E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMetal işçileri ve sendika nihayet anlaştı---

Metal işçileri ve sendika nihayet anlaştı

Metal işçileri ve sendika nihayet anlaştı
29 Ocak 2020 - 09:26 borsagundem.com

Karşılıklı grev ve lokavt kararlarıyla gündeme gelen metal sektöründe toplu sözleşme görüşmeleri nihayet anlaşma ile sonuçlandı. MESS ile Türk Metal Sendikası, ilk 6 ay için yüzde 18.49 ve yıllık toplam yüzde 25.50 zam için el sıkıştı

Arçelik, Bosch, Ford Otosan, Mercedes, Renault, Siemens, Tofaş ve TürkTraktör'ün de aralarında olduğu metal iş kolundaki 200 iş yerini ilgilendiren Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesinde 7 Ekim'de başlayan müzakereler uzlaşıyla sonuçlandı.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yaptığı yazılı açıklamada, işveren tarafıyla dün saat 19.30'da MESS Genel Merkezi'nde bir araya geldiklerini ve sabaha kadar süren görüşmelerde anlaştıklarını belirtti.

Metal işçisinin bir kör kuruşunu bile masada bırakmadıklarını, sendikal hayatta yine önemli bir başarıya imza attıklarını ifade eden Kavlak, sözleşmeyle ilgili şu detayları paylaştı:

"1 Eylül 2019 itibarıyla 12 liranın altında olan saatlik ücretlere, 12 lirayı geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapıldı. Bunun üzerine tüm saatlik ücretlere, sözleşmenin birinci 6 ayında yüzde 17 oranında zam alınmıştır. İkinci 6 ay için yüzde 6 oranında artış sağlanmıştır. Enflasyon yüzde 6'nın, yani bu oranın altına düşerse dahi, yüzde 6 alınacaktır. Bu oranı geçmesi halinde ise enflasyon farkı alınacaktır. Üçüncü ve dördüncü aylara enflasyon oranında zam alınmıştır. Tüm sosyal haklara birinci yıl yüzde 20 oranında, ikinci yıl için de enflasyon oranında artış sağlanmıştır. Bütün bu kazanımların ilk 6 aylık toplam değeri, ortalama yüzde 18,49, birinci yıl için toplam değeri ortalama yüzde 25,50 olmuştur. Bunlara ek olarak, üyelerimizin büyük önem verdiği tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasına bu sözleşme döneminde de aynen devam edilecektir." 

"En iyi sözleşmeleri imzalayan sendikayız"
Memurlar ve memur emeklilerine yüzde 4+4, işçi emeklilerine yüzde 5+5, kamu işçilerine yüzde 8+4 zam yapıldığını anımsatan Kavlak, "6 aylık enflasyonun 6,05 olduğu koşullarda, yüzde 18'i aşan oranlarda zam aldık. Yani enflasyon üzerine yüzde 12,44 oranında refah payı aldık. Ülkemiz gerçekleri göz önüne alındığında, bu sözleşme sendikamızın tarihine altın harflerle yazıldı." dedi.

Kavlak, MESS'in 3 yıllık sözleşme, esnek çalışma, ikramiyelerde kıstelyevm, deneme süresi ve denkleştirme, istirahat izin ücretlerini ödememe ve işçi çocuklarına staj yaptırmama gibi önerilerini kabul etmediklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Türk Metal Sendikası, üyeleri için en iyi sözleşmeleri imzalayan sendikadır. Bunu bir kez daha gösterdik. Bu yalnızca bizim değil, öncelikle bize destek olan, güç veren siz değerli üyelerimizin başarısıdır. Bu süreçte büyük emek sarf eden şube başkanlarımıza, şube yönetimlerimize, baştemsilci ve temsilcilerimize, ünite temsilcilerimize ve kurullarımıza şükranlarımı sunuyorum. Özellikle müzakerelerin son aşamasında bize karşı duyarlı yaklaşım gösteren MESS yönetimine de teşekkür ediyorum. Bundan sonra üyelerimizden daha verimli, kaliteli, üretken, çalışma barışı içinde bir çalışma bekliyorum. Ekmeğimizi daha da büyüteceğiz, daha çok üreteceğiz, daha çok kazandıracağız, sonunda da yine biz kazanacağız."

Pavlak'tan ilginç açıklama! Metalde toplu sözleşme imzalandı mı

 

Metal işçileri zam kararını bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçek 29 Ocak 2020 13:42

    Muktedirler ise memura sadece %4 yaptı. Memurlar tepki Verde “dış mihrakçı okurlar” Veya biraz daha fazla talep edilse “ellerine yüzlerine gözlerine dursun” haykırmalarına meydanlardan coşkulu alkış ve tezahürat kopuyor ne de olsa

  • Yol 29 Ocak 2020 11:21

    1 bin lira zammı yapıldı şimdi zaten 3500 den aşağı alan işçi yoktu

  • Mmm 29 Ocak 2020 11:19

    şimdi 2 sene içindeki grevi düzenleyen şefler kovulur bence

  • Tam komedi 29 Ocak 2020 10:16

    Sonuç başkanın dediği gibi olduysa vay ki vay asgari ücretli ye !!! %15 zam ile boyun büktüler %10 zamları patrona gitti !!!

  • Mehmet29 Ocak 2020 10:07

    Sadece 190 bin üyesi olan bir sendikanın dik durup aldığı zamma bakın, birde toplu sözleşme masasında memur-sen olarak boynu bükük oturarak hükümetin vereceği sadakaya peşinen rıza göstermiş görüntüsü veren, milyonlarca memuru temsil eden, kendini sendikacı zanneden sizlerin aldığı zamma bakıp yüzünüz kızarıyor mu? Türk Metal Sendikası sendika ise sizler necisiniz, yok eğer siz sendika iseniz onlar başka bir şey olmalı. Yazıklar olsun!!!

  • Dahşan29 Ocak 2020 13:13

    Onlar hükümetin adamı, işçinin memurun değil. Memurun yanında olsa şimdiye 10 kere grev yapması gerekirdi. Al gülüm ver gülüm olayı.. Hükümet diyor düşük zamma, kadro işine, haklara vs. ses etme, memur işçinin gazını al, yalandan itiraz ediyor ve çalılıyor çabalıyor gibi yap.. onlar da diyor tamam hallederiz ama sen de beni destekle, yönetimdekileri ve beni koltuktan kaldırma, kendi dünyamızda kral gibi yaşayalım.. Hükemet diyor sen benim dediklerimi yap gerisini düşünme.

  • Bika29 Ocak 2020 09:42

    İyi zam almışlar.

  • Ali bal30 Ocak 2020 08:04

    Hükümet memurlar larla pazarlık yapmak zorunda değil, verilen parayı yeterli görür seninz çalışmaya devam ederseniz ,yok beğenmez seniz , ayrılır ticarete atilirsiniz kimseyi silah zoruyla tutan yok

  • Alp29 Ocak 2020 09:36

    Hayirli olsun arkadaslara.

  • HAK-KI29 Ocak 2020 09:34

    Memur Sendikaları görmesin. :D