E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMilli piyangonun kararttığı hayatlar---

Milli piyangonun kararttığı hayatlar

Milli piyangonun kararttığı hayatlar
31 Aralık 2019 - 13:39 borsagundem.com

Milli piyangonun kararttığı hayatlar: Kimi kan kusarak kimi donarak kimi de kanserden hayatını kaybetti

Milli Piyango için nefeslerin tutulduğu gündeyiz. Bilet alan herkes bu yılın talihlisi olursa kazanacağı parayla yepyeni bir hayata yelken açmak istiyor. Ancak geçmiş yılların talihlilileri kazandıkları parayla nasıl hayatlarının karardığını anlatıyor. Binbir hayal ile alınan biletler adeta pimi çekilen bomba gibi hayatlarını alt üst ediyor. Kısa sürede sadece paraları değil hayatlarını da tüketen talihlilerin sonları ise hep aynı.

Milli Piyango’dan büyük ikramiye kazananlara talihli demek ne kadar doğru açıkçası pek bilemiyoruz. Şans oyunundan kazandıkları paralar ile hayatı alt üst olmayan bir talihli yok. O yüzden onlar biz en iyisi Milli Piyango talihsizleri diyelim. Hepsinin de hayat hikayeleri aynı ve aynı acı ile son buluyor. Evli olarak ilk olarak eşlerini boşuyor. Paraları kumar ve gece hayatında bitiriyorlar. Başladıkları noktaya geldiklerinde ise yanlarında hiç kimse kalmadığından dolayı tek başlarını hayatlarını kaybediyorlar. Birbirlerini tanımayan fakat aynı kaderi paylaşan bu insanların dillerinde ortak bir sözcük dolaşır: ‘Çok pişmanım!’

İşte Milli Piyango’nun 10 talihsizi:

Belgesellere konu oldu

Sultanahmet'te 40 sene ayakkabı boyacılığı yapan Mustafa Savgan, paranın mutluluk getirmediği 'piyango tiryakileri'nden biri. Zengin olma hayalleriyle sürekli Milli Piyango biletleri alan Savgan, ilk ikramiyeyi 1979'da kazanmış. Ardından da defalarca küçük de olsa ikramiyeler kazanmaya devam etmiş. Kazandıkça bilet almış.

Elde ettiği onca parayı har vurup harman savuran Savgan'ın tek hayali yuva kurmakmış ama eşi tam bir dolandırıcı çıkmış. Eşinin ailesine yedirdiği paralar yüzünden bir de düşman edinen Savgan, ipin ucunu kaçırınca yine beş parasız. İstanbul sokaklarında eski işi boyacılığa döndükten sonra kansere yakalanan Savgan'a daha önce hiç tanışmadığı uzak bir akrabası sahip çıkmış. 2014 yılında tedavi gördüğü sırada yaşamını yitiren Savgan'ın hayatı Ender Yeşildağ ve Mehmet Özgür Candan tarafından "Kaybedebilme Kabiliyeti" isimli bir belgesele dönüştürüldü. Belgeselde defalarca Savgan'ın kazandığı paraları nasıl tükettiği kendisi ve esnaf arkadaşları tarafından anlatılıyor.

9 çocuk babası ve işsiz olan Ahmet Bayram’a, 2005 yılında Milli Piyango’dan çeyrek biletine büyük ikramiye isabet etti. Bir milyon 250 bin TL kazanarak bir anda zengin olan Bayram, ilk iş olarak eşini boşadı. Sonrasında gece kulüplerine gitmeye başladı. Tüm parasını kumarda kaybetti. 4 yıl sonra ise evinin banyosunda intihar etmiş bir halde bulundu.

3 kere milyoner oldu: İlk işi eşini boşamak oldu

Milli Piyango'yu en çok kazanan talihlilerinde biri belki de o. Denizli'den 'Milyarder Osman' lakaplı Osman Kaplan, aslında marangoz. Üç yıl arayla Milli Piyango’dan iki defa büyük ikramiye kazanıp tüm parasını kısa sürede tüketmiş. Para çıkar çıkmaz ilk iş olarak eşini boşayan Kaplan, lüks ev ve arabalar alıp paraları gece hayatında bitirmiş.Harcamalarının önüne geçemeyen Kaplan'ın borcu çoğalınca cezaevine dahi girmiş.

Şans oyunlarından çıkan paranın bir türlü hayrını, bereketini göremeyen Kaplan, 2001'de tüm parasını neredeyse bir yıl içinde bitirmiş. Hatta bir dönem peşine mafya bile takılan Kaplan, para kaptırdığı insanlarla defalarca kavga etmiş. Parasını bitirdikten sonra eşine geri dönen Kaplan’ın artık eşinden başka kimsesi yok.

1975 yılında aldığı piyango biletine büyük ikramiye çıkan Mehmet Sarıoğlu’nun hayatı da tepe taklak olanlardan. Çalıştığı işyerinden ayrılarak kayıplara karışan Sarıoğlu, İzmir ve İstanbul gibi büyük şehirlerde parayı bitirdi. Köyünde bir ev yaptı ancak, zamanla parası kalmayınca ona komşuları bakmaya başladı. Devletten aldığı yaşlılık maaşıyla geçimini sürdürürken evi yandı. Köylüler aralarında topladıkları paralarla evi tamir ettirdi. Fakat bu sefer de kimsesi olmayan Sarıoğlu, donarak hayatını kaybetti.

Cezaevine girdi çıktı

Milli piyango çıkıp hayatı alt üst olan bir başka talihsiz Edirne'den 51 yaşındaki Ayhan Yalçınkaya. Para çıkınca ilk olarak kendi işini kurmuş fakat başarılı olamamış.

15 sene sonra ise tekrardan memurluğa geri dönmüş. Tam hayatını yeniden düzene sokmuşken geçmişteki olaylar yüzünden cezaevine girdi. 2 yıl hapis yattıktan sonra artık iş bulamadığını söyleyen Yalçınkaya, “Bu paranın hiçbir bereketi yok. Etrafımda bilet alan insanlara 'Kardeşim bakın karşınızda canlı örnek var. Bana ne hayrı oldu ki size de şans getirsin' diyorum ama kimse dinlemiyor. Bu yüzden kimseye karışmıyorum" ifadelerini kullanıyor.

Dört defa büyük ikramiyeyi kazanmasına rağmen tüm parayı harcayıp mesleği olan kağıt toplayıcılığına geri dönen Sivaslı Kudret Şendil, mahallelinin verdiği yardımlarla geçiniyor. Şendil, her defasında kazandığı parayı kısa sürede tüketerek şatafatlı ve gösterişli bir yaşamdan tek gözlü gecekonduya dönüş yapmış. İlk olarak 1978 yılındaki Milli Piyango’dan 10 bin lira ikramiye kazanan Şendil, bu parayı gece hayatında bitirmiş. 1999 yılbaşı çekilişi için aldığı çeyrek bilete yine büyük ikramiye çıkan Şendil, tüm parayı gününü gün ederek eğlencelerde kısa sürede bitirmiş. Eski hayatına hızlıca geri dönen Şendin, 'İki kere çıktı üçüncü kez neden olmasın' diyerek şansını denemeye devam etmiş ve 2004 çekilişinde büyük ikramiye kendisine çıkınca gece kulüplerinde paraları bitirmiş.

Kan kusarak öldü

2014 yılına trilyoner olarak giren hamal Fuat Özdemir’in kazandığı para sadece acı getirdi. 3 senede hayatları altüst oldu. İlk önce patronu tarafından 5 buçuk trilyonu çalındı. Parasını alabilmek için Karagümrüklü Nuriş'in oğullarından tardım isteyince onlara da parasını kaptırdı. Bahar ve Yıldız isimli iki kadın tarafından dolandırıldı. Kırklareli'nden de Hulisi Hergün isimli bir şahıs 'rent a car kuralım’ diye parasını alıp geri vermedi. Kalan parasını da pavyonlarda yedi.

2015'te siroz teşhisi konan Özdemir, tedavi olmayı reddedince Ağustos 2017'de de kan kusarak hayatını kaybetti. Özdemir eşi Melek Özdemir, eşinin son sözlerini şöyle anlattı: “Keşke o Milli Piyango hiç çıkmasaydı da huzurumuz yerinde olsaydı. 36 yaşında iki çocukla dul kaldım. Annemle babam yanımıza geldi. Para çıkmasaydı eşimle çocuğumla yuvamda mutlu olurdum. Bu para eşimi öldürdü. Ömrünün son günlerinde 'Bu para bana huzur getirmedi' demeye başlamıştı. 'Belki lüks hayat yaşadım ama hamallıktaki hayatımı özledim' derdi."

Sefa kısa sürdü

Evli ve 3 çocuk babası olan Nusrettin Çınar’a da Turhal’da piyangodan 6 milyar lira çıktı. Önce yurt dışına giden Çınar, otobüs alarak Turhal’a şehirlerarası otobüs şirketi kurdu. İşleri iyi gitmeyen Çınar, 1995 yılında iflas etti. Çınar yaşadığı olayları şöyle anlatıyor: “Sefa kısa sürdü. 70 milyon kişinin verdiği biletlerden bir iki kişi yararlanırsa böyle olur. Hepsinin âhı var üstünde, hayrı olmaz. Sonradan araştırdım, kimseye hayır getirmemiş.” Şimdi işsiz olan ve emekliliğinin planlarını yapan Çınar, artık milli piyango bileti satın almıyor.

Kimse sahip çıkmadı: Huzur evine düştü

1965 yılının talihlilerinden olan Denizli’den Ahmet Sarı, parasıyla çocuklarını evlendirip köyüne su kazandırsa da lüks yaşantısı sebebiyle o da zamanla tüm parasını bitirmiş. Para çıktıktan sonra aldığı tarlalar ve gayrimenkulleri bir bir satan Sarı, hesabında tuttuğu 140 bin liraya da işlem yapılmadığı için devlet el koyar. Kötüye giden yaşam şekli ve biten parası yüzünden eşinden boşanan Sarı'ya çocukları da sahi çıkmamış.

Kızı evi terk etti

1984 yılında aldığı bilete 7 milyon lira isabet eden Orhan Ulusoy’un huzur içindeki hayatı ancak 3 sene sürdü. İşleri ters gittiği için kızı evi terk etti. Oto yedek parça dükkânı bulunan ve minibüsçülükle uğraşırken kazandığı parayı soğan ve fasulye işine harcayan Ulusoy, üst üste 3 yıl istediği kazancı elde edemeyince iflas etti. 4’ü erkek 8 çocuğu olan Ulusoy, “Hiç rahat bir yaşantım olmadı; bir arkadaşım ‘bu para sana felaket getirir’ demişti, dediği çıktı. Bir kızım evi terk etmişti. Psikolojim alt üst olmuştu” diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ...01 Ocak 2020 10:09

    haram para batsa idi.. sonradan sebepsiz zengin olan bir çok kişi bukadar büyümeye devam etmezdi. kayıt dışı paranın olduğu bir müslüman ülke iste... düşünmek lazım.. helal mi? haram mı ? ki kayıt dışı para çok fazla. asgaci ücretli memur bu işlere ulaşabilecek kadar nakit ve birikim yok... demekki kayıtdışı bu paralar kodomanlara ait. kodamanlar camiye mi gider... kliseyemei yada eve mi.. oarası Takdir ilahinin...

  • bir garib31 Aralık 2019 22:39

    harama göz dikenler,bir de bu işin ahiret tarafı var,orada nasıl hesap vereceksiniz yaaa,azıcık aşım kaygısız başım

  • MARKAÇOĞLU31 Aralık 2019 20:14

    Sen parayı kullanamazsan para seni kullanır.Parayı başının üstüne koyarsan altında ezilirsin , parayı ayağının altına koyacaksın ihtiyacın olduğunda seni taşısın.

  • Alp31 Aralık 2019 19:08

    Para yönetimi ciddi bir iştir. Hayatında maaşından başka para görmemiş fakir birine çıkarsa parayı yönetememesi çok normal.

  • : )31 Aralık 2019 18:18

    Milli piayngo değil, babasından miras kalsa aç kalır o kişiler. Sen git al arsa..ev..daire..dukkan.. ver kiraya.. emlakçıla anlaş yada kendin takip et. .. git aç 2 düğün salonu .. işlet.. ama içki kumar zevk sefa dersen, batar gidersin.  senin cebine bira zpara girdimi onla bunla yer içer, ahlaksızlık peşinde koşarsan dumanın çıkart . batarsın. mantıklı olacan. git 5 aracı kuruma her birine bir miktar para ver işlettir. 

  • EVET31 Aralık 2019 16:23

    Nuri alçı sende pıyango çıkanların akıbetıne uğrarsın sen Gül ?

  • fatih31 Aralık 2019 15:51

    merak etmeyin bundan sonra çıkmaz zaten özelleştirdiler o kadar paraları kimseye yedirmezler çıkmayan biletlere vurur hep onu da devlet ile bölüşürler...

  • tv31 Aralık 2019 15:35

    eminim burda yazanların borsada parası yoktur  acaba borsa helalmi

  • tv31 Aralık 2019 15:29

    bu ülkede kimsenin faizle işi yok elektirik faturası açma kapama faizi cep telefonu açma kamama faizi dogalgaz emlak vergisi geçikme faizi banka faizleri  bunları kim alıyorda yıyor  sistem seni faize yonlendiriyor  toksa kimse faiz yemiyormu  haram olmasına haramda günümüzde kimin kursagından helal geçiyor merak ettim haramsız faizsiz seneler

  • nuri alço31 Aralık 2019 15:24

    Hahahahah ulan memlekette insanlar işsizlikten yoksulluktan eve ekmek götüremediği için siyanür içip ölüyör milletin HAYATI ZATEN KARANLIĞIN DİBİNDE ayriyetten hükümet şamn oyunlarını vatandaşa yedirmez chp verdiği araştırma ve soru önergeleri akp tarafından reddedildi bu paralar kendilerinin ceplerine gidiyor belki üç beş defa vatandaşa yediriyorlar

  • Ryu ken 31 Aralık 2019 14:58

    Burada anlatılanların uğursuzluk veya paranın kaynağı ile ilgili sıkıntı yok.. Bahsedilen olaylar hep insanın kendini sapıtması ve cahilliğinden başına gelmiş olaylar. Karı kız eğlence hayatına, kumar işine girersen, cahilce parayı savurursan dımdızlak kalırsın..Herkese de yayarsan başın beladan kurtulmaz.

  • Nedim31 Aralık 2019 14:54

    ''Cehennem kişinin istediğini elde etmesidir''  Bir filmden alıntı!  Galiba bir filozofun sözüydü!  Bir de ayet meali  ''Sen sanma ki onlara mal ve oğullar vermekle onların iyiliğini istiyoruz'' İnsan malını, varlığını övünç ve kibir  ve üstünlük meselesi yaparsa Allah ın hükmünü hiç anlamamış demektir.  Özellikle bu zamanda  paylaşmasını bilmeliyiz!  

  • Ryu ken 31 Aralık 2019 15:09

    Ya arkadaş yanlış yanlış yorumlamayın şu Kur'an ı... Öncesini sonrasını kesip farklı anlamlar yüklüyosunuz..

  • Maide 90.31 Aralık 2019 14:34

    Ey İnananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz.

  • AHMET ÖZBİR31 Aralık 2019 13:59

    KUMAR illettir, şirrettir. "AĞLAYANIN MALI GÜLENE YÂR OLMAZ!" Atasözümüz sözün özü! İşte Millî olmayan Piyango'dan kazananların HAYATLARI ZEHİR olmuş. Siz siz olun dostlar KUMAR'DAN, İÇKİ'DEN UZAK DURUN! CHP'li bir bld.bşk.nı "MEYHANEYE GİDEBİLİYORSANIZ BUNU CHP'YE BORÇLUSUNUZ!" diyor. İşte kafa bu, SARHOŞ OL, HİZMETİ KOV! Aman dostlar REİS'in kıymetini bilelim, ülkemizi şahlandıralım.

  • Vatandaş31 Aralık 2019 17:39

    Ben korkarım Ahmet Özbir dostum :)

  • AHMET ÖZBİR31 Aralık 2019 16:15

    "Vatandaş" korkma Tayyip Başkan'ın dümende olduğu Türkiye'de ifade hürriyeti sonsuz. Sen eski yıllarda yani CHP'nin tek partili döneminde yaşadığını zannediyorsun. Küfür, hakaret hariç fikrini beyan et, korkma!

  • efe can31 Aralık 2019 15:45

    senin reyizinin serveti incelense yüzde kaçı helal yüzde kaçı haram çıkar? sen reyizinin her türlü günahına kefil olur musun?

  • Vatandaş31 Aralık 2019 15:24

    Ahmet Özbir dostum söylemlerin halkı kin nefret ve düşmanlığa sevketme suçunun kıyısında dolaşıyor. Aman diyim bu işlerin şakası olmaz. Gecenin bir yarısı polis kapını çalıverir. Benden bir dost tavsiyesi. Tabi yine de karar senin. Benlik bir durum yok.

  • Ryu ken 31 Aralık 2019 15:04

    Ulan lala madem kumardır günahtır diyon o zaman söyleyin reisine milli piyango idaresini kapatsın... Müslüman insanların böyle şeytan işleri ile ne işi var değil mi? Devleti yönetenler kumar oynatmasın o zaman millete... Tüm şans oyunlarını yasaklasın.. Hadi görelim....??

  • Tufan31 Aralık 2019 13:57

    Haram paradır kazanıp da gün yüzü gören yoktur.