E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMilli tank Altay'da 18 aylık süreç başladı mı?---

Milli tank Altay'da 18 aylık süreç başladı mı?

Milli tank Altay'da 18 aylık süreç başladı mı?
21 Ocak 2020 - 12:38 borsagundem.com

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, 6 Ocak'ta yaptığı açıklamada, yerli ve milli ilk tank olan Altay Tankı konusunda “Elimizde motor kalmadığı için Altay'da T0 başlatılamıyor. Motor olduktan sonra 18 ay başlayacak” demişti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, 6 Ocak'ta yaptığı açıklamada, yerli ve milli ilk tank olan Altay Tankı konusunda “Elimizde motor kalmadığı için Altay'da T0 başlatılamıyor. Motor yani güç paketi alternatif aramaları sürüyor. Motor olduktan sonra 18 ay başlayacak” demiş ve bu konudaki tartışmalara da açıklamalarıyla zemin hazırlamıştı.

Öte yandan, Sakarya Tank Palet Fabrikası'nın işletmesinin Altay tankının seri üretimi için BMC'ye devri de özellikle muhalefet partilerinin yoğun eleştirilerine konu olmuşken, motor olmadığı için üretimin gecikmesi de projenin etkinliğine dair ayrı bir soru işareti doğurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel itibariyle Türkiye’nin milli tank üretimi için attığı adımları destekliyor.

CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç, euronews Türkçe’ye verdiği demeçte, “Biz, milli tank adı altında, yabancı ülkelerin ortaklığıyla, hukuksuz, usulsüz, gizli kapaklı bir süreç yürütülmesine, askeri tesisimizin peşkeşine karşıyız” diyor.

Altay Tankı’nın seri üretimi için yapılan ihaleyi BMC kazanmıştı. Ancak milli tankı üretecek olan şirketin, çok-uluslu bir niteliğe sahip olması eleştirilerin odağında; keza BMC’nin yüzde 49,9’u Katarlılara, yüzde 25,1’i Talip Öztürk’e, yüzde 25’i Ethem Sancak’a ait.

BMC ile 9 Kasım 2018’de imzalanan sözleşme uyarınca şirketin seri üretim sonucu ilk tankı 18 ay içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim etmesi gerekiyordu. Keza, ihaleyi gerçekleştiren Savunma Sanayi Başkanı, 9 Kasım 2018’de "İlk Altay tankı 18 ay aradan sonra kara kuvvetleri komutanlığına teslim edilecek’ diyerek kesin tarih zikretmişti.

Ancak Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in “motor bulunamadığı için üretimin başlatılamadığı ve 18 aylık sürecin işletilemediği” yönündeki açıklaması, meclisteki muhalefet partisi temsilcilerinin yoğun eleştirilerine konu oldu.

Özkoç süreci şu şekilde açıklıyor:

“İhaleyi verdikleri BMC’nin Altay Tankı üretecek altyapısı, tecrübesi, insan kaynağı, fabrikası yoktu. Bu yüzden önce BMC’ye Karasu’da 2 milyon metrekare hazine arazisi bedava tahsis edildi, üzerine burada üretim yapabilsin diye KDV istisnasından nitelikli personel maaş desteğine kadar “süper teşvik” sağlandı. Olmadı. BMC’nin işin altından kalkamayacağı anlaşılınca, Altay Tankı’nı üretebilecekleri tek tesis; Tank Palet, BMC’ye ihalesiz, bedelsiz peşkeş çekildi. Fabrika, işçisiyle, mühendisiyle beraber devredildi. Buna rağmen, aradan geçen 14 ayda Altay Tankı için tek bir çivi çakılmamış. Bu gerçek bir skandaldır. Skandalı da Savunma Sanayi Başkanı’nın açıklamasıyla öğrendi tüm Türkiye.”

"TSK üretmeli"

Özkoç’a göre, Altay Tankı’nı Türk Silahlı Kuvvetleri üretmeli.

“40 kilometre menzilde nokta atışı yapabilen dünyanın en iyi obüslerinden Fırtına Obüsü’nü tasarlayan ve üreten Tank Palet, Altay Tankı’nı da üretebilir. Bir miktar altyapı yatırımıyla ordumuz, askerimiz, mühendisimiz, işçimiz deneyim ve potansiyeliyle bu işin üstesinden gelir. Daha fazla zaman kaybetmeden ülkemiz zarardan dönmeli, kendi ordusuna güvenmeli” diyor Özkoç.

Dolayısıyla CHP, tank yapım sürecinin doğru yürümediğini, askeri fabrikaların özelleştirilmemesi gerektiğini ileri sürüyor; ancak “zararın neresinden dönülse kardır” diyerek ordunun kendi gücü ve imkanlarıyla Altay Tanklarını üretebileceğini savunuyor.

Konu hakkında eleştirilere yanıt vermesi için ulaştığımız AK Parti Grup Başkanvekili Avukat Emin Akbaşoğlu ise, ısrarlı sorularımızı yanıtsız bıraktı.

Ancak, savunma politikaları uzmanı Arda Mevlütoğlu’na göre, “En azından ilk seri üretim kafilesinde (250 tank) motor ve transmisyon başta olmak üzere bazı önemli alt sistemlerin ithal olması planlanıyordu.”

Euronews Türkçe’ye konuşan Mevlütoğlu, milli tankın TSK tarafından üretilmesine ise temkinli yaklaşıyor:

“TSK'ya ait Arifiye ve Kayseri tesislerinde ciddi altyapı var, ancak bunun ekonomikliği ayrı konu” diyor savunma analisti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ata22 Ocak 2020 21:13

    Birileri almanyaya gitip aman motor vermeyin, silah vermeyin demeyi bir bıraksın bakalım. Geç olsun milli motor olsun pkk fetö ve onun yandaşlarına kapak olsun.

  • Drs22 Ocak 2020 20:55

    Arkadaşlar BMC artık iyi işler yapıyor? Ve millî bir firma? Koç yabancıların hakimiyetinde olduğunu bilmiyoruz?

  • Bahattin22 Ocak 2020 09:44

    Daha safı hangi yönde bellisiz bir muhalefet yasıl oluyorsa tsk yanında gibi konuşabiliyor dün TV çıkıp PKK ölüyor diye ağıt yakanlar bugün bizim tankımızla ilgileniyor önce sen kendi saflarına bak merak etmeyin o tankında bu memleketin evlatları sizin hevalleri hava uçururken izletacek

  • Sezai beyy21 Ocak 2020 21:12

    Sabancı ve Koç milliler değil mi? Acaba niçin yerli otomobil veya tank her neyse niçin üretiyorlar ki... Demek ki bilerek üretmiyorlar hazıra konup ortak oluyor bedava para kazanıyor , devletini milletini hiç düşünür mü? Onun için devlet dediki millî otomobil yapacağız ve ite kaka zorla TOGG ortaya çıktı.

  • Rua akaret22 Ocak 2020 20:02

    Sabancilar ve koc ailesininde garip olumleri bir dusun sezai bey.

  • DOĞRU21 Ocak 2020 18:38

    dünya süpersonik füze ve nükleer silah yarışına girerken biz tank ve uçak peşinde koşuyoruz , bu tip silahların caydırıcılığı kalmadı ,kuzey kore amerikaya tankla uçakla değil nükleer füze ile kafa tutuyor...

  • Yanlış01 Haziran 2020 16:46

    Sence ülkeler gerçekten nüklerr silahlarla mı yarışıyor araştırsan Amerika ve rusyada bulunan 20.000 40.000 nükleer bomba bugün 4.000 e kadar düştü. Avrupa ve Amerikaya baksan hayla savaş uçağı ve tankların üretimine milyarlarca dolar para verdiğini görürdün

  • melih civan22 Ocak 2020 09:23

    Nukleer fuze uretip kendi topraklarimizimi vuralim yani ;) Ülkemizin şuan ne için çabaladığını bilmiyorsun ..bir daha kurtuluş savaşı yaşanırsa masaya oturmamiza gerek kalmasın gerçek anlamda ülkemizi savunalım diye çunki el sürülmemiş petrol var bor madeni var ..

  • Erdi22 Ocak 2020 08:32

    Hayırdır Sen yürümeden koşan bir bebek gördünmü. Tank hala kara unsurları için vaz geçilmez bir silah Uçak hala havacılıkta olmazsa olmazlar arasında. Sen neyin kafasını yaşıyorsun bilip bilmeden karga gibi ötüyorsun bakim...

  • oğuz21 Ocak 2020 14:49

    acaba yerli ve milli koç neden üretmedi yıllardır varlar  (6)  (6) 

  • Vatandaş22 Ocak 2020 13:28

    Tankı ztn koç yaptı benim cahil kardeşim ondan sonra bmc ue peşkeş çektiler

  • Zafet22 Ocak 2020 08:12

    Otokar sizinkilere yedirmiyor onlarda ihale vermiyor

  • Vatandaş 21 Ocak 2020 18:57

    Çünkü seninkiler koç tan nefret ediyor, otokar ın yapamadığı birşeyi bmc nin yapabilmesi zaten imkansız.

  • Tam komedi21 Ocak 2020 13:56

    Türkiye'nin 3 tarafı denizle çevrili ve doğu , g.doğu sınırı aşırı dağlık tank yürütemezsin ! Sadece suriye sınırı düzlük !!! Tank savunma değil saldırı , taarruz aracıdır ! Türkiye'nin tank gibi ağır ve hantal savaş silahlarına değil daha çok deniz ve hava silahlarına ihtiyacı var . Özellikle hava silahlarında uçaklarımız çok yaşlı ! 

  • HALİL KERTENKELE21 Ocak 2020 16:43

    uçak moturunu vermiyorlar abd nin baskısı ile hiç bir ülke bizimkilerde uçak moturunu yapmak için eskişehirde arge üstü kurdu sanki bir iki yıla başılacak gibi.yoksa hükümetin kafası senin gibi çalışmadığınımı düşünüyorsun.

  • HASAN TOSUN21 Ocak 2020 13:55

    AKP VE BAŞI BU TANKIN İÇİNE EDECEKLER GİBİ PİS KOKULAR VAR BU İŞDE

  • Mal hasan22 Ocak 2020 18:09

    Zaten bu yerli tankı ortaya atan akp boş boş konuşup propaganda yapama

  • 1021 Ocak 2020 13:14

    BİR ESKİŞEHİR MOTORA SORU VERİN .ELERİNDE OLA BİLİR

  • Pala21 Ocak 2020 13:06

    Tankı aselsan gibi bir devlet hakimiyetinde şirket üretse ne olur? Tankın abdesti mi kaçar?

  • Lslsl22 Ocak 2020 18:12

    Şuan bu işten dönemeyiz hali hazırda o kadar para dökmüşüz palet fabrikasını devretmişiz vs.

  • mustafa temiz21 Ocak 2020 13:03

    saka gibi 15 sene oldu