E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiMeta: ABD bazı ülkelere yönelik itibarsızlaştırma politikası yürütüyor---

Meta: ABD bazı ülkelere yönelik itibarsızlaştırma politikası yürütüyor

Meta: ABD bazı ülkelere yönelik itibarsızlaştırma politikası yürütüyor
26 Kasım 2022 - 02:34 borsagundem.com

Teknoloji devi Meta, ABD ordusunun farklı coğrafyalarda sahte hesaplarla propaganda kampanyası yürüttüğünü ve çok sayıda sahte hesabı kapattığını açıkladı.

Teknoloji devi Meta, ABD ordusunun Rusya ve Ortadoğu başta olmak üzere farklı ülkelerde sahte hesapların propaganda yapmatığını  ve ağustos ayında çok sayıda sahte hesabın kapatıldığını açıkladı. 


Facebook ve Instagram'ın bağlı olduğu Meta, Amerikan ordusunun Cezayir, İran, Irak, Yemen ve Suriye dahil olmak üzere Ortadoğu ülkelerini hedef alan propaganda kampanyaları yürüttüğünü duyurdu.


Meta tarafından yayınlanan son raporda ABD ordusunun kontrolünde kampanyaları koordine eden ağın, Batıcı söylemleri desteklemek adına sahte hesapları kullandığını ve bu hesapların ağustos ayında bağımsız bi araştırma grubu tarafından askıya alındığını ifade etti.

Raporda ayrıca, 39 Facebook sayfası ve 16 hesap, 2 grup ve 26 Instagram hesabının 'eşgüdümlü gerçekdışı davranış' sergiledikleri, yanlış içerikleri teşvik ettikleri ve yaydıkları gerekçesiyle kapatıldıkları bilgisi paylaşıldı.

"ABD ordusuyla bağlantılı şahısların oluşturduğu ağ, birçok internet hizmetinde faaliyet gösteriyor ve Afganistan, Cezayir, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Somali, Suriye, Tacikistan, Özbekistan ve Yemen'e odaklanmıştı"


Amaç Rusya, Çin ve İran'ı itibarsızlaştırmak
Sözü edilen kampanyaların, ABD'nin görüş ve tutumlarını öne çıkardıığı ancak Rusya, Çin, İran ve ülkeleri itibarsızlaştırmaya yönelik tasarlandığı kaydedilerek sahte profil  ve yapay fotoğrafların diğer platformda da yayıldığı ifade edildi.

"Bu faaliyetin ardındaki şahıslar, terörle ilgili kaygılar ve ABD ordusuna yönelik övgüler de dahil olmak üzere haberler ve güncel olayların yanı sıra Kovid-19 pandemisi hakkında yanlış bilgilendirme politikamızı ihlal eden ve ağırlıklı olarak Arapça, Farsça ve Rusça paylaşımlarda bulundu."

Öte yandan uzmanlar, kampanyaların çoğunlukla etkisiz olduğunu düşünse de raporda, faaliyetlerin Twitter, YouTube, Telegram, VKontakte ve Odnoklassniki gibi birçok sosyal medya platformlarında yürütüldüğünü söyled.

ABD ordusuyla bağlantısı saptandı


Raporda, "Bu operasyonun ardındaki şahısların kimliklerini ve kimle koordine olduklarını gizlemeye çalışmalarına rağmen soruşturmamız neticesinde ABD ordusuyla bağlantılı şahıslar tespit ettik" değerlendirmesi yer aldı. Yanı sıra bulguların çeşitli medya kuruluşlarının bu faaliyetlerin ardında ABD ordusunun olduğuna dair spekülasyonlarını doğruladığına dikkat çekildi.


Eylül ayında ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Beyaz Saray ve diğer hükümet yetkililerinin gizli çevrimiçi savaş ve propaganda faaliyetleri hakkında giderek daha fazla endişe duyduklarını açıklamalarını takiben denizaşırı sosyal medya operasyonlarını soruşturma emri vermişti.


ABD Kongresi, bu faaliyetlerin 'otoriter yönetimlerin yurt içinde ve yurt dışında kendi ajandalarını tahkim etmek üzere kullandıkları propaganda operasyonlarını çağrıştırdığını ve ABD'nin güvenilirliğini zedeleme riski taşıdığını' savunmuştu.
Pentagon tarafından Meta'nın raporuna dair henüz bir açıklama gelmedi. 

Meta'ya 24,7 milyon dolarlık ceza

 

İşinden ayrıldı, evinden taşındı: Meta'nın kararıyla şok yaşadı!

 

Meta’dan küçülme hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)