E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMetal fiyatları yükselişte---

Metal fiyatları yükselişte

Metal fiyatları yükselişte
20 Mart 2023 - 08:49 borsagundem.com

Temel metallerin çoğunun fiyatı, bankacılık endişelerinin hafiflemesi ile arttı

Sanayi metallerinin çoğunun fiyatı, küresel bankacılık krizine ilişkin endişelerin hafiflemesi ve bakırın Çin'de artan tüketimle daha fazla desteklenmesiyle yükseldi.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, TSİ 07.16'da %0,2 artışla 8.594 dolar/tona yükselirken, Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda (SHFE) Nisan vadeli bakır %0,8 artışla 67.390 yuan/tona (9.769,92 dolar) çıktı.

Yatırımcıların İsviçre destekli sorunlu Credit Suisse'in UBS Group tarafından satın alınmasını ve küresel büyük merkez bankalarından acil dolar likiditesini memnuniyetle karşılamasıyla piyasa güvenini artırdı.

Öte yandan Yangshan bakır primi ise Cuma günü geçen yılın Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 50 dolara yükselmesi Çin'de ithal bakıra yönelik iştahın arttığını gösteriyor.

LME'de çinko %0,4 artışla 2.905 dolar/tondan, kurşun %0,1 artışla 2.091,50 dolar/tondan ve kalay %1,2 artışla 22.780 doalr/tondan, alüminyum %0,2 düşüşle 2.270 dolar/tondan işlem gördü. 

Demir cevheri, Çin'de uyarı ve Tangshan'da üretim kontrolleri nedeniyle düştü

Dalian ve Singapur'da demir cevheri vadeli işlemleri, Çin devlet planlama kuruluşunun piyasadaki spekülasyonlara karşı bir uyarı daha yayınlamasının ve Çin'in çelik üreim kenti Tangshan'da yeni üretim kısıtlamalarının getirilmesinin ardından düşüş yaşadı.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Cuma günü yaptığı açıklamada, "makul olmayan" demir cevheri fiyatlarını kontrol altına alacak önlemleri bir kez daha gözden geçireceğini belirtti ve şirketleri istifleme ve fiyatları şişirmekten kaçınmaya çağırdı.

Öte yandan bugün Çin'in Tangshan kenti, bu hafta için tahmin edilen yoğun hava kirliliğinin ardından 2. seviye acil durum müdahalesi başlatacağını bildirdi. Bir başka büyük çelik kenti olan Handan da 17 Mart'ta benzer önlemler uygulamıştı.

Analistler, Tangshan'daki bazı çelik fabrikalarının sinterleme kapasitelerini %30 ila %50 arasında azaltacağını kaydetti.

Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) Mayıs vadeli demir cevheri TSİ 05.12'de %1,33 düşüşle 893,5 yuan/tona (129,69 dolar) geriledi.

Singapur Borsası'nda, Nisan vadeli demir cevheri, %2,63 düşüşle 127,35 dolar/tona indi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %0,24 düşüşle 4.224 yuan/tondan işlem görürken, sıcak haddelenmiş rulo yatay seyretti ve filmaşin %0,85 düştü. Paslanmaz çelik ise %0,79 değer kazandı.

Goldman Sachs'tan petrol tahmini

 

UBS anlaşması sonrası ons altın güne düşüşle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)