E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaNeden YükseldiMetro Grubu hisseleri sınıf atladı---

Metro Grubu hisseleri sınıf atladı

Metro Grubu hisseleri sınıf atladı
01 Temmuz 2015 - 10:16 borsagundem.com

Borsa İstanbul pay piyasasında bugünden itibaren geçerli olacak hisse grubu değişiklikleri açıklandı

Galip Öztürk'ün sahibi olduğu Metro Grubu'nun bünyesinde yer alan 2 şirket Borsa İstanbul'un aldığı kararla 1 Temmuz'dan itibaren A ve B gruplarında yer alacak. Buna göre Avrasya GYO ve Avrasya Petrol hisseleri 01 Temmuz'dan itibaren yeni hisse grubu listesinde bir üst grupta yer alacaklar. Avrasya GYO önceki listede B grubunda yer alırken yeni listede en prestijli hisselerin yer aldığı grup olarak değerlendirilen A grubunda, Avrasya Petrol ise eski listeye göre C grubunda iken yeni listeye göre B grubunda yer alacak.

A ve B grubu hisselerin avantajları

Sermaye Piyasası Kurulu 30/10/2014 tarihinde aldığı ilke kararı ile hisselerin sınıflara ayrılmasına karar vermiş ve uygulanacak esasları açıklamıştı.

2 Ocak 2015 tarihi itibarıyla uygulamaya geçen karara göre SPK, A Grubu payların;
i) Sürekli müzayede işlem yöntemine tabi olmasına,
ii) Kredili alım, açığa satış, ödünç alma veya ödünç verme işlemlerine konu olabilmesine,

B Grubu payların ise;
i) Sürekli müzayede işlem yöntemine tabi olmasına,
ii) Kredili alım, açığa satış, ödünç alma veya ödünç verme işlemlerine konu olabilmesine,
iii) Belirli bir anda oluşabilecek açık takas pozisyonunun %100’ü oranında özkaynak bulundurma şartına tabi olmasına, buna göre bir müşterinin takası henüz gerçekleşmemiş işlemleri sonucunda, belirli bir anda B grubu paylarda oluşabilecek açık takas pozisyonunun asgari %100’ü oranında net varlığının bulunmasının zorunlu olmasına, ayrıca bu paylarda gerçekleştirilen işlemlerde hiçbir suretle ve yatırım kuruluşu yönetim kurulu kararı ile de olsa müşteri bazında veya genel olarak özkaynak oranlarının değiştirilememesine ve teminat alınmaksızın emir kabul edilememesine, iv) Sermaye piyasası araçlarının kredili alım, açığa satış, ödünç alma veya ödünç verme işlemlerinde özkaynak oranının hesaplanmasında en çok %50’si oranında özkaynak olarak kabul edilebilmesine karar vermişti.

Avrasya GYO (AVGYO) hisse grubu değişikliğinden sonra güne hızlı başlayarak 1,13 TL ile tavanı görmüş oldu. Son işlemlerde hisse fiyatı yüzde 9,9 kazançla 1,11 TL'de bulunuyor.

Avrasya Petrol (AVTUR) ise yüzde 6,6 değer kazanarak 1,60 TL'yi gördü.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 9,48
En Yüksek: 9,54
En Düşük: 9,29
Değişim 0,21 %
FK: 4,52
PD / DD: 1,40
İşlem Hacmi 3.746.869
Toplam Adet: 398.693
Ağırlıklı Ort.: 9,36
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekci06 Temmuz 2015 16:47

    hadi alın bu lazın hisseleri cok karlı.

  • Ky02 Temmuz 2015 03:29

    Spk nın kendinde prestij yokki seçtiği şirketlerde prestij olsun yatırımcıyla dalga geçiyorlar oraya çocuk koysan daha iyi yönetir

  • hasan narin02 Temmuz 2015 01:31

    Sayin borsagundem 16 tavan yapan afyonu hic yazmiyosunuzya

  • misafir01 Temmuz 2015 23:59

    Belkide değişme zamanı gelmiştir mezaramı götüreceksin malı mülkü biraz inancın varsa kaybettiği güveni bir daha kaybetmemek üzere geri alırsın umarım.Güven kazanma para kazanmaktan daha zordur.Bakalım görelim hayırlısı

  • selami T.01 Temmuz 2015 21:19

    aferin sana spk.....avgyo da dönen dolap kalmadı...7.00 liradan bir yatırımcıyı kuru çula oturttu ser çıkmışın en prestijli hisse yepmaşın...aslında 7.00 liradan 0.40 kuruşa kadar ocak batıran şirket prestij sahibidr..ama balık hafızalıyız yarın unuturuz..