E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMHP seçimler için 3 şart belirledi---

MHP seçimler için 3 şart belirledi

MHP seçimler için 3 şart belirledi
18 Haziran 2021 - 09:28 borsagundem.com

MHP, AK Parti’nin seçim barajı, seçim bölgeleri, partilerin seçimlere katılma şartlarını da içeren çalışmasına ilişkin rapor hazırladı. Raporda üç şart belirlendi.

MHP Genel MerkeziAK Parti’nin seçim barajı, seçim bölgeleri, partilerin seçimlere katılma şartlarını da içeren çalışmasına ilişkin rapor hazırladı. Yapılan değerlendirme, AK Parti’ye gönderildi. AK Parti kurmayları, MHP’nin öneri ve itirazlarını art arda yaptıkları toplantıda değerlendirdiler. Buradan çıkan sonuç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduktan sonra MHP ile ortak çalışma başlatılacak.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre MHP, ittifak ortağının yüzde 5 ve yüzde 7 olarak iki seçenekli hazırladığı Türkiye barajının yüzde 5 olarak uygulanmasını istedi, ittifak yapan partilere ittifak içi baraj uygulanması önerisinde de bulundu. Buna göre barajı aşamayan partilerin oyları ittifaka katılamayacak.

Liderler belirleyici olacak

AK Parti’nin önerisinde ittifak içi baraj bulunmuyor. Partinin önerisi, mevcuttan farklı olarak her partinin oyunun ayrı ayrı hesaplanması ve onların toplamının ittifak oyu olarak yazılmasını kapsıyor. Bu konuda liderler belirleyici olacak.

Seçime girecek partiler

MHP ayrıca, siyasi partilerin seçime girme şartı olarak Meclis grubunun bulunmasının şartlar arasından çıkarılmasına destek verdi. Partilerin seçime katılabilmeleri için, Türkiye genelinde yüzde 50 oranında teşkilatlanmış olmaları ve seçimlerden altı ay önce tamamlanması şartı bulunacak.

Daraltılmış bölge itirazı

MHP, AK Parti’ye gönderdiği çalışmada, seçim bölgelerinin sayılarının arttırılarak, daraltılmış bölge sisteminin uygulanmasına da itiraz etti. Yıl sonuna gelmeden düzenlemenin yasalaşması ve Anayasa’nın ‘seçime bir yıl kala yapılan yasal düzenlemeler, ilk seçimde uygulanmaz’ hükmüne takılmaması planlanıyor.

İmamoğlu'nun veto ettiği 3 teklif, 'ısrar kararı' olarak kabul edildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Rf18 Haziran 2021 20:56

    Vatandaşlar vekilleri secmeli. Vekiller cumhurbaşkanını secmeli. İşler sadeleştirilmeli. İki turlu secim yaygaraları ortadan kaldırılmalı

  • Gerc18 Haziran 2021 20:56

    Secimler ilçe öerkezlerinde bir secim salonunda 15 gün boyunca yapılmalı . İşş gereği sürekli Seyahat durumunda olanlarda turşzm de ve tarımda çalışanların da oy kullana bilme olanağı oluşur

  • ASTOR18 Haziran 2021 14:07

    ya bu milletin hala size oy vereceginimi düşünüyorsunuz. sizden geçinenler hariç.

  • ZEYREK ZEMHERİ18 Haziran 2021 15:53

    sence kime vermeli teröristleri destelenler ve onlar ile ittifak edenleremi versin.

  • Bika18 Haziran 2021 13:25

    Daha az oyla nasıl daha fazla milletvekili alırım hesapları yapıyorlar.

  • AHMET ÖZBİR18 Haziran 2021 13:04

    ÜLKÜCÜ HAREKET olmasaydı Türk'ün vatanı AĞLARDI. İyi ki varsınız, iyi ki Ülkücü Hareket'in Tek Lideri Sn. Devlet Bahçeli MHP'nin Başbuğu. Allah korusun Saadet'sizin lideri gibi biri partinin başında olsaydı KAOS İTTİFAKI'na herşeyini verirdi. Sağol, varol Sn. DEVLET BAHÇELİ.

  • ...18 Haziran 2021 14:29

    Bende niye sesin çıkmıyor diyordum,maaş yatmış anlaşılan

  • Türkoğlutúrk18 Haziran 2021 11:08

    Merak etme MHP ne yazikki bu ülkeye verdiğin zararı kimse yazmayacak.

  • acacu18 Haziran 2021 10:27

    Öyle saçmalık olur mu ya. Koltuğunuzu korumak için iyice saçmaladınız artık. %5 in altında oy alırsa, ittifakın içinde bile olsa oyları sayılmayacakmış. Öneriye bak sen. İttifak olmanın ne manası var o zaman? Oldu olacak bizim canımız hangi oyu kabul etmek isterse o oy geçerlidir diye bir kural koyun olsun bitsin.

  • Yuh be18 Haziran 2021 11:14

    Korku ve iktidara yancı olma hırsı böyle bir şey olmalı hadi hepsini geçelim,kardeş siz o koltukta ömrünüzün sonuna kadar oturmak zorundamısınız geçin beka meka ayaklarını,ölmeden koltuktan kalkanları ne zaman görecek bu memleket? Siz görev değil meslek haline getirdiniz siyaseti,ne koltukmuş arkadaş bir değen gitmez oldu.

  • Hasan tonbul 18 Haziran 2021 10:22

    Hadi ordan 5 Li çete size oy yokkkkkkkkkk

  • Volkan18 Haziran 2021 10:04

    Dar bölgede MHP çok az milletvekili çıkartır o yüzden bir seçimlik değil daha ilerisini de kapsayacak garanti ister bence. Muhalefet ise aralarında anlaşır ise dar bölgede daha fazla çıkarır. ABD'deki gibi 2 partili sisteme gidilmek isteniyor gibi. Orada konfederasyoncular ve federasyoncular vardı, sonra cumhuriyetçiler ve demokratlar diye 2 partili sistem oturdu. Türkiye'de de evrenselciler ve milliciler diye iki grup kalabilir.