olağanüstü gelişme daha yaşanıyor.

Ülkenin batısındaki California sahilinde yaklaşık 20 milyon varil petrol taşıyan petrol tankerleri, yüklerini boşaltacak yer olmadığı için açık denizde bekliyor.

Bu rekor rakam, normal dönemde tüm dünyanın günlük petrol tüketim rakamının beşte birine denk. Reuters’ın haberine göre, dünya genelinde 160 milyon varil petrol denizde tankerlerde depolanmış vaziyette bekliyor.

TALEP ÇÖKTÜ

2019’da günlük ortalama 100 milyon varil olan petrol talebi, korona virüsle birlikte nisanda 70 milyon varile kadar gerilemiş durumda.

Yaklaşık üç düzine petrol tankeri, California açıklarında San Francisco Körfezi ile Long Beach arasına yayılmış durumda bekliyor.

Salgın nedeniyle ekonomilerin insanların evlerine kapanması ve birçok fabrika ile işletmenin kepenk kapatması, petrol talebini de büyük ölçüde azaltmış durumda.

Akaryakıt talebinin de düşüşü ve depoların dolmasıyla rafineriler de yeni petrol alımı yapmıyor.

NE OLMUŞTU?

ABD'de Batı Teksas petrolünün mayıs vadeli fiyatları, talep olmadığı ve depolar dolduğu için 20 Nisan'da -40 dolara kadar gerilemişti. Rafinerilerdeki depolar da dolunca, dünya genelinde 160 milyon varil petrol, denizlerde tankerlerde kaldı. Bu rakam, 70 milyon seviyesindeki Nisan'daki günlük petrol tüketiminin iki katından fazla.

Petrolde sular durulmuyor

Petrolde düşüş genele yayıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vb22 Nisan 2020 11:37

    bu petrolü depolamanın ucuza bir yolu yok mu acaba ? mühendisler ? TPAO ? BOTAŞ ? şöyle 1 milyar varil falan stoklasak ? tuz gölüne yapılan doğalgaz depolama gibi ?

  • Nedim22 Nisan 2020 16:04

    Amerika nın toprakları geniş!  Irak tan  40 yıllık petrol ihtiyacını  taşıyıp depo ettikleri  gibi bir söylem var!   Milyonlarca mazlum insanın kanı üzerinden elde edilen bu meta onlara bela olması yakındır.  Ne kadar ilginçtir ki bir kaç ay öncesine kadar zavallı insanların  Irak ta elinde bidonlar ile benzin kuyruklarında  görüyorduk.

  • Volkan22 Nisan 2020 13:45

    Petrol yanıcı bir madde, hepsini aynı yere koymak tehlikeli. ABD de yer altı tuz kayalarını oyup depo yapmışlar. Türkiye 2 yıllık  ihtiyacı 700 milyon varil olsa 100 milyon m3 depo lazım. 100*50 futbol sahası 5 bin m2 10 m yükseklik olsa 50 bin m3. Buradan ne kadar hacim hesaplanır 2000 tane olsa ancak 100 milyon m3 eder.  Yani 2 bin tane stadyum yapmak gerekir

  • Remzi22 Nisan 2020 11:00

    Petrol üretimini bir süre durdururlarsa yavaş yavaş 1-2 ayda belki düzene girebilir, yada en düşük seviyelere çekecekler üretimi ve 3-5 ayda ancak toparlamaya başlayacak. Demekki talep beklenenden fazla düşmüş, virus nedeniyle alinan tedbirler görüldüğü gibi devam ettiği için petrol üreticisi ülkeleri zor günler beklediği ortada görünüyor bana göre. Üretimi kısmak zorundalar yoksa koyacak yer yok. Bir süre zarar edecekler gibi görünüyor. Herşey aşının bulunması ve ekonomi çarklarının tekrar eskisi gibi donmesine bağlı.

  • Rizeli22 Nisan 2020 10:04

    Çarklar dönmedikçe kim petrolü ne yapsın?

  • Tufan22 Nisan 2020 09:55

    Bu petrol fiyatları bizim için fırsat. Acilen kimsenin almadığı bu petroller 5-10 dolara alınarak en az 5 senelik stok yapılmalıdır. İlla ki bu fiyatlar yükselir birgün ve 5 sene elimizdeki ucuz petrolle cari açık riskini azaltır kendimizi toparlarız.

  • Hazim24 Nisan 2020 10:34

    İyide nereye depolayacağız bu kadar petrolü?

  • DOĞRU22 Nisan 2020 12:42

    memlekette alacak döviz kaldımı?