E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporMesut Özil'e devlet nişanı---

Mesut Özil'e devlet nişanı

Mesut Özil'e devlet nişanı
11 Kasım 2014 - 00:40 borsagundem.com

Alman Cumhurbaşkanı Gauck, Mesut Özil'in de aralarında bulunduğu A millilere sporculara verilen en önemli ödül olan 'Gümüş Defne Yaprağı Nişanı" verdi

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un, Almanya A Milli Futbol Takımı'nın oyuncularına sporculara verilen en önemli ödül olan “Gümüş Defne Yaprağı Nişanı” verdi.

Gauck, Cumhurbaşkanlığı Sarayı “Schloss Bellevue"de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, daha önce dünya kupalarında üçüncü olan bazı milli takım oyuncularının Gümüş Defne Yaprağı Nişanı'nı ilk kez almadığını hatırlattı.

“Ancak siz şimdi dünya şampiyonusunuz” diyen Gauck, futbolun önemli rol oynadığı ülkelerde bu alanda dünya şampiyonu olmanın ulaşılmak istenen en üstün yer olduğuna işaret ederek, bunun Almanya'da da önemli ölçüde böyle olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gauck, sadece oyuncuların, teknik ekibin ve federasyonun dünya şampiyonu olmadığını belirterek, “Gerçek olan hepimiz dünya şampiyonu olduk. En azından biz böyle hissediyoruz. Bu iyi veya daha az iyi bulunabilir. Gerçek olan Almanya'da futbol aidiyet hissi oluşturabilmesidir” dedi.

“Dördüncü yıldız çok özel parlıyor” ifadesini kullanan Gauck, Almanya A Milli Takımı'nın Brezilya'da sergilediği üstün performansı ve elde ettiği şampiyonluğun rakiplerce de kıskanılmadan kabul edildiğini ifade etti.

2014 yılında alınan dünya şampiyonluğunun iki Almanya'nın birleşmesinden sonra elde edilen ilk şampiyonluk olduğuna dikkati çeken Gauck, milli takımın sportif olarak da heyecan verdiğini ifade etti.

"BAŞARI BİRDEN GELMEDİ"

Almanya A Milli Futbol Takımı'na Fransızca'da “La Mannschaft”, İngilizce'de de “The Mannschaft” denmesinin oyuncuları gururlandırabileceğini ifade eden Gauck, bunun saygının bir ifadesi olduğunu kaydetti. “Bu başarı birden gelmedi” diyen Gauck, başarının altyapı çalışmalarıyla ve yeteneklerin desteklenmesiyle gerçekleştiğini, federasyonun ve kulüplerin kendi sorumluluklarını bildiklerini kaydetti. Takımın Almanya'nın göç toplumu olduğunu da yansıttığını ifade eden Alman Cumhurbaşkanı, “Futbol ve özellikle bu takım, farklılıkların nasıl bir olabileceğini ve nasıl başarıların elde edebileceğini gösteriyor. Bu takımın mesajı biz birbirimize aitiz ve ve birlikte kazanırız” dedi.

Köln'de yabancı düşmanı holiganların çıkardığı olaylara da dikkati çeken Gauck, “Örnek insanlara ihtiyaç duyduğumuzu holiganların çıkardığı olaylar gösterdi” şeklinde konuştu. Bu tür anlarda şiddetin, fanatikliğin ve nefretin üstünün sporun kullanılarak kapatıldığını belirten Gauck, aşırı sağcılara ve şiddete karşı çıkma çalışmaları yapanlara teşekkür ederek, bu çalışmaları sürmelerini istedi. “2014'te bu şampiyonluğu kazanmanızla arkadaşlarınıza, taraftarlara ve tüm ülkeye kalıcı bir hediye verdiniz” diyen Gauck, bu takımın, 1954,1974 ve 1990 yıllarında dünya şampiyonu olan ve tarih yazan takımlarla aynı sırada yer aldığını kaydetti.

Kendisinin de finali yerinde izlediğini ve bu anları unutamayacağını belirten Gauck, Almanya A Milli Futbol Takımı'nın 2014 Dünya Kupası'nda Brezilya'yı 7-1 ve finalde Arjantin'i 1-0 mağlup ettiğini de hatırlattı. Gauck, konuşmasının ardından teker teker nişanları ve nişanın verildiğine dair belgeyi milli takım oyuncularına verdi.

Kaptan Philipp Lahm

Almanya A Milli Takımı adına konuşan kaptan Philipp Lahm da bazı oyuncuların daha önce de bu nişanı aldığını hatırlattarak, “Kupayı da getirdiğimiz için bu kez özel bir şey” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Gauck ve Başkan Angela Merkel'e Alman Milli Takımı'na verdiği destekten dolayı teşekkür eden Lahm, “Siz Sayın Cumhurbaşkanı ve siz Sayın Şansölye sizin soyunma odamıza gelmeniz her zaman özel ve güzeldi” dedi.

Törene Başbakan Merkel'in yanı sıra Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, FİFA Başkanı Sepp Blatter, Alman Futbol Federasyonu Başkanı Wolfgang Niersbach, Almanya A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Joachim Löw ile teknik ekip katıldı.

Brezilya'da dünya şampiyonu olan Andre Schürrle ile Julian Draxler'in sakatlığı sebebiyle yer almadığı törene Türk asıllı Alman oyuncu Mesut Özil de katıldı. 2010'da Güney Afrika'da dünya üçüncüsü olan Alman Milli Takımı'nın Türk asıllı Türk oyuncusu Mesut Özil, ikinci kez bu nişana layık görüldü.



Törenin sonunda Almanya A Milli Futbol Takımı, Gauck ve Merkel ile fotoğraf çektirdi. Fotoğraf çekiminde Gauck, 2014 Dünya Kupası'nı elinde tutarak poz verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)