E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMiçotakis'ten NATO sonrası geri adım: Tatbikatlar iptal!---

Miçotakis'ten NATO sonrası geri adım: Tatbikatlar iptal!

Miçotakis'ten NATO sonrası geri adım: Tatbikatlar iptal!
03 Temmuz 2022 - 09:12 borsagundem.com

NATO'dan istediğini alarak dönen Türkiye, Atina'ya geri adım attırdı. ABD Başkanı Joe Biden'ın “F-16'ları Ankara'ya satmalıyız” ifadelerinin ardından Yunanistan, Türkiye ile arayı yumuşatmak için Ege'deki tatbikatları iptal ettiği öğrenildi.


Yunan Kathimerini gazetesi, ABD ve NATO'nun telkinleri doğrultusunda Atina yönetiminin yaz ayları boyunca Ege'de geniş çaplı askeri tatbikatlar yapılmamasını öngören "Yılmaz-Papulyas mutabakatı"na uygun hareket edeceğini öne sürdü.

Gazete, doğu Ege'deki adacıklar ile bunların çevresinde planlanan küçük ve büyük çaplı tüm askeri tatbikatlarla faaliyetlerin iptal ettiğini yazdı. Zirvede Başkan Erdoğan'ın görüşmeyi reddettiği Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in NATO zirvesi sonunda düzenlediği basın toplantısında Türkiye'ye yönelik sert ifadeler kullanmaktan kaçınması dikkat çekti. "Türkiye'nin terör yüzünden ağır bedeller ödediğini" dile getiren Miçotakis, "Bunu açıkça söyleyebilirim. Kürt örgütleri kaynaklı terör olaylarıyla ilgili Türkiye'nin makul, haklı gerekçeleri var" dedi.

Akşam'ın haberine göre; Miçotakis, bu yaz 2020'deki Oruç Reis krizi sırasında ortaya çıkan gerginliğin tekrarlanmayacağına inandığını da belirtti.

YUNAN LOBİSİ: ŞOKE EDİCİ

Miçotakis, ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satmak istemesine dair "Yunan hükümetinin işi Yunanistan'ın caydırıcılığını güçlendirmek. Ben de bunu yapıyorum" demekle yetindi. Ancak satış için Amerikan Kongresi'nin onayının gerektiğine işaret etti. Ancak ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası, Türkiye'ye F-16 satışına sıcak baktığını ve Kongre'de onaylanması için Washington'a iner inmez çalışma yapacağını söyledi: "Türkiye'ye F-16'ları satmamız gerekiyor. Varolanları da modernize etmemiz gerekiyor. Bunu yapmamak çıkarlarımıza aykırı. Biz onlara F-16 satmalıyız. Bu konuda Kongre'den onay alabileceğimizi düşünüyorum."

Yunan lobisinin önemli figürlerinden olan ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Gus Bilirakis ve Nicole Malliotakis, Biden'ın sözlerine yazılı açıklamayla yanıt verdi. Yapılan açıklamada, "Geçen ay Washington'a gelen Miçotakis'in ziyaretinde Türkiye'nin saldırılarından doğrudan endişe ettiğini söylemesinden sonra Başkan Biden'ın Türkiye'ye F-16 savaş uçağı ve modernleştirme kiti satılmasını desteklediğini duymak şok edici oldu" denildi.

"ACI BİR DİPLOMATİK YENİLGİ YAŞADIK"

Yunanistan'ın bir önceki başbakanı aynı zamanda ana muhalefet lideri Çipras, Miçotakis hükümetine ağır eleştiriler getirdi.

Çipras, "NATO Zirvesi'nde hükümetin izlediği dış politika başarısız oldu. Zirvede Türkiye'ye tam destek verildi. Konu, sadece F-16'ların satışı değil, Türkiye'ye verilen topyekun destek. Türkiye'nin Ege'deki turizm kampanyasında kullandığı 'TurkAegean' tanımı Avrupa tarafından tescillendi. Acı bir diplomatik yenilgi yaşadık" ifadelerini kullandı.

Yunanistan, Türkiye'nin AB tescilli reklamından da rahatsız!

 

Stoltenberg: Türkiye ve Yunanistan birlikte çalışacak

 

Koltuğu tehlikede! Miçotakis'e tepki yağmuru

 

ABD'den Türkiye'nin F-16 planında tam destek: Güçlü Türkiye güçlü NATO demek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KASIM YANTIR03 Temmuz 2022 11:48

    BUNLAR BATIK VE KUKLA DEVLETLER İPLERİ KİMİN ELİNDE İSE KONTRALLERİDE ONLARIN ELİNDEDİR.

  • FİNANSCI03 Temmuz 2022 11:38

    ABD sıkıştı.bundan sonrası onlar için uçurum.eğer Türkiye rest çekip rusya ve çin ile ittifak yapar ise israil in güvenliği falan kalmaz.getirir 300-500 nükleer silahı toplaramıza koyduğu zaman abd buralarda çirit atamaz.

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ03 Temmuz 2022 11:30

    Eğer bu hükümet bir daha iktidara gelir ise olumsuzluklar tek tek önce kontrol altına alınacak daha sonra hal edileceğini düşünmekteyim.

  • K_5103 Temmuz 2022 12:59

    Sen düşün kuşu ötmez

  • Mucise Reis : )03 Temmuz 2022 10:19

    5 nesil uçak alamayan bir ülke :D Allah sonumuzu hayır etsin. 5 nesil demek hava gücünde çağ atlamak demek. 4 nesil uçaklar windows  7 olurken 5 . nesil uçak windows 10 demek oluyor. yanı bambaşka teknolojı ve içerik ve fakrlı kullanıcı deneyimleri demek... Bunu böyle örneklemek istedim.. acilen 5 nesil uçak gelmeli ama x ülke ama z ülke. bu 10 yılda büyük fark ve yol ayrımı demek...

  • AHMET ÖZBİR03 Temmuz 2022 09:55

    REİS işte böyle YAMUK yapanı hizaya getirir. Miço TÜRK'ün "Şakası" olmaz, "aklınızı" kullanın yoksa Türk Devleti'nin ne kullanacağını ve tarihte neler kullandığını ve "YAMUKLARI" nasıl "DÜZELTTİĞİNİ" en iyi sizler, dedeleriniz bilir. "TÜRK'E KEFEN BİÇEN MEZARINI SEÇENDİR!"