E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMilyar dolarlık borsa skandalı: Bill Hwang hakim karşında---

Milyar dolarlık borsa skandalı: Bill Hwang hakim karşında

Milyar dolarlık borsa skandalı: Bill Hwang hakim karşında
28 Nisan 2022 - 11:34 borsagundem.com

Archegos skandalında dava süreci başladı. Aile yatırım ofisinin Archegos Capital’ın Kurucusu Bill Hwang borsa manipülasyonuyla suçlanıyor. Yatırım ofisinin iflasıyla geçen yıl ABD borsalarında milyarlarca dolar buhar olmuştu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İflas eden aile yatırım firması Archegos Capital Management’ın Kurucusu Bill Hwang ABD makamlarınca dolandırıcılık, haraç toplama ve piyasa manipülasyonu suçlamaları sebebiyle tutuklandı.

Çarşamba günü ortaya çıkarılan iddianameye göre 58 yaşındaki Hwang ve 45 yaşındaki eski baş finans sorumlusu Patrick Halligan, Archegos’u “piyasa manipülasyonu ve dolandırıcılık aracı” olarak kullanmakla ve “ABD menkul kıymetler piyasalarındaki diğer katılımcılar için geniş kapsamlı sonuçlara” sebep olmakla suçlanıyor.

New York Manhattan federal savcıları tarafından açılan dava, iflasıyla birlikte bir yıl öncesinde Wall Street’in en büyük finansal kurumlarını sarsan Archegos Capital’ın Kurucusu Hwang’a karşı ilk cezai suçlamaları işaret ediyor.

Archegos nispeten belirsiz bir aile yatırım ofisi olmasına rağmen, birçok büyük bankayı kendisine çekmeyi başarmıştı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bill Hwang’ın eski bir Tiger Management fon yöneticisi olması ve aile yatırım firması olmanın getirdiği yasal kaldıraç avantajları firmanın hızlı bir şekilde yatırım almasına sebep olmuştu. Archegos'un sermayesi Mart 2020'de 1,5 milyar dolardan bir sonraki yıl 35 milyar dolara yükselmiş ve grubun pozisyonları 160 milyar dolara kadar çıkmıştı. New York Güney Bölgesi Savcısı Damien Williams söz konusu ticaretin boyutlarının “çarpıcı” olduğunu belirtiyor.

Archegos'un çöküşü, marj çağrılarında temerrüde düşmesinin ardından Credit Suisse, UBS, Nomura ve Morgan Stanley de dahil olmak üzere birçok yatırım bankasında milyarlarca dolarlık zarara neden oldu. Archegos'un piyasalardaki pozisyonları çözüldükçe yaklaşık bir düzine şirketin değerlemelerinden 100 milyar dolardan fazla silindi.

Grup, Morgan Stanley ve Credit Suisse gibi bankalardan alınan parayı, şu anda Paramount olarak bilinen ViacomCBS ve çevrimiçi perakende satış şirketleri Shopify ve Farfetch gibi ABD'de listelenen şirketlerde milyarlarca dolarlık pozisyonlar toplamak için kullandı. Yatırım firması türev işlemlerini kullanarak işlem yaptığı bankalar üzerinden hisse alım satım işlemlerini gerçekleştirdi. Bu sayede faaliyetlerinin halka açık piyasalarda herhangi bir şekilde görülmesini engelleyebildi.

Financial Times’ın haberine göre Williams konuyla ilgili açıklamasında, “Bu tezgâh kapsamı açısından tarihiydi. Yalanlarla hisse senedi fiyatlarının enflasyonu beslendi ve bu enflasyon da daha fazla yalanı besledi. Daire şeklinde hareket etti. Ancak geçen yıl müzik durdu, balon patladı, fiyatlar çakıldı ve bu gerçekleştiğinde milyarlarca dolar neredeyse bir gecede buhar oldu” ifadelerine yer verdi.

Hwang ve Halligan, Manhattan Federal Mahkemesi’ndeki bir duruşma sırasında suçsuz olduklarını iddia ettiler.

Davaya yeşil bir polo yaka kazakla katılan Hwang, 5 milyon dolar nakit ve evi de dahil olmak üzere iki mülkün faizi ile güvence altına alınacak 100 milyon dolarlık bir kefalet imzalamayı kabul etti.

Eski hedge fon yöneticisi, seyahatlerini New Jersey, Connecticut ve New York'un bazı bölgeleri ile sınırlayan seyahat kısıtlamalarını kabul etti. Bir hükümet savcısı mahkemeye verdiği demeçte, Hwang’ın pasaportunu kaybettiğini ve yeni bir pasaport başvurusunda bulunmayacağına dair söz verdiğini söyledi.

Hwang'ın avukatlarından biri Çarşamba günü yaptığı açıklamada, müvekkilinin "tamamen masum" olduğunu ve iddiaların "abartılı" olduğunu söyledi.

Hwang’in avukatı Lawrence Lustberg "ABD savcılığının kesinlikle hiçbir olgusal veya yasal dayanağı olmayan bir iddianame üzerinden davayı uygun görmesinden dolayı son derece hayal kırıklığına uğradık. Halka açık piyasa işlemleri için bu tür bir kovuşturma benzeri görülmemiş bir şey ve tüm yatırımcıları tehdit ediyor" açıklamasında bulundu.

Halligan'ın avukatlarından biri de müvekkilinin masum olduğunu ve "aklanacağını" söyledi.

Archegos'ta risk yönetimi direktörü olan Scott Becker ve aile ofisinin baş tüccarı William Tomita da iddia edilen tezgahtaki rolleri nedeniyle suçlandı. ABD Adalet Bakanlığı'na göre bu isimler suçlarını itiraf ettiler ve ABD hükümetiyle işbirliği yapıyorlar.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Çarşamba sabahı Archegos ve Hwang'a karşı paralel bir dava açtı. Mart 2021'de Archegos'un ViacomCBS'deki türev ve hisse senedi pozisyonlarının, şirketin halka açık işlem gören hisselerinin yarısından fazlasını oluşturduğunu söyledi.

SEC, Haziran 2020'de, bir meslektaşı tarafından ViacomCBS hisselerindeki göreceli esnekliğin, borsaların düştüğü bir günde "bir güç işareti" olup olmadığı sorulduğunda, Hwang'ın şu mesajla cevap verdiğini söylüyor: “Hayır, bu benim satın aldığımın işareti.” SEC mesajın sonunda sevinç gözyaşları ile gülen bir emojinin de eklendiğini belirtti.

Ayrıca ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu da Archegos ve Halligan'a karşı sivil dolandırıcılık suçlamalarında bulundu.

Savcılar, Hwang ve Halligan'ın birbiriyle ilişkili iki suç planı yürüttüğünü iddia ediyor. Savcılar Archegos'un ticaretini ve pozisyonlarını gizlediğini, böylece karşı taraflarının ve piyasadaki diğer tüccarların "bu hisse senetlerinin fiyatlarının, doğal arz ve talep güçlerinin ürünü olduğuna" inandıklarını gerçekte ise “Hwang'ın manipülatif ticaretinin yapay ürünü” olduğunu iddia ettiler.

İddianamede ayrıca, sanıkların grubun yatırım planlarını ve varlıklarını yanlış tanıttığını bu sayede Archegos'un ticaretini desteklemek için büyük Wall Street bankalardan milyarlarca dolarlık kredi aldığını iddia ediliyor.

Bu bankalar Archegos'un nispeten az sayıda ticarete bahis oynadığını bilse de, savcılar, bu işlemlerin ölçeği hakkında yanlış bilgilendirildiklerini ve aile ofisi tarafından Archegos'un sadece iki hafta içinde ticaretinden çıkabileceğine dair güvence verildiğini söyledi.

Ama durum böyle değildi. Geçen yıl, grubun ViacomCBS'deki pozisyonu 20 milyar doları aştı ve medya şirketindeki ticareti, hisse senedindeki günlük ticaret hacminin yüzde 10'undan fazlasını oluşturdu. Savcılar, Archegos'un fiyatı önemli ölçüde değiştirmeden ViacomCBS hisselerinden satış yapmasının üç aydan fazla süreceğine dikkat çekti.

Savcılara göre, Hwang zaman zaman bir hedge fonu işleten eski bir meslektaşıyla da ticareti koordine etti.

Archegos'un çöküşü SEC’deki piyasa düzenleyicilerinin yeni kurallar icat etmesine neden oldu. Düzenleyiciler büyük yatırımcıların ifşaat kurallarını yenilemeye çalışıyor.

Morgan Stanley bilançosunda Archegos sarsıntısı

 

Archegos Capital dev İsviçre bankasını kandırmış

 

Archegos skandalında hasar tespitine başlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)