E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMeteoroloji'den Antartika iklimine yakın takip---

Meteoroloji'den Antartika iklimine yakın takip

Meteoroloji'den Antartika iklimine yakın takip
16 Mayıs 2020 - 11:45 borsagundem.com

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Antartika'da kurulan istasyonla rüzgar hızı, rüzgar yönü, sıcaklık, nem, yağış, basınç, kar kalınlığı, global güneş radyasyonu ve güneşlenme süresi gibi meteorolojik veriler sağlanıyor.

Antarktika iklimini araştırmak için kurulan meteoroloji istasyonundan gelen son veriler, kıtada hava sıcaklığının kış mevsimi başlangıcında eksi 2,9 derece, rüzgar hızının ise değişken olduğunu ortaya koydu.

Kutup alanları, küresel ısınma ve iklim değişikliğinden en fazla etkilenen yerlerin başında gelirken, Dünya Meteoroloji Teşkilatı Antarktika'nın son 50 yılda yaklaşık 3 derece ısındığını tespit etti.

141 yılın en sıcak ayı

Kıtada bu yılın ocak ayı son 141 yılın en sıcak ayı olarak kayıtlara geçerken, bu durumun özellikle kıtanın batı kıyısında, deniz buzulunun hızla erimesine ve deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunduğu gözlemlendi.

Geçen yıl gerçekleştirilen 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi sırasında, Meteoroloji Genel Müdürlüğünce kıtanın Horsehoe Adası'nda Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulmuştu. İstasyonun kurulması, kıtanın meteorolojik koşullarını anlamak ve iklim koşullarının yıllar içindeki değişimini de ortaya koymak açısından büyük önem taşıyor.

Gözlem istasyonundan rüzgar hızı, rüzgar yönü, sıcaklık, nem, yağış, basınç, kar kalınlığı, global güneş radyasyonu ve güneşlenme süresi gibi meteorolojik veriler sağlanacak. Bu veriler, bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere ilgili kurumlar, bilim insanları ve araştırmacılarla paylaşılacak.

İstasyondan elde edilen ilk verilerin değerlendirilmesi sonucu, küresel güneş radyasyonu ölçümlerinin yüksek değerlere ulaştığı görüldü.

Bu nedenle, kıtada Türk Bilim Üssü'nün alanında şubat ayında gerçekleştirilen 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde istasyon üzerine güneş radyasyon cihazı eklenerek ultraviyole radyasyon ölçümü yapılmasına başlandı.

Kıtadaki iklim değişimleri için sağlıklı bilgiye ulaşılacak

Bugüne kadar yapılan ölçümlerde rüzgarın esme yönü ve hızının sürekli değişkenlik gösterdiği belirlenirken, adadaki nem oranı ise yüksek seyrediyor. Kıtada kış mevsimi ise yeni başlıyor.

Antarktika kıtasına kurulan gözlem istasyonundan yeni veriler geldikçe, kıtadaki mevsimsel ve yıllık iklim değişimleri hakkında daha sağlıklı bilgilere ulaşılabilecek.

İstasyondan elde edilen son bilgilere göre Antarktika'da sıcaklık eksi 2,9 derece, nem oranı da yüzde 72 seviyesinde. Basınç 974,6 milibar olarak ölçülürken, güneş radyasyonu değeri metrekareye 299 vatt olarak ölçüldü. Ortalama rüzgar yönü 276 derece, rüzgar hızı 9,1 knot, kar yüksekliği ise 6 santimetre olarak tespit edildi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol g.16 Mayıs 2020 12:07

    BIR BELGESELDE İZLEMİŞTİM ;DÜNYAMIZIN EKSENINİN EĞİMİ 41 BİN YILDA 22-24 DERECE ARASINDA DEĞİŞİYORMUS SU ANDA 26 BIN YILDAYIZ 15 BIN YIL SONRA EĞİM 24 DERECEYE ULAŞTIGINDA KUTULAR DAHA FAZLA GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALACAĞINDAN KUTUPLARDAKI BUZULLAR DA ERİYECEK SAHRA ÇÖLÜ YENİDEN YEŞERECEKMIS EĞİM değişiminin ÜLKEMİZE etkisi arastirilmaya başlanmalı 100 -1000 yıllık planlar yapılmalıdır