E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMetal fiyatlarında Fed gerilimi---

Metal fiyatlarında Fed gerilimi

Metal fiyatlarında Fed gerilimi
21 Eylül 2022 - 08:37 borsagundem.com

Shanghai'de çoğu temel metalin fiyatı arttı ancak Fed'den faiz beklentisi kazancı sınırladı

Shanghai'de temel metallerin çoğunun fiyatı, Çin'den daha güçlü talep beklentileriyle desteklenerek bugünkü işlemlerde arttı. Ancak ABD Merkez Bankası'nın beklenen faiz artırımı öncesinde küresel ekonomik yavaşlama endişeleri devam etti.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Ekim vadeli bakır, TSİ 07.56'da %0,1 artışla 62.550 yuan/tondan (8.879,65 dolar) işlem gördü.

Çin'deki son kullanıcı üreticiler arasında operasyonların iyileşme oranının Eylül ve Ekim aylarında metal talebini desteklemesi bekleniyor.

Dün Shanghai, Covid'den etkilenen ekonomiyi canlandırmak için toplam 1,8 trilyon yuan yatırımla sekiz altyapı projesi duyurdu.

ShFE'de nikel %1,5, kalay %2,4 arttı, alüminyum %0,8 düştü.

Bir trader yaptığı değerlendirmede Fed'in faiz artırımı beklentilerinin emtia fiyatları için aşağı yönlü riskler oluşturması nedeniyle fiziki piyasadaki alıcıların stoklarını yenilemekte tereddüt ettiğini kaydetti.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır %0,4 düşüşle 7.726 dolar/tona geriledi.

LME'de alüminyum %0,3 düşerek 2.239,50 dolar/tondan, kurşun %0,2 düşüşle 1.876 dolar/tondan, çinko ise yatay seyrederek 3.127 dolar/tondan işlem gördü.

Demir cevheri vadeli işlemleri, resesyon endişeleri ile düşüş yaşadı
Çin'de demir cevheri vadeli işlemleri, ABD merkez bankası Fed'in beklenen faiz artırımı öncesinde küresel durgunluk korkularının finansal piyasalara hakim olmasıyla iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. 

Dalian Emtia Borsası'nda Ocak vadeli demir cevheri %3,3 düşüşle 686,50 yuan/ton (97,44 dolar) ile 8 Eylül'den bu yana en zayıf seviyesini gördü.

Singapur Borsası'nda Ekim kontratı, %2,1 düşüşle 94,10 dolar/ton ile 5 Eylül'den beri en düşük seviyeye geriledi.

Analistlere göre merkez bankaları tarafından artan para politikası sıkılaştırmasının dünya ekonomisini resesyona sürükleyebileceği, emtia talebini azaltabileceği ve küresel ticareti yavaşlatabileceği endişeleri arasında finans piyasaları gergindi.

Fed'in bugün geç saatlerde yüksek enflasyonla mücadele için faizleri 75 baz puan daha artırması bekleniyor.

Analistler, çelik üreticileri tarafından yakın zamanda yapılan hammadde ikmalinin güçlü maliyet desteğine yol açsa da, yurt içi ve yurt dışındaki makroekonomik ortamnın hala iyimser olmadığına işaret ediyor. 

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %1, sıcak haddelenmiş rulo %1,1 düştü. Paslanmaz çelik %0,6 arttı.

Dalian'da koklaşabilir kömür %0,7 düşerken, kok kömürü %0,2 yükseldi.

Metal fiyatlarında Fed gerilimi

 

Petrol fiyatlarında Fed öncesi yatay seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)