E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez'in sıkı duruşu güçlendi!---

Merkez'in sıkı duruşu güçlendi!

Merkez'in sıkı duruşu güçlendi!
24 Aralık 2020 - 17:15 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faiz kararı için Akbank, Deniz Yatırım ve İş Yatırım tarafından hazırlanan analizlerde artışın olumlu olduğu yorumu yapılıyor.

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analizde, "TCMB enflasyon risklerine karşı kararlı ve sıkı para politikası duruşunu sürdürüyor" denilirken, metinde öne çıkanlar şu şekilde:

Artan Kovid-19 vakalarıyla gerek küresel gerekse yurt içinde ekonomik görünümüne ilişkin belirsizlikler sürüyor. Ancak yurt içinde yüksek kredi artışının getirdiği birikimli etkilerle güç kazanan iç talep cari işlemler açığını artırmaktadır. Kasım ayı metnine göre, şu andaki karar metninde cari işlemler açığı risklerine ilişkin vurgu güçlendirilmiş görünüyor.

TCMB, para politikası karar metninde iç talep gelişmelerine de vurgu yapıyor ve başta döviz kuru olmak üzere, artan maliyet etkilerinin, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişin ve beklentilerdeki bozulmanın, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilediğinin altını çiziyor. Bu doğrultuda TCMB, özellikle 2021 yıl sonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak güçlü bir parasal sıkılaştırma yaptı.

Bilindiği gibi, TCMB’nin Ekim 2020 Enflasyon Raporu’nda açıkladığı 2021 yıl sonu enflasyon tahmini %9,4 idi. TCMB, geçen hafta açıkladığı 2021 Para ve Kur Politikası Raporu’nda da bu hedefe ulaşma kararlılığını belirtmiş idi.

TCMB ayrıca, sıkı parasal duruşun enflasyonda kalıcı düşüş tesis edilene kadar kararlılıkla sürdürüleceğini vurguluyor. Merkez Bankası, enflasyondaki düşüşün kritik olduğunu buradaki gerilemenin risk primlerinde düşüşe, ters para ikamesinin başlamasına, rezervlerin artış eğilimine girmesine ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesine yol açacağını belirtmektedir.

SIKI DURUŞ GÜÇLENDİ

Deniz Yatırım Strateji Bölüm Müdürü Orkun Gödek tarafından hazırlanan analizde, "Para politikasındaki sıkı duruş güçlendirildi" denildi. 

Analiz şu şekilde: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilen Aralık ayı olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 15.00 seviyesinden yüzde 17.00’ye yükseltildi. Söz konusu karar, Deniz Yatırım Araştırma ve konsensüs beklenti rakamı olan +150bp seviyesindeki ayarlamanın üzerinde yer alıyor.

Kamuoyu ile paylaşılan toplantı sonuç metninde yer alan detaylar son dönem içerisinde Merkez Bankası tarafından yapılan iletişim ile paralellik gösteriyor. Son olarak Başkan Ağbal’ın 2021 Yılı Para ve Kur Politikası metni sunumunda dile getirdiği ters dolarizasyon, enflasyon beklentilerindeki bozulma ve sıkı para politikası duruşu gibi kritik mesajların metin içerisinde yer almaya devam etmesini risklerin rasyonel bir şekilde anlatılması ve sağlıklı iletişim açısından doğru buluyoruz.

Gelecek dönem politika faizi seviyesi açısından kritik süreç enflasyon görünümünün nasıl seyredeceğine paralel şekillenecek.

2021’in ilk yarısında TÜFE’nin zirve yapıp gerilemesi ve %15-16 aralığındaki beklentinin dışına çıkmaması TCMB’nin yeni bir ayarlama yapması gerekliliğini ortadan kaldıracaktır.

MERKEZ BANKASI POZİTİF YÖNLÜ ŞAŞIRTMAYA DEVAM EDİYOR

İş Yatırım tarafından hazırlanan analizin başlığı, "Merkez Bankası pozitif yönlü şaşırtmaya devam ediyor" olurken, analizde faiz artışı olumlu yorumlanıyor. 

Analizin devamında ise, "Piyasaları pozitif yönlü şaşırtmaya devam eden Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan artırarak %17,0’ye yükseltti. Piyasanın ve İş Yatırım’ın beklentisi sırasıyla %16,5 ve %16,0 seviyesindeydi.

Merkez Bankası’nın net ve güçlü bir parasal sıkılaşmaya gitmesini gerek ekonomi gerekse piyasalar açısından olumlu buluyoruz. Sıkılaşma adımı Türk lirası, borsa, banka hisseleri, orta vadeli tahvillerle ilgili olumlu görüşümüzü desteklemektedir.

Faiz artırımı ile Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek reel faizi veren ülkeler liginde (Gürcistan, Mısır, Kazakistan) yerini sağlamlaştırıyor. Yeni politika faizi seviyesine göre para piyasası faizi beklenen enflasyona göre %4,6, gerçekleşmiş enflasyona göre %2,6 reel getiri sunuyor.

Faiz oranlarına yönelik basın duyurusunda Merkez Bankası enflasyon tarafında gerçekçi bir tablo çiziyor. “Yüksek kredi büyümesinin gecikmesi etkisiyle desteklenen iç talep koşulları”, “uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki artış”, “döviz kurundaki artışın birikimli maliyet etkisi”, “beklentilerde ve fiyatlama alışkanlıklarındaki bozulma” enflasyon görünümünü olumsuz etkileyen gelişmeler olarak öne çıkartılıyor.

Söz konusu risklerin bertaraf edilmesi ve 2021 yıl sonu enflasyon tahmin hedefine ulaşacak şekilde dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için Merkez Bankası 200 baz puanlık güçlü bir parasal sıkılaşmaya gitmeyi tercih ediyor.

Merkez Bankası’nın önden yüklemeli güçlü parasal sıkılaşmasını Türk lirasının değer kazanmasını hızlandıracak ve enflasyon beklentilerini şekillendirerek enflasyonun 2021 tahmin hedefine yaklaşmasını sağlayacak önemli bir gelişme olarak görüyoruz.

Uluslararası fiyatlardaki artış ve mevsim normallerine göre kurak geçen hava koşulları nedeniyle uygulanan sıkı para politikasına rağmen 2021 yılı enflasyonla mücadele etmek için zorlu bir yıl olacak. Bu nedenle Merkez Bankası’nın güçlü sıkılaşmasına rağmen %10,7 düzeyindeki enflasyon tahminimizi koruyoruz. Ancak tahminimiz üzerinde yukarı yönlü risklerin azaldığını söyleyebiliriz.

Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını uzun süre devam ettirdiği ve doların Türk lirasına karşı 7,50 - 7,00 bandına gerilediği olumlu senaryo dezenflasyon sürecini destekleyerek, enflasyon tahminimiz üzerinde aşağı yönlü riskleri artıracaktır.

Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımını ülkeye portföy girişini artıracak, kaybettiğimiz rezervlerin yerine konmasını destekleyecek ve yurtiçi tasarruflarda görülen dolarizasyon sürecini tersine çevirebilecek bir gelişme olarak görüyoruz. Dolayısıyla bu süreç fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarın yeniden tesis edilmesine de katkı sağlayacaktır. Ancak bu süreç yüksek reel faizler nedeniyle Türk lirası borçluluğu yüksek şirketleri zorlayabilecektir." deniliyor.

Merkez Bankası faizleri 200 baz puan artırdı

Yılın son faiz kararı geldi! Borsada yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cemil24 Aralık 2020 18:36

    Aylarca faiz arttırmayacağız diyerek ky yi borsada dibe vurup öldürdünüz. Ky borsada bitince faiz arttırıp borsayı ve bankaları uçurdunuz. Herşey kendi elindeki paraya göre yapılıyor.