E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMesud Barzani'den şok açıklama---

Mesud Barzani'den şok açıklama

Mesud Barzani'den şok açıklama
27 Haziran 2014 - 22:39 borsagundem.com

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague ile görüşen IKBY lideri Mesud Barzani, Kerkük'teki Kürt kontrolüyle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile yaptığı görüşmenin ardından, peşmergenin girdiği yerlerden çıkmayacağını söyledi. Barzani, "Bize göre Anayasa’nın 140’ıncı maddesinin şartları yerine gelmiştir. Artık biz bu mesele üzerinde konuşmuyoruz" dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, "Biz Irak’ta bir askeri bir operasyon yapmayacağız" diye konuştu.

Dün Bağdat’a gelen İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bugün sabah saatlerinde uçakla Erbil’e geçti. Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Kürdistan Bölgesel yönetimi yetkililerince karşılanan Hague, daha sonra Selahaddin kentine giderek Başkan Mesud Barzani ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Barzani ve Hague ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

BARZANİ:140’INCI MADDEYİ ARTIK KONUŞMUYORUZ

Basın toplantısında gazetecilerin peşmerge güçlerinin Kerkük’ten çekilip çekilmeyeceğine yönelik sorusunu yanıtlayan Mesud Barzani, "10 yıldır Irak hükümetini bekliyoruz. İhtilaflı bölgelerin Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesine göre çözülmesi için 10 yıldır beklemedeyiz. Bu ihtilaflı bölgelerde Irak hükümetinin güçleri vardı. Ancak bu kuvvetler son olaylarda geri çekildi. Bu bölgelerdi sahipsiz bıraktılar. Bu şartlarda peşmerge güçlerinin bu ihtilaflı bölgelere geçmesi, buraları savunması ve teröristlerin eline geçmesini engellemesi zorunlu bir hale geldi. Bize göre Anayasa’nın 140’ıncı maddesinin şartları yerine gelmiştir. Artık biz bu mesele üzerinde konuşmuyoruz."

HAGUE: IRAK’TA ASKERİ BİR OPERASYON YAPMAYACAĞIZ

Basın toplantısında konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise son yaşanan olaylarda Kürdistan hükümeti güçlerinin çok önemli bir rol oynadığını belirterek, "Irak’ta şu anda devam eden kriz var. Irak’ta geniş katılımlı bir hükümetin kurulmasını umuyoruz. Bu hükümette tüm tarafların yer alması gerekiyor. Şii, Sünni ve Kürtlerin eşit olarak hükümette yer alması gerektiğini destekliyoruz. Buradan Irak’taki tüm taraflara seslenmek istiyorum. Irak parlamentosunun 1 Temmuz’da yapılacak olan ilk toplantısında hazır bulunmalılar. Kürdistan yönetimi ve İngiltere arasında derin ve güçlü ilişkiler var. Biz Kürdistan bölgesinin dostuyuz. İngiltere son olaylarda göç eden Irak ve Suriyelilerin barındırılması için yardım etmeye hazırdır. Hiçbir ülkenin Irak’ın Cumhurbaşkanı’nın kim olacağını söylemeye hakkı yoktur. Biz Irak’ta bir askeri bir operasyon yapmayacağız" dedi.

Hague, Irak temasları kapsamında dün başkent Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri Maliki, Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak ve üst düzey Iraklı yetkililerle bir araya gelmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • flamenco7228 Haziran 2014 00:48

    Kürdistan'ın merkezden kopması ile beraber; Merkez'in çomak soktuğu, hatta emarelerinin hemen ardından Reyhan'lının bombalandığı Petrol sözleşmeleri; rahat zemine oturacak sanırım..Bu : daha kısa vadeli Türkiye hedefleri açısından cazip görünmekle beraber Petrol bölgelerine tek başına çöreklenen Kurdistan'ın Bir Türk eyaletine dönüşme ihtimaline aşık olma durumu; Kürdistan'ı Tc sınırları içine sokulan Truva atına dönüştürürse önümüze gelecek muhtemel senaryolardan biri; Kuzey Suriye ve Kuzey Irak Küdistanı'nı Türk eyaleti olması kılıfında TC 'yi punduna getirip Büyük KÜrdistan'ı kurmak ...ve Akdeniz'e(başbakanımızın deyimiyle White sea):) açılabilmesi için Hatay'ı da almak olacak kanımca...Bu arada geçen gün yazdığım El Nusra'nın terör örgütü listesinden çıkartılmasını sebebinin; Irak Şam İslam Devleti kurulduğunda meşru müzakere muhatabı yaratmak olduğu düşüncemi destekleyen bir gelişme gözlemledik...nedir o?:):))El Nusra bağlılık yemini ederek IŞİD'la birleşti...Ez cümle Türkiye emperyal oyunlar oynuyor.....Bakalım becerebilecek mi?..Frans ABD İsrail oynuyorsa biz de oynarız hoca...O Coğrafya dibimiz sonuçta

  • m. kara27 Haziran 2014 23:26

    tüm planlar sizin girdiğiniz yerden çıkmamanız için değil mi zaten....

  • Adil Ahmet27 Haziran 2014 23:10

    İti havlata havlata bir olduk.Teyyiple anlaştılar.Teyyip Kürt devletini kurduruyor.Büyük Kürdistan geliyor.Tükiyenin Güneydoğusuna tereyağından kıl çeker g,ibi Kürt hakimiyeti kuruldu.Türk milleti ümmetçilik ve din afyonuyla uyuşturuldu.

  • Mehmet Türk27 Haziran 2014 23:08

    Churchill Kürtlere özerklik yada devlet hakkı vermediğime pişmanım demiş..Şidi gerçekleştiriyorlar.İddiasız ce soysuzlaştırılmış bir yığın Türkiyeli sayesinde tabiiki.Onlara Türk demiyeceğim çünkü Türklüğe hakaret olur...