E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMetal fiyatlarında tarihi düşüş---

Metal fiyatlarında tarihi düşüş

Metal fiyatlarında tarihi düşüş
27 Haziran 2022 - 13:38 borsagundem.com

2008 yılından bu yana gördüğü en kötü çeyreği yaşayan endüstriyel metaller, resesyon korkusuyla hız kesen dünya ekonomisinden payına düşeni almış gözüküyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ekonomisini saran resesyon korkuları, metal fiyatlarında tarihi düşüşler yaşanmasına neden oluyor. Fiyatların durgunluk endişesiyle darbe almasının ardından endüstriyel metaller, 2008 ekonomik krizinden bu yana gördüğü en kötü çeyreği yaşıyor. Sektörün lideri konumunda bulunan bakır, dört ay önceki rekor seviyelerinden ayı piyasası bölgesine girerken kalay ise Londra ticaretini dört yıl boyunca kesintiye uğrattığı 1980’lerden bu yana en kötü haftasını geçirdi ve yüzde 21 değer kaybetti.

Büyük bir geri çekilme

Bloomberg’den Mark Burton’ın haberine göre bu düşüş, pandemi süreci sonrası hakim olan genel iyimser hava, enflasyonist öngörüler ve arz sıkıntıları rüzgarıyla yükselen metallerde büyük bir geri dönüş anlamına geliyor. Bugün enflasyon hala yüksek ve arz hala sıkıntılı ancak büyük ekonomilerin sanayi aktivitelerinde beklenen yavaşlama Çin’deki talep düşüşüyle birleşince metal fiyatları da bu olumsuz gelişmelerden nasibini almış gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bakır gibi ağır sanayi makinelerinden ileri teknoloji ürünlere kadar geniş bir ürün yelpazesinde kullanılan bir metalin fiyatında yaşanan geri çekilme, piyasanın ekonomik değişimlere fazlasıyla bağlı bir dönemden geçildiğini kanıtlıyor. Bu durum aynı zamanda emtia fiyatlarını kontrol altına alma çabalarının da erkenden başarılı sonuçlar verdiğini gösteriyor. Çin’de pandemiye dair karantinalar gevşemeye başlasa bile metal piyasasında yaşanan bozulma, bakır fiyatlarının daha da düşeceğine dair işaretler barındırıyor.

Çin merkezli yatırım bankası BOCI Global Commodities Emtia Stratejisi Şefi Amelia Xiao Fu, Çin’in yılın ikinci yarısında toparlanması olası olsa dahi bunun metal fiyatlarını zirveye taşımaya yetmeyeceğini belirtiyor. Fu, “Diğer büyük ekonomiler resesyona doğru sürüklenirken, Çin bunun bir istisnası olmayacak” diyor.

Çin’de pandemiye dair karantinalar gevşemeye başlasa bile metal piyasasında yaşanan bozulma, bakır fiyatlarının daha da düşeceğine dair işaretler barındırıyor.

Karanlık bulutlar

Bakır talebinin geniş tabana yayılan bir resesyonda birden fazla cephede büyük risklerle karşı karşıya kalacağı öngörülüyor. Çin’de imalat faaliyetlerinde yaşanan yavaşlama Avrupa’yı da vurmuş durumda. S&P Global verilerine göre Avrupa imalat sanayii son iki yıl içinde ilk kez daralma yaşıyor. Aynı sürede ABD üretim verileri ise son 23 ayın en düşük seviyesini görmüş durumda.

Bunların yanı sıra, bakır ve diğer endüstriyel metallerde yaşanan yüksek ivmeli satışların büyüklüğü de yatırımcıların yakın gelecekte karanlık bulutlar gördüğünü ve önümüzdeki haftalarda endüstriyel metal talebinde çok daha sert düşüşler beklediğini gösteriyor. Metaller, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle arz ve ticaretin daha güçlü bir şekilde etkilendiği gıda ve enerji gibi emtialara göre çok daha sert ve olumsuz etkilendi. Enerji endeksi Mart ayından bu yana yüzde 10 artarken, tarım endeksi ise yüzde 9,7 düştü.

Sıkı tedarik koşulları

Metallerde yaşanan bu durum değerlendirilirken, bakır ve diğer birçok metal piyasasının şimdiye kadarki en sıkı tedarik koşullarıyla karşı karşıya olduğunu kabul etmek gerekiyor. Küresel boyutta azalan stoklar ve yeni arz işaretlerinin azlığı Goldman Sachs gibi sadık bakır yatırımcılarını dahi, fiyatların bir nebze olsun düşürülmesi için talep imhasının gerekli olabileceği konusunda uyarıda bulunmak durumunda bırakmıştı.

Resesyon ihtimali, metal piyasalarındaki satışların hızlanmasına neden oldu.

FED’in faiz artırımıyla başladı

Endüstriyel metallerdeki düşüş bu ayın başlarında FED’in 75 baz puanlık faiz artırımı kararıyla başladı. Bu hamlenin ardından gelen resesyon ihtimali ise metal piyasalarındaki satışların hızlanmasına neden oldu.

FED, ham petrol gibi emtialarda fiyatın yükselmesine neden olan arz yönlü itici güçler üzerinde çok az etkisi olduğu uyarısında bulunurken benzin ve gıda gibi temel mallara olan talebin ise tüketicilerin finanse edilmesi noktasındaki baskılar arttıkça dirençli kalacağını belirtiyor. Ancak FED’in faiz artırımlarının isteğe bağlı harcamalar üzerinde çok daha hızlı bir etkiye sahip olabileceğinden endişe ediliyor. Bunun da emlak, otomotiv ve dayanıklı mallar gibi sektörlerde yaşanan yüksek metal talebinin hızla yavaşlamasına neden olacağı öngörülüyor. Üreticilerin de artan borçlanma maliyetleri karşısında inşaat ve endüstriyel makineler gibi sektörlerde talep düşüklüğüne yol açmalarının yüksek ihtimal olduğu düşünülüyor.

Beyaz metallerde 'resesyon' riski

 

Goldman: Bataryada kullanılan metallerdeki boğa piyasası sona erdi

 

Dünyanın en büyük bakır üreticisinde faaliyetler durdu

 

Bakır ve demir fiyatlarında sert düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum27 Haziran 2022 14:11

    Hadi araba buzdolabı çamaşır makinesi gibi inşaat çeliği şeylerin fiyatı niye artıyor tüm emtialar düşüyor Bi çelik değil kimse bişey almıyor haberiniz olsun herkes bakıyor bakıyor hevesini alıyor geri yerine koyuyor Bi şeyin fiyatını 10 katından satarsanız olacağı bu demiştik pahalı satmak kazandırmaz aksine daimi müşterinizden olursunuz sonu batış olur yılların emeği heba olur yaptığınız marka çöp olur 30 yıl ticaretle uğraştık bişey biliyoruz heralde ucuz satan hep kazanır herzaman bu böyledir değişmez kural bereket böyle gelir