E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriMigros alkol satmayacak---

Migros alkol satmayacak

Migros alkol satmayacak
16 Haziran 2022 - 09:47 borsagundem.com

Üreticilerin büyük tepkisine neden olan yasakla ilgili kararlar değişmedi. Ancak alkol yasağının kalkması için baskılar artıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Türkiye’de de aynı isimle faaliyet gösteren Migros, İsviçre’de 1928 yılından bu yana alkollü içecek satışına izin vermiyor. Son dönemde üreticilerin yoğun bakısına maruz kalan market, demokratik bir seçim önerdi.

Migros Kooperatifler Federasyonu (MGB) üyelerinin önemli bir kısmı Migros'ta alkolsüz geleneğin sürdürülmesinden yana oy kullandı. Çoğu bölgede, soru açıkça reddedildi. Örneğin Zürih'teki Migros’ta yapılan ankette yüzde 80'i alkol yasağının kaldırılmasına karşı çıktı. Aare, Doğu İsviçre, Basel, Luzern ve Neuchâtel-Freiburg kooperatiflerinde de oran, yüzde 70'in üzerindeydi. Sonuç sürpriz olmadı. Çünkü daha önce yapılan çeşitli anketler, seçmenlerin çoğunluğunun sandıkta hayır yazacağını göstermişti.

TARTIŞMA BİR YIL ÖNCE BAŞLAMIŞTI

Migros tabanının yaklaşık bir yıl önce gündeme getirdiği alkol konusu, yakın gelecekte gündemde kalacak gibi görünüyor. Migros Başkanı Ursula Nold yaptığı açıklamada, "Kooperatif üyeleri alkol konusunda geleneksel bir özelliği kabul ettiler" dedi.

Migros'un alışveriş sepetinin önemli bir bölümünü kaybetmesi nedeniyle geçen yıl Migros Kooperatifler Federasyonu'ndan (MGB) beş delege tüzük değişikliğine gitti. Sonbaharda, 111 delegenin 85'i buna uygun bir değişiklik lehinde oy kullandı. On bölgesel Migros kooperatifinin komiteleri daha sonra başvuruyu onaylayarak, kooperatif üyelerinin ülke çapında oy kullanmalarının önünü açtı.

Muhalifler, 1928'de Migros kurulduğunda alkollü içki satışına karşı çıkan kurucu Gottlieb Duttweiler'in mirasını tartışmaya devam ediyor.

Foto: Migros'un kurucusu Gottlieb Duttweiler

Bu arada, Migros'ta alkol yasağının tarihi elma suyu ya da alkolsüz içecek olarak bilinen elma şarabı ile başlıyor. 1928'de Migros'un kurucusu Gottlieb Duttweiler (1888–1962), Zürih Gölü'ndeki Meilen ZH'de neredeyse iflas etmiş bir elma şarabı fabrikasını devralıyor. Daha sonra da alkole karşı bir mücadele başlatıyor.

İSVİÇRE’DE KOOPERATİFLEŞTİ

Migros adı, yarı toptancı anlamına gelen Mi-Gros kelimelerinden meydana geliyor. Migros, Gottlieb Duttweiller tarafından 1925 yılında kuruldu. Başlangıçta 5 adet Ford aracı seyyar dükkanlar haline getiren Duttweiller, kahve, pirinç, şeker, makarna, sabun gibi ürünleri diğer perakendecilerden çok daha ucuza satmaya başladı. Duttweiller, halktan rağbet görünce işi genişletmeye karar verdi ve ürün yelpazesini artırdı.

Migros'un operasyonları gittikçe büyüdü, tesisleri ve satış noktaları arttı. Tabii müşteriler Migros'a yöneldikçe diğer satıcıların işleri yolunda gitmiyordu. Esnafa ve bürokrasiye karşı çeşitli mücadeleler veren Duttweiller; nihayetinde faaliyet sahası bu kadar geniş bir girişimin İsviçre gibi bir ülkede şahsi ellerde bulunmasının yaratacağı problemleri göz önünde bulundurarak kendisine 250.000 dolar ayırdı ve diğer bütün hisseleri kayıtlı 105.000 müşterisine devrederek Migros'u kooperatifleştirdi. Daha sonra kendilerinin göz ardı edildiğini öne süren 30.000 müşteriye daha hisse devri gerçekleştirildi.

MİGROS TÜRKİYE’YE NASIL GELDİ?

Migros'un Türkiye'ye gelmesine ise İkinci Dünya Savaşı ve Kore Savaşı'nın yarattığı enflasyon sebep oldu. Fiyatların giderek yükselmesi şikayetleri artırdı ve dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay belediyenin bazı ürünlerin teminine ve satışına başlaması gerektiğine karar verdi ve tanzim satış noktaları kuruldu. Bu da istenilen sonucu vermeyince, Migros'un faaliyetlerinden haberdar olan dönemin İstanbul Belediyesi İktisat Müdürü Ferruh İlter, 1953 yılında Duttweiller'a Migros'un İstanbul'da kurulmasına ilişkin bir mektup yazdı.

Böylece Migros, 1954'te Türkiye'de faaliyete başladı ve seyyar kamyonlarla satışlarını gerçekleştirdi. 1975 yılında ise Vehbi Koç'un girişimiyle Koç Grup, Migros'un çoğunluk hisselerini devraldı ve Migros, Migros Türk adıyla özelleştirildi. Bu dönemde mağazalaşma süreci başladı ve İstanbul'dan sonra İzmir'de de satış noktaları açıldı. 1989 yılına gelindiğinde Migros'un 2 büyük ilde 34 mağazası bulunuyordu.

YENİ MARKALAR TÜRETİLDİ

90'lı yıllarda MM ve MMM Migroslar açıldı ve Migros markalı ürünlerin üretimine başlandı. Migros Club Kart çıkarıldı ve Migros Sanal Market açıldı. 1995 yılında Migros, Türkiye'nin ilk indirim markası Şok'u hayata geçirdi. 1996 yılında ilk yurt dışı mağazası Ramstore'u Bakü'de açtı. 2000'li yıllarda yurt dışına açılmaya devam eden Migros, zaman içinde Moonlight Perakendecilik ve Ticart A.Ş, Tansaş, Tesco ve Anadolu Endüstri Holding gibi şirketlerle ortaklık yaptı. Bugün Migros'un Macrocenter, Ramstore ve Migros Sanal Market olmak üzere 3 alt markası bulunuyor.

Migros Yemek, Yemek Sepeti'ne rakip olacak

Migros ve Tukaş sorusu

Migros'tan 2021'in 3. çeyreğinde 156 milyon TL net kar

Zarar açıklayan Migros için kurumlar hedeflerini açıkladı

Yapı Kredi Yatırım'dan Migros hedefi

Goldman Sachs, Migros hissesi aldı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 420,25
En Yüksek: 424,00
En Düşük: 408,00
Değişim 2,06 %
FK: 8,62
PD / DD: 2,11
İşlem Hacmi 747.510.232
Toplam Adet: 1.795.098
Ağırlıklı Ort.: 416,36
YORUMLAR (56)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tolga eşiz30 Mayıs 2023 22:18

    İsviçre Migros ile Türkiyedeki Migrosun artık hiçbir bağı yok, 50 yıl önce tüm hisselerini Koça devrettiler . yok yasak yurt dışı migrosdan geliyormuş gibi , haberler tamamen uydurmadır. Hükümet baskısıyla alınmış karardır bu

  • Tolga 30 Mayıs 2023 22:13

    İyilikte var kötülükte , Allah etrafımızı sadece iyi olan şeylerle doldurmamış, seçimi insan oğluna bırakmış . Bu durumda içki satılmasını yasaklamak doğru değil , bugün bunu yasaklayan yarında kafasına göre başka şeyi yasaklar millet yapay zeka koşurken bizim konuştuğumuz konuya bak

  • Mülayim Sert19 Haziran 2022 09:57

    Malcıklarım Migros Avrupada Almanya isviçre gibi ülkelerde içki satışı yokmuş. Olmayacakmış. Haberi okumadan yorum yapan gruha Selen.

  • Enişte18 Haziran 2022 22:41

    Ülke artık yasaklar ile donatılıyor

  • Ekrem Demirel 18 Haziran 2022 21:28

    Alkol satışı yapıldığı için migrostan alışveriş yapmıyordum isabetli bir karar olduğunu düşünüyorum İnşAllah Türkiye de uygulanır

  • Enişte 18 Haziran 2022 22:43

    Bu nasıl bir düşünce anlamadım,Biz hala nerelerdeyiz pessss

  • Kkkkkkkkkkk18 Haziran 2022 08:12

    Artık kuyumcular satmalı zaten o kadar pahalı şeyler o raflarda durmamalı

  • Varandas18 Haziran 2022 07:52

    Yaw siz alkole verecek parayi nerden buluyorsunuz😂😂 maaşlar olmuş cucuk kadar 😂😂

  • Gonca ışık 17 Haziran 2022 20:23

    Demekki İsviçre hala migros alkol satışı yapmıyor. Türkiyede neden satılıyor acaba? Kurucusuna dua etmek gerek ne kadar muteber bir insanmış.

  • Arif Sevimli 17 Haziran 2022 19:59

    Bir insanın alkol yada sigaraya ağzına sürmesi akıl tutulmasından başka birşey değildir bu kadar maddi manevi zararo olan bir zıkkımı ' ben sosyal iciciyim" deyip bağımlılığına kılıf tutmaktan başka birşey değildir.Hiç bir alkolik ben alkolik olayım diye başlamaz içmeye.Sadece migros değil hiç bir yerde olamamlı

  • Hülya B30 Mayıs 2023 23:47

    Herkes aklını kendine saklamalı, lazım olur

  • Mustafa kıvırcık 17 Haziran 2022 18:42

    Burda yapılan demogojiler yersiz..Alkolü savunanları anlamak zor.Alkolün bişeye faydasımı var?ÇOCUĞUN ALKOLİK OLSA NE YAPARDIN??

  • Cemile Uğurlu17 Haziran 2022 19:47

    Her içki içen alkolik mi oluyor !

  • Ahmet Kahraman 17 Haziran 2022 18:02

    Memlekette ne kadar geri zekalı insan var içen içer içmeyen içmez size mi kalmış kafir demek sen dedin diye o kahroldu Müslüman ülkesi olabilir ama laiklik ilkesini açıkça çiğneyen alçaklarla dolu ülkede herkes fetva veriyor zavallı yaratıklar

  • İbo17 Haziran 2022 17:53

    Burası müslüman bir ülke müslümanlıkla alkol yanyana gelmez.bakın kafirler bile yasaklamış ,alkol yerine zemzem suyu satmalılar.

  • Enişte18 Haziran 2022 22:47

    Önce şunu öğren kafir ne demek,ondan sonra yorum yap

  • Fadime Şimşek 18 Haziran 2022 06:13

    Burası müslüman bir ülke ama bir tane Allah'tan korkan yok, gözünü aç da etrafına bak bakalım korkan varmı herkes herkes sahtekar tabi içimizde iyilerde var ama azınlık hergun TV seyrediyoruz zeytini boyuyorlar sütü suluyorlar b 5 liralık şeyi 25 liraya satıyorlar bu örnekleri cogaltabiliriz bunlarda sağlığa zararlı içkiyi en azından biliyoruz ama yiyecekleri içinde ne var bilmeden yiyoruz

  • Cemile Upurlu17 Haziran 2022 19:51

    Burası laik bir ülke ! İster içersin ister içmezsin!Ülke alkolü yasaklamıyor bir sürü marketten bir tanesi satmamaya karar veriyor ! Çiçek satmamaya da karar verebilirdi yani.İsviçre de alkol heryerde var zaten bira bizim parayla 6 lira.

  • Hacı Osman 17 Haziran 2022 11:20

    haberi yanlış okuyan akıllılar Migros isviçre de Türkiye de değil

  • Sabri18 Haziran 2022 00:03

    Türkiye de aynı durum olsa yürür,protesto ederler,yerden yere vururlar ama alkol için değil.Sadece belli bir kesim var ki,heryerde kolayca içki alabildiği halde yinede bunu laiklik,çağdaşlık gibi görmekten kendilerini alamıyorlar.

  • Mustafa17 Haziran 2022 00:46

    Makro center gibi sadece KIOSK tarzı alt tekel bayileri açabilir en azından ayrı bir istihdam yaratabilir.

  • Beytullah Yanardağ 17 Haziran 2022 00:27

    Yedisene evvel bile Gebze de Yeni kent mahallesindeki Migrosta içki satılmıyordu yeni taşınmıştım alış veriş yaptım sonra alkol reyonunu aradım bulamadım sordum burda alkol yok dediler komple martket arabasını bıraktım sonra Çayırovadaki Migrosa gittim ordan tüm alış verişini yaptım.

  • Mehmet 17 Haziran 2022 16:40

    "Beytullah" isminle mi alkol aradın?

  • Polat17 Haziran 2022 11:58

    Eminim sen o aldıklarını bıraktıktan sonra o şube iflas etmiştir.

  • Rakıcı16 Haziran 2022 23:37

    İçkideki ÖTV oranının inanılmaz derecede yüksek olması nedeniyle bu karar alınmıştır diye düşünüyor ve Migros yönetim kurulunu kutluyorum. Ama bir konu göz ardı edilmiş gibi, zira ekonomimiz komaya girmiş olsa da içki, tütün ve akaryakıttan alınan çok büyük vergiler sayesinde, yaşamaya devam ediyor, dolayısıyla bol miktarda alkol ve akaryakıt tüketen vatandaşlarımızı gerçek kahramanlar, içki kullananlara hakaret eden din bezirganlarını ise büyük sahtekarlar olarak adlandırıyorum. Başlığa göre yorum yazıyorsunuz diyerek kıvırtanlara ise gülüp geçin derim. Son olarak Migros yönetim kurulunu böyle bir karar alması mümkün değil, alsa da uygulayamaz.

  • Yılmaz güney16 Haziran 2022 22:53

    Bence satılmalı kimse karışamaz

  • İlkin karamenderes16 Haziran 2022 22:16

    Haberi okumadan, sadece başlığa bakıp yorum yapmak😁 çok komik..

  • Alihiracal16 Haziran 2022 22:13

    Alkol.saglik.acidindan.zararlidir.tavdiye.etmem.

  • hım16 Haziran 2022 19:44

    tekel bayiler teker teker kapanıyor bu yuksek fiyatlarla içki satamıyorlar ama içkinin azaldığı yok meydan kaçak üreten al caponlara kaldı bu sene  alkolden çok  zehirlenme haberi duyarız

  • Genculus16 Haziran 2022 19:12

    Altından Türk hükümetinin baskıları çıkar..alkol satarsan ayrıca para ödersin...kesin

  • Selim yapıcı16 Haziran 2022 18:58

    İçki satmassa bende migros dan alış veriş yapmam bu ülkenin derdi içki değil

  • Sadık Söztutan16 Haziran 2022 17:02

    Haberi bir okusaydiniz, yorum yapmadan önce.

  • xyz16 Haziran 2022 16:20

    AHMET ÖZBIR; ben demiyorum Cumhur ortağı BBP'nin MKYK üyesi ve BBP il başkanlarının Konya tanıtım gününde teşekkür kısmında Sn. Destici'nin adının anılmamasından sonra AK Parti hakkında ne dediklerini aç oku. Benim bunları demeye dilim varmaz.

  • xyz16 Haziran 2022 15:58

    AHMET ÖZBIR; bazılarının ağzından bal bazılarından ise lağam akar. Başta ben hiçbir siyasi partiyi tutmuyorum ve üye değilim. Bu beni olaylara bakış açımı değiştiriyor. Sen dağın eteklerinde bulunursan zirvede gören kişinin bakış açısına sahip olamazsın. Sana tavsiyem bana yazdığını bir daha oku. Ben dizilerdeki gibi rol icabı değil Oğuzların Kayı boyundanım. Dedem Istiklal Madalyalı ön cephede yunanla yani bizansla savaşmış bir subaydır. Bizim sülaleden yalnızca Atatürkçü ve Türk Milliyetçileri çıkar. Ayrıca dedem Medrese tahsili almış bir molla idi. Bende ona karınca kararınca layık bir torun olmaya çalışıyorum.

  • azılı solcu16 Haziran 2022 15:15

    migrosun bu kararını protesto ediyorum.yurttaşlar uyuşturucu kullanmaktansa alkol alıp kafasını demliyodu,bu durum yigit anadolu yurttaşlarının uyuşturucuya başlamasına sebep olucaktır.migrosun bu kararından vazgeçip bir an önce içki ve sigara satışları için yogun bir kampanya başlatmasını bekliyoruz.yaşasın solcular yaşasın devrimciler.

  • xyz16 Haziran 2022 14:41

    AHMET ÖZBIR ve ALI HAYDAR hurma yiyenlerin ve zemzem içenlerin ülkeyi ne hale getirdiklerini gördük. Cemaat yurtlarında basına yansıyanlara ise söyleyecek söz bulamıyorum. En iyisi sus. Tarikat liderinin küçük yaştaki kız çocuğunu istismar ettiği ve mahkemeden sonra hapse girdiği yerde diğerleri ne yapıyordur.

  • Ferhat16 Haziran 2022 18:20

    Suç kişiseldir. Genelleme yapılmaz

  • AHMET ÖZBİR16 Haziran 2022 15:10

    UTANMAZ pislik, İslâm'ı hazmedemeyen Bizans torunu, AK Parti ismi gibi yiğitlerden müteşekkildir. Bir tane AK Parti'nin üst düzeyden tecavüz, hırsızlık, vurgunu göster bakalım, ancak CHP'de birçok TECAVÜZ, MALI GÖTÜRME, VURGUN sayamayacığımız kadar!. İşkembeden atanın değeri İŞKEMBE kadardır!..

  • Bik16 Haziran 2022 14:03

    Türkiye MGROS'u bağlayan bir durum yok. İsviçre'deki durumun 100 yıllık geçmişi var!

  • Mevsim16 Haziran 2022 13:37

    Tekstil den şaşmayın

  • tip16 Haziran 2022 13:06

    Bu enflasyonda en iyi ilaç artık daha pahalı olur!

  • Hakkı16 Haziran 2022 12:49

    Alkol sigara öldürür,,, Spor güldürür.

  • Hım16 Haziran 2022 19:53

    Yaşamakta. Öldürüyor ot olmakta öldürür sporda öldürüyor bilinçsiz yaparsan

  • Mucize Reis : )16 Haziran 2022 12:27

    kımı ziçin yerli milli ucuz yapmasıda kolay ev yapımı :D geçmiş kökenede çok uygun gerçi TRT dizilerde hiç göremedik kımız içen bir osmanlı yada yeni çeri : )) ha bire binanslılar içiyor dizilerde :D  Neyse 2023 seçimlerden sonra trt dizilerde yerli milli içeceğimiz kımızı görürüz. yoksa binans , gunumuz yunanı KIMIZASSS diyip bunada yunan damgası koyacak :D 

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ16 Haziran 2022 12:10

    TÜM İÇKİLER VE SİGARA İLE KUMAR İNSANLARIN FELAKETİDİR.HUZUR İSLAM DADIR.

  • Bedri güngördü18 Haziran 2022 20:08

    Milli içkimiz rakıdır

  • Gücenme olmasın16 Haziran 2022 12:36

    Kullandığın Rumuz ve Yorumların uyuşmuyor diye düşünmüyorum uzun zamandır.. Yazayım dedim :)

  • Muhammet Ali 16 Haziran 2022 11:42

    Alkol al sıgara kotü

  • Turhan16 Haziran 2022 11:40

    Eey cahil millet dünyaya yi alkohol icenler yönetiyo Kebab yiyenler degil

  • Millet fakirleşti16 Haziran 2022 11:17

    Bu pahalılıkta alan azdır zaten.. Et reyonu da iptal olursa şaşırmam..

  • AHMET ÖZBİR16 Haziran 2022 10:31

    HZ. MUHAMMED "aleyhisselâm" "İçki bütün kötülüklerin anasıdır", "Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır" buyurmaktadır. Ayrıca Hz. Ali haram âyeti nâzil olduktan sonra, "İçki küpüne parmağım batsa, o parmağı keser atarım" buyuruyor. MİGROS'U BU KARARINDAN DOLAYI KUTLUYORUM. Birçok arkadaşım Migros içki satıyor diye alışveriş yapmıyordu. Ancak diğer marketler de "KEFİR" SATMAMALARI KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPMALILAR. Çünkü KEFİR de İslâm'a göre caiz değil.

  • Ahmet17 Haziran 2022 00:05

    Özbir bu yorumunu ayık kafada mı yaptın ;) 

  • Murat16 Haziran 2022 12:44

    Okuduğunu anlamayanlar...işine gelmeyenler...konuya esasa girecek zekası olmayanlar.....elma dersin, armut ta tatlı diye cevap yazarlar....al şarabını zıkkımlan...edebiyat parçalama

  • Türkoğlutúrk16 Haziran 2022 11:50

    Şaraba karşı çıkanlar nedense kul hakki yemeye karşı çıkmıyorlar.ufacik çocuklara kurslarda yapılanları görmüyor,ihaleye fesat karıştırıp devlet malı deniz diyenlere övgüler düzüyor lar.

  • Mehmet kara16 Haziran 2022 11:07

    Yobaaaazzz

  • Oğuz Türk'ü16 Haziran 2022 11:04

    Oğuz Kağan ne diyor içki konusunda? Beni ilgilendiren..