E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMilyarderler paralarını nerede saklıyor?---

Milyarderler paralarını nerede saklıyor?

Milyarderler paralarını nerede saklıyor?
26 Aralık 2022 - 17:47 borsagundem.com

Zenginlerin servet yönetimi küçük yatırımcılar için de önemli bir konu. Zira milyarderlerin servetlerini büyüttüğü alanlar diğer yatırımcıların paralarını nasıl yöneteceği konusunda rehber niteliği taşıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERELR SERVİSİ

Milyarderler sadece servet elde etmekle kalmaz bununla birlikte çoğunlukla zaman içerisinde servetlerinin üzerine inşa ederler. Bu aynı zamanda birçok milyarderin aynı zamanda başarılı yatırımcılar olduğu anlamına gelir. Söz konusu durum aynı zamanda diğer herkesin bir sonraki büyümenin nerede olacağını tahmin etmek amacıyla milyarderleri ve yatırımlarını izlemesini doğal bir durum hale getirir.

Smartasset’in haberinde sürdürülebilir büyüme arayışındaki milyarder yatırımcıların en çok kullandıkları yatırım tipleri inceleniyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre haberde milyarderlerin paralarını kendi başlarına yönetmediğine ve bunun yerine varlık tahsisi için mali müşavirlerle çalıştıklarına da dikkat çekiliyor:

1. Nakit ve nakit yerine geçen varlıklar

Nakit ve nakit yerine geçen varlıklar milyarderlerin varlıklarının bir kısmını yerleştirdikleri ortak alanlardan biridir. Likit bir varlık olması nedeniyle nakit varlıklar genellikle bir yatırım olarak düşünülmese de bir kriz durumunda yatırımcılara dayanıklı kalabilme imkanı sağlar. Bu sebeple milyarderler paralarının önemli bir kısmını nakit ve nakit eşdeğerindeki varlıklarda tutar.

Bununla birlikte, mevcut enflasyon ortamında, nakit daha az vurgulanan bir tercih durumundadır. Zira enflasyon, paranın değerinin düşmesine neden olur, bu nedenle enflasyonist bir dönemde elinizde çok fazla olması önemli ölçüde kaybettiğiniz anlamına gelebilir.

2. Emtialar

Emtialar bir milyarderin portföyünün başka bir önemli parçasıdır. Bu tür varlıklara sahip olmak riske, enflasyona ve volatiliteye karşı korunmaya yardımcı olabilir. Örneğin, enflasyonun piyasanın geri kalanı için zorluğa neden olduğu bir senaryoda, fiyatı yükselen hammaddelere yatırım yapmak, portföyünüzün diğer kısımları kaybediyorsa korunmanıza yardımcı olabilir. İnsanlar ve ekonomiler emtialara bağımlıdır ve enflasyon bu yatırımları değerli hale getirir.

Hammaddeler ve tarım ürünleri milyarderler veya aracıları tarafından tutulan ve ticareti yapılan popüler emtia türleridir. Milyarderlerin emtia tercihleri arasında değerli metaller, bakır gibi endüstriyel metaller, petrol, doğalgaz, kahve, mısır ve soya fasulyesi gibi birçok örnek gösterilebilir.

3. Yabancı para birimleri

Yabancı para birimlerini tutmak, milyarderlere çeşitli para birimlerindeki değer dalgalanmalarından yararlanma potansiyeli sunar. Bu bir çeşitlendirme biçimidir. Tüm varlıklarının tek bir para birimi cinsinden olması yerine, servetlerinin bir kısmını diğer para birimleri cinsinden varlıklara yayarlar. Bu, varlıklarına sahip oldukları başka bir para biriminin değer kazanması durumunda sahip oldukları para biriminin düşmesine ve sermayenin değer kazanmasına karşı koruma sağlar.

4. Menkul kıymetler

Milyarderlerin paralarını yaygın olarak tuttukları bir başka alan da menkul kıymetlerdir. Menkul kıymetler, çoğu zaman halka açık piyasalarda işlem görebilecek bir değere sahip finansal yatırımlar ve araçlardır. Yaygın menkul kıymet türleri arasında tahviller, hisse senetleri ve fonlar bulunur.

Fonlar ve hisse senetleri, yatırım portföylerinin adeta ekmek ve tereyağıdır. Milyarderler bu yatırımları paralarının istikrarlı bir şekilde büyümesini sağlamak için kullanırlar. Milyarderler, doğru zamanlamayla hızlı bir şekilde para kazanmaya çalışmak yerine, genellikle yatırımlarını uzun vadeli tutarlar. Bu, milyarderlerin getiri sağlamak için borsanın uzun vadede yukarı doğru büyümesine güvendikleri anlamına gelir.

5. Özel sermaye yatırımları ve hedge fonları

Özel sermaye ve hedge fonları, menkul kıymetler ve borsaların hemen yanında yer alır. Tam olarak aynı şey olmasalar da bu iki tür yatırım aracı milyarderler arasında popülerdir. Büyük yatırımları ve daha yüksek riski karşılayabilecek yüksek net servetlere sahip insanlara hitap eden bu yatırım aracı yüksek getirilerin yanında büyük kayıpları da beraberinde getirebilir. Bu tür yatırımları karşılayabilenler bazen sofistike yatırımcılar veya akredite yatırımcılar olarak kategorize edilir.

Hedge fonları, yüksek getiri elde etmek için çeşitli varlıklarda büyük para havuzları ve stratejik yatırımlar kullanır. Öte yandan, özel sermayeler işletmeleri daha yüksek kârlarla yürütmek amacıyla özel sektöre ait işletmelerde işlem yapar. Her iki yatırım tipine de katılmak için önemli miktarda para gereklidir ve bu da söz konusu yatırımları birçok yatırımcı için bir seçenek olmaktan alıkoyar.

6. Gayrimenkul

Milyarderlerin paralarını tuttukları bir alanın da gayrimenkul olması şaşırtıcı olmamalı. Sürekli bakım konusunda endişelenmeden gayrimenkule yatırım yapmanın en yaygın yollarından biri, paranızı gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO) yatırmaktır. Bu sayede fiziksel mülklerin yatırımlarını ve yönetimini bir başkası üstlenirken size de güçlü bir getiri imkanı sağlayabilir.

Ticari, sınai ve konut yatırımları da kiracılardan istikrarlı bir gelir akışı sunabilir. Değeri sürekli artarken gayrimenkul sahibi olmak pekâlâ harika bir fikir olarak görünebilir. Bununla birlikte gayrimenkul sahibi olmanın bir diğer avantajı da vergilerdir. Örneğin, mülkünüz amortismana tabi tutulursa, vergilerinizden düşülebilir.

7. Koleksiyonlar

Milyarderler paralarını korumak için geleneksel yatırımların ötesinde yerler ararken, somut, toplanabilir yatırımlara yönelebilirler. Bunlar genellikle klasik arabalar, güzel sanatlar ve nadir veya antika müzik aletleri ve ünlü kitapların orijinal el yazmaları gibi pahalı koleksiyon eşyalarını içerir. Araştırma her başarılı yatırım için gereklilik olmasına karşın koleksiyonlar için ayrıca bir araştırma gereklidir. Yatırımcının hem yatırım yaptığı alana ilgi duyması, ayırt edici bir göze sahip olması ve hem de duygusal olarak yatırım yapmama yeteneğine sahip olması gerekir.

8. Kripto paralar

Bitcoin, Dogecoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri yüksek volatilitesi nedeniyle milyarderler de dahil olmak üzere birçok kişi için korkutucudur. Ancak bazı milyarderler bu varlıklara yatırım yapmayı tercih ediyor. Gerçek şu ki, dijital para birimleri meşruiyet ve değer bakımından büyüyor. Kripto para birimi ve üzerine inşa edildiği blok zinciri teknoloji birçok endüstriyi değiştirebilecek devrim niteliğinde bir teknolojidir.

Kriptonun milyarderler için cazip olan kısmı, güvenli bir değer deposuna izin vermesidir. Kriptografi nedeniyle, para vergilendirilemez, çalınamaz veya el konulamaz. Aynı zamanda apolitik ve hükümet gözetiminden arındırılmış. Ayrıca, döviz kurlarının değişmesi konusunda endişelenmeden küresel olarak kullanılabilir.

Tabii ki, kripto para birimleri hâlâ öngörülemez bir yatırım aracı ve henüz yaygın bir kullanım alanı kazanabilmiş değil. Bu, bazı milyarderlerin bu alana yatırım yapmasını engelliyor. Ancak diğerleri kriptoyu servetlerini büyütmek veya en azından vergilendirmeden korunmak için yeni bir fırsat olarak görüyor. Bu para birimleri ayrıca para taşımayı veya diğer ülkelerdeki işlemler için ödeme yapmayı kolaylaştırıyor.

Tarihsel veriler 2023’te borsalar lehine

 

Küresel borsalarda Noel Baba stresi

 

Piyasalar Noel havasında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)