E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMiçotakis'in ABD ziyaretinin hedefleri neydi?---

Miçotakis'in ABD ziyaretinin hedefleri neydi?

Miçotakis'in ABD ziyaretinin hedefleri neydi?
19 Mayıs 2022 - 11:52 borsagundem.com

Yunanistan Başbakanı'nın ABD'deki görüşmelerinde Washington’un Atina’ya F-35 savaş uçakları satmasını talep etmesinin yanı sıra Ankara’nın F-16'ları modernleştirmek ve yeni savaş uçakları satın alma projesini ise engelleme gayretine girdi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis. ABD’ye bu hafta yaptığı ziyaret sırasında Beyaz Saray ve Kongre’de yaptığı görüşmelerde Washington’un Atina’ya F-35 savaş uçakları satması, Ankara’nın F-16 savaş uçaklarını modernleştirmek ve yeni savaş uçakları satın alma projesini ise engellenmesi için yoğun lobi yaptı.

Euronews'teki habere göre, Defense News dergisi, Miçotakis’in F-35 savaş uçaklarının alımı konusunda ABD’de yoğun lobi yaparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkmasının ise ABD Kongresi’nin Türkiye’ye yönelik 400 milyon dolarlık füze, radar ve F-16 savaş uçağı ekipmanı satışına onay vermesini zorlaştıracağı yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Miçotakis, Yunanistan'ın 2028'den sonra F-35 savaş uçağı satın alma konusundaki kararlılığını yinelerken, “F-35 uçaklarından oluşan bir filo satın alma sürecini başlatacağız ve bu fantastik uçağı bu on yılın sonundan önce Yunan Hava Kuvvetleri'ne envanterine dahil etmeyi umuyoruz" dedi.

Miçotakis, F-35 ve F-16 savaş uçaklarını üreten Lockheed Martin firmasının Yunanistan’da ortak yatırım yapmak için ilgili duyduğunu kaydetti.

Hükümet yetkililerine atıfta bulunan Yunan basınına göre, Lockheed Martin Atina’yı F-35 ortak üretim projesine davet etti.

Lockheed Martin yetkilileri Defense News dergisine yaptıkları açıklamada ise “Yunan hükümetinin F-35 projesiyle ilgilenmesinden onur duyuyoruz. ABD hükümeti bünyesinde satın alma konusunda ihtiyaç duyulan her türlü desteği sağlayamaya hazırız” denildi.

ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında Kongre’ye hitap eden Miçotakis, isim vermeden Türkiye'nin Yunan hava sahasını ihlal ettiğini iddia ederek, ABD Kongresi’nden Türkiye'ye yapılacak muhtemel silah satışlarında Doğu Akdeniz'deki durumu göz önünde bulundurmasını istedi.

Yunanistan Başbakanı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Türkiye karşıtlığıyla bilinen Senato Dışişleri Komitesi Başkanı Bob Menendez ile yaptığı görüşmelerde de bu konuyu ayrıntılı bir şekilde gündeme getirdi.

Türkiye’nin NATO’daki üyeliklere itirazının sonuçları ne olur?

Rusya’dan S-400 savunma sistemleri aldığı için 2019 yılında F-35 savaş uçağı üretimi projesinden Türkiye’nin çıkartıldığını hatırlatan Defense News dergisi, Biden yönetiminin geçen ay Ankara’ya 400 milyon dolarlık yeni silah satışı için Kongre’den gayri resmi onay istediğini kaydederek, Erdoğan’ın yeni NATO çıkışının bu onayın geçmesini zorlaştırdığı yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Biden, Türkiye’ye küçük çapta silah sevkiyatı için 'Kongre’nin nabzını tutuyor'
Türkiye’nin F-16 savaş uçaklarının füze ve radarlarla modernleştirilmesi dışında ilave olarak 40 adet F-16 savaş uçağı satın almak istediğini yazan Defence News, bu hafta ABD’ye gelecek Türk yetkililerle bu konunun ayrıntılı bir şekilde görüşüleceğini duyurdu.

ANKARA'YA F-16 ŞANTAJI MI?

Türkiye’ye yeniden silah satışına göreceli olarak olumlu bakan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Gregory Meeks, Defense News’e yaptığı açıklamada Ankara’nın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine yaptığı itirazı Türk yetkililerle görüşeceklerini söyledi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyesi Cumhuriyetçi Mike McCaul ise Türkiye’nin yeni üyeleri engellemesi halinde “Ankara’ya yeni F-16 satışının suya düşeceğini” söyledi.

McCaul, Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkması “Türkiye için sorun olur.” diyerek görüşlerini özetledi.

Türkiye’nin satın aldığı S-400 savunma sistemini Ukrayna’ya göndermesini öneren McCaul, elindeki S-300 sistemlerini Ukrayna’ya gönderen Slovakya’ya ABD’nin Patriot savunma sistemi verdiğini hatırlattı ve bunun aynısının Ankara’ya uygulanabileceği görüşünü dile getirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Elbet19 Mayıs 2022 19:34

    bir gun birini bidenoglu digerini micoglu

  • Mucise Reis ;)19 Mayıs 2022 18:30

    Millet f35 atlıyor, biz f16 40 yıllık uçaklarla ambargoya tabi tutuluyoruz :D yunan 5. nesil uçak alacak biz 4. nesil modernize ve güncellemeli uçakları almak için hala netleştirme yapamıyoruz :D Bu kadar beceriksiz bu kadar berbat bir program ve sonuç ... Berbat bir durum... Acilen 5. nesil uçaklar ingiltereden temin edilmeli. Fransadan alamız zor zaten. En yakın iklim ve ortak projeler ingilizlerden olabilir. Zaten yerli uçak ile ilgili motor ve aksamlarını oradan alıyoruz. En mantıklı ülke ingiliz 5. nesilleri. ABD  den 4.nesil çöp olacak uçaklar yerine adım atılması lazım.  Yunan nufus 10 milyon asla bize kafa tutamazlar ama ABD üs sayısı çok arttı. ABD akdenizde yeni saha madenlerinde etkın olmak istiyor. Ortadoğuda etkınlığını arttırmakistiyor. Ruslar suriye ile akdenıze indi malum 49 yıl şehire anlaşma ile hakım. Mısır linya cezayır vb alanlar kargaşalı

  • Mucise Reis ;)20 Mayıs 2022 08:56

    Baran Bey aile terbiyeniz yok. .öncelikle insanlara nerede nasıl davranacağınızı öğrenememiş, ne Türk ne Arap kültürü anlamsızca ağzınızdan küfürler, kişsele saldırılar yaparak konu hakkındaki cahilliğinizi ve konunun özünü atlıyorsunuz. Bilgisizce , konu hakkında 1 cümlenizin olmaması, konuyuda şahsileştirip mahalle kavgasına gökme çabanız çaresizlik ve bilgisizliklerinizi asla örtmez. Kişisel gelişim kitapları okuyup, yabancı haber ajansları okuyup, bazı araştırma kurumların raporlarına bakıp , uzman bir kaç tezleri ve tezlere yaızlan cevapları değerlendirip sonra konu hakkında yazabilirsiniz. Yoksa böyle kendini rezil edip, sifonu çekilecek klozet gibi ağzın hep pis kalır. Seni çok mars ettim ama artık üzülmeye başladım.Senin psikolojık sorunları olan ve desteğe ihtiyacı olan biri olarak düşünmeye başladım. konu bilgin sıfır, şahsiyete saldırı kufur  başka bir numara yok sende. üzülüyorum sana , ileride acımaya başlıcam gibi.. bomboşsun. 

  • baran20 Mayıs 2022 01:06

    Sen git ulan sırıtık belki sana verirler!  Yine Amerikan mevzisine atlamış oradan eleştiri yapmış soytarımız.  O ishal olmuş beyni ile.!   Biden istemiyor diye sen de buradan ötüyorsun kara karga!  Senin tüylerini bir yolarım bak bir daha ötemezsin.  

  • Ferit19 Mayıs 2022 18:22

    Adaları Yunana bırakan basiretsiz büyüklerimizde varmış Atatürkümüzün mirasına sahip çıkamamış

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ19 Mayıs 2022 14:14

    F 35 savaş uçakları satar ise Türkiye de yoluna devam eder başka ülkelerden muadillerini alır.ben zannetmiyorum.yunanistan şamaroğlanına döndürdüler.

  • Mete19 Mayıs 2022 13:05

    Ekonomide ve savunma sanayinde 3 vardiya çalışma zamanı. Büyük devlet yabancı silah kullanmaz borç almaz. Başkalarının ne yaptığına bakmaz zamanı gelince işi bitirir. Egenin ve adaların yarısı Türkiyenindir.

  • Hancı 19 Mayıs 2022 12:59

    Sümüklü Yunanistan ve Abisi ABD... daha tek başına dünyayı karşısına almış Ruslara dış geciremiyorlar ... Otursunlar oturdukları yere... Eğer muhalif ülkeler Rusya ile birlikte hareket ederse vay hallerine ... Baksanıza deviremedikleri Modura bile sık uğrak yerleri oldu daha şimdiden... Durmak yok ... Yolumuza devam...