E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMHP-İyi Parti arasında 'Kim kimi eritecek' polemiği---

MHP-İyi Parti arasında 'Kim kimi eritecek' polemiği

MHP-İyi Parti arasında 'Kim kimi eritecek' polemiği
02 Ağustos 2019 - 22:04 borsagundem.com

MHP lideri Bahçeli’nin İYİ Partililere yaptığı “geri dönün” çağrısı erken seçim söylentilerini beraberinde getirdi. Türkiye’de milliyetçi-muhafazakar siyasette “kim kimi eritecek” polemiği başladı

MHP’li muhaliflerin Meral Akşener liderliğinde iki yıl önce kurduğu İyi Parti’deki olağanüstü kurultay öncesi Ankara’da siyaset yine “Erken seçim mi olacak” sorusuna kilitlendi. İyi Parti’nin olağanüstü kurultayı öncesi MHP lideri Devlet Bahçeli’nin İyi Partililere “geri dönün” çağrısında bulunmasını erken seçim hazırlığı olarak gören İyi Parti, önümüzdeki süreçte İyi Parti’den değil de MHP’den kopuş olacağına inanıyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Bahçeli’nin “geri dönün” çağrısının Türkiye için bir erken seçime işaret ettiği mesajını ilk olarak Twitter hesabından veren İyi Parti TBMM Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan neden böyle düşündüklerini anlattı.

“MHP’den kopuşlar olacak”

“Ruhen zaten MHP’de olmadığımız için MHP’den ayrıldık. MHP’den çıktık. Kimsenin MHP’ye dönmeyeceğini Bahçeli de çok iyi biliyor” diyen Türkkan, MHP’de kalan birçok yakın arkadaşlarının da MHP’den ayrılmak için gün saydıklarını savundu.

Türkkan, “Mutlu değiller. Hiç istemedikleri halde sürekli liderlerini övmek zorunda kalıyorlar. Göreceksiniz; önümüzdeki süreçte MHP’den kopuşlar olacak” iddiasında bulundu. MHP'nin ve AKP'yle kurduğu ittifakın kan kaybettiğini belirten Türkkan, Bahçeli'nin MHP'yi güçlendirmeyi başaramayacağını ve kaçınılmaz olarak erken seçimi gündeme getireceğini ileri sürerek "Kasım’da seçimi bekliyoruz” dedi.

Türkkan, Bahçeli’nin İyi Parti’yi eritmek istediği sürecin Türkiye’nin ekonomik darboğazına denk geldiğine ve bunun da seçim için iyi bir zemin hazırladığına dikkat çekiyor. Türkkan "Bahçeli kaostadır ve İyi Parti asla fire vermeyecektir” çıkışında bulundu.

"İP” İYİ Parti oldu

İyi Parti, kurulduğundan beri parti ismini hiç kısaltma yaparak kullanmadı. MHP’liler ise İyi Parti’den söz ederken hep “İP” kısaltmasını kullanmayı tercih etti. Bahçeli’nin olağanüstü kurultay öncesi ilk kez İyi Parti ismini kullanması üzerine pek çok MHP'linin “İyi Parti” demeye başlaması dikkat çekiyor.

"İyi Parti’de gönlü MHP’de olan arkadaşlarımız var” diyen MHP’liler, Bahçeli’nin “geri dönün” çağrısının özellikle İyi Parti kurultayı sonrası karşılık bulacağına inanıyor.

MHP TBMM Grup Başkanvekili “Biz Lütfü Türkkan’a, CHP’den İyi Parti’ye tayini çıkmış Aytun Çıray’a ya da siyasi bir enkaza dönüşen Akşener’e zaten çağrıda bulunmadık. Onların tepki vermesi siyasi başarısızlıklarını da kabul ettiklerini gösteriyor” diyor. Akçay, “Göreceksiniz; İyi Parti’deki gönlü MHP’de olan arkadaşlarımız MHP’ye gelecek. Biz onları kucaklamaya hazırız. Bizim çağrımız, fikri bizimle olan arkadaşlaradır. CHP’nin paçasına yapışmış, HDP’yle işbirliği içindeki Akşener ve ekibini çağırmıyoruz” çıkışında bulundu.

"Seçimi isteyen İYİ Parti ve CHP”

İyi Parti’nin kurulduğu günden bugüne sadece “MHP karşıtlığı” yaptığını, siyasi bir parti gibi hareket etmediğini öne süren Akçay, “İyi Parti’nin erimesi kaçınılmazdır. Kurultay sonrasına herkes dikkat etsin” diye konuştu. Akçay siyaset kulislerinde dolaşan erken seçim senaryoları için de “Sayın Bahçeli ve Sayın Erdoğan sürekli görüşüyor. Bizim bildiğimiz bir erken seçim hazırlığı yok” diyen Akçay, asıl seçimi İYİ Parti ve CHP'nin istediğini iddia ederek "Seçim İyi Parti isteyince olmuyor” yorumunu yaptı.

CHP'lilerden seçim için 2020 öngörüsü

İyi Parti ile MHP arasındaki çekişmeyi yakından izleyen ana muhalefet partisi CHP’de de bir erken seçim beklentisi var. Ancak CHP’liler bu yıl için değil de 2020 için bir erken seçim öngörüsünde bulunuyorlar. CHP'liler bu öngörüyü de ekonomik sıkıntılara dayandırıyorlar. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023'e kadar seçim olmayacağı yönündeki açıklamalarına rağmen AKP’de de meraklı bir bekleyiş var. AKP’liler, partiden ayrılan Ali Babacan’ın kuracağı yeni partinin nasıl şekilleneceğinin erken seçim senaryolarına yön verebileceğini dile getiriyor.

“Daha merkezde” bir İYİ Parti

İyi Parti’nin olağanüstü kurultayının ardından partinin siyasette “daha merkeze taşınması” öngörülüyor. İyi Partili Lütfü Türkkan, “Yeni söylemlerimiz dikkat çekecek” derken, Suriyelilerden çok AKP’nin Suriye politikasındaki yanlışlara odaklanılacağını, ekonomideki sıkıntıların daha anlaşılır bir dille halka anlatılacağını ve Kürt sorunuyla ilgili mesajların daha öne çıkarılacağını söylüyor.

Türkkan “HDP parlamentodadır. Onlara kapıları tamamen kapamıyoruz. Terör örgütü ile bağlantılarını tamamen kesmelerine dönük beklentimiz sürüyor. Terör örgütü ile ilişkilerini kesmedikleri sürece onlarla ortak proje yapmamız mümkün görünmüyor” diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gokhan temiz04 Ağustos 2019 00:37

    secimlere gidilse iyi parti 1. parti cikar buyukk olasilikla chp ile iktidar kurar zaten yine ak parti gelirse basa bu ulkenin basina 10 yil sonra kim gelirse gelsin batan gemi kurtarilamaz artik

  • aliş03 Ağustos 2019 22:56

    mhp bitmiş zaten 

  • Gereken03 Ağustos 2019 22:47

    İyi partililer bahçeliye muhalif oldukları için yeni parti kurdu, şimdi bir kısmı mhp ye dönüyor, bir kısmı istifa ediyor. Bir de arada mhp liler yalnız yakalayıp bazılarını dövüyor. Mhp ülke için gereksiz bir parti, iyi parti de gereksiz bir parti. Mhp bunca yıllık milliyetçi parti de niye uçak, araba, nukleer santral, silah üretmiyoruz da ülkücü mafya, kaba kuvveti, 1 kişiye 10 kişi saldırmayı seven güruh üretiyorlar. Demek ki olmasa da olur. Hatta yeni gençler için liyakat, üretim, bilginin esas milli faktörler olduğunu, işini iyi , ahlaklı yapmanın ülkesini en çok seven kişilere has olduğunu öğreten bir milli parti kurulmalı. Mhp , iyi parti milli duyguları yok ediyor.

  • alp03 Ağustos 2019 22:45

    TOPUNUUUUUUZ GELİN MHP HEPİNİZLE  BAŞ EDER  HDP YARDAKÇILARI....UTANIN YÜZÜZNÜZKIZARMA YERİN HALA İÇ POLİTİKA...ALTINIZ OYULUYOR  HABERİNİZ VARMI...HDP SİZİ YÖRÜNGENİZE ALDI...DEVAMLI MHP ÇATTIRIYOR  TABİ ANLAMAYAN GEYİK  ÇOOOOK..

  • Nihat03 Ağustos 2019 13:54

    Hiç merak etmeyin bütün münafıklar başta baş münafık olmak üzere yüzleri kızartılarak teşhir edilecektir!  İnkara imkan kalmayacak şekilde rezil olacaklardır. 

  • Cmrtn03 Ağustos 2019 15:00

    He sen muminsin ya ? Kendini ne sanıyorsan artık. Sanki atomu parçaladın, uzun menzilli füze ya, 6 . Nesil uçak yaptın ? Çakma milli cmr

  • EFE03 Ağustos 2019 13:37

    İYİ PARTİ MHP Yİ BİTİRECEK AKP YANAAŞMASİNIN SONU YOK AGASINA GÜVENEN COK DAYAK YER

  • atakan03 Ağustos 2019 13:14

    TRT de teröris başı çıkarsa bundan da benim  terörist olarak arandıgından haberim yok diyen adama bahçeli arka çıkarsa bunun  neresi milliyetçi neresi ülkücü . Zor durumda kaldı bahçeli. kuyruğu sıkıştı. sağa sola saldırmaya başladı.

  • ...sence.03 Ağustos 2019 13:10

    Yerel secim ve genel secim sonuclarini iyi inceleseydiniz kimin eridigini gorurdunuz.ittifak yapilan illerin ilcelerin secmen secimine bakin mhp mi iyi parti mi cok daha fazla secmen olan ve daha fazla sayida yerde ittifak yapmis.sonuclari incelersiniz kim buyuyor kim eriyor kim kazaniyor kim kaybediyor.mhp yi sevmiyorsaniz ve de liderini onlar hakkinda o kadar yorum yapip guzel aklinizi yormaya gerek yok.ayrica kimin kimi kucakladigini da vatandas yeterince biliyor ve her defasinda da cevabini veriyor verecektir de uzmeyin kendinizi bu kadar secim sonuclari yeter mesaj vermeye

  • ersan03 Ağustos 2019 12:59

    secımı .ıyı.partı.chp.degıl.halk.iştıyor.ekonemı.çökmüş..her.gün herseye !%15.zam.yapıyorsunuz.maaslar erıdı..sssürıyelilere 45mılyar harcadık diye böbürleniyordunuz..kasada para bitti..onun için seçimsart .hag sizler miliyetciidiniz .ankaranın trt sıne apo.itin kardeşini tv ye çıkart tınız.ve sessiz kaldınız..kullanbeylıkle bu işler yürümez seçim sart oldu.gitmiyor

  • ...bence.03 Ağustos 2019 12:32

    iyi parti dana geniş platformları kucaklıyor, mhp önüne gelene sınırlamada bulundu.iillet..zillet...öbütü..pkk destekçeici..feto destekçici vb. diye... o bakımdan mhp daralıarken, iyi parti anavatan gibi bir seyirde, milliyetçiliği vede diğer partileri kucaklayıcı duruyor. mhp eski çizgisininde değiştiğini düşünüyor şuan insanlar, alpaslan ve yazdığı kitabı okuyanlar, şuan mhp nin çizgilerinin değiştiği yönünde...

  • KILIÇ03 Ağustos 2019 10:51

     HER İKİSİDE BİTMEK ZORUNDA ÇÜNKÜ BAŞLARINDA LİDER YOK .LİDER ARANIYOR .

  • fafa03 Ağustos 2019 10:22

    Devlet Bahçeli,MHP'nin başında kalırsa MHP erir;çünkü Parti artık patinaj yapıyor,yenilenmesi ,bir şeyler yapılması gerekiyor.Tarih nice liderleri eskitti,fakat Bahçeli diretiyor.Bahçeli,Merkel'den daha mı başarılı?

  • RİZE li mulivbjk03 Ağustos 2019 00:50

    sarayın paspası ancak sarayı karıştırır..kapı önüne konulacağını anladı heralde ...oysaki yıllardır kapı önündeydi...MERAL hanımın tırnağı olamassın  sayın rahmetli ecevit gibi partiyi sıfırlayacaksın ama kesinlikle hiçbir şekilde ANILMAYACAKSIN...

  • mehmet yılmaz03 Ağustos 2019 00:27

    mhp bu ülkenin sırtında kambur

  • Haha02 Ağustos 2019 23:54

    Mhp diye bi parti mi kaldi da , daha neyi eeiyecek bohcali zaten eritti bitirdi..

  • Siyaset02 Ağustos 2019 22:19

    Bahçeli eritse eritse AKP yi eritir :)