E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez'in alanı daraldı mı?---

Merkez'in alanı daraldı mı?

Merkez'in alanı daraldı mı?
19 Şubat 2020 - 08:55 borsagundem.com

QNB Finansbank Erkin Işık ve Deniz Çiçek tarafından hazırlanan günlük bültende Merkez Bankası'ndan değişiklik beklenmiyor.

TCMB konut fiyat endeksi Aralık’ta yıllık %9.9 ile tüketici enflasyonun biraz altında artış kaydetti. Yıllık artış oranı baz etkisiyle yükselirken, kira çarpanının yataya yakın seyrettiğini hesaplıyoruz. ? Bugün PPK faiz kararını açıklayacak. Son haftalarda döviz kuru üzerindeki baskının arttığını ve enflasyon beklentilerindeki gerilemenin durduğunu dikkate alarak, %11.25 olan politika faizinin korunacağını düşünüyoruz. Piyasa anketlerinde ise 25 baz puanlık indirim beklentisi vardı.

Konut fiyatları TÜFE’ye yakın seyrediyor TCMB verilerine göre 2019 Aralık’ta konut fiyatları Türkiye genelinde aylık %1.4 ve yıllık %9.9 oranlarında arttı. Yıllık artış oranı yeni konutlarda %10.2, ikinci el konutlarda %9.2 ile manşet değere yakın gerçekleşti. Tüm konutlarda endeks son aylarda TÜFE’ye yakın seyrederken, yıllık artış oranı baz etkisiyle yükseliyor. Buna karşın endeks hala enflasyondan arındırılmış (reel) olarak, bir önceki yılın %1.7 altında bulunuyor.

İstanbul özelinde ise yıllık reel düşüş %7.3 oldu. Buna karşın, Eylül ayından itibaren İstanbul’da konut fiyatlarında artışın hızlandığı ve endeksin reel olarak da yükseldiği görülüyor. Konut fiyatlarını değerlendirirken kira çarpanı, yani konuta ödenen bedelin kaç yıl içerisinde amorti edildiği de önemli bir gösterge olmaktadır. Bunu hesaplamak için, TÜİK’in TÜFE veri setindeki gerçek kira bedelleri ile kira metrekare fiyatlarını kullandık. Ortalama bir evin 120 metrekare olduğunu varsaydık. Buna göre, Türkiye’de kira çarpanını Aralık 2019 itibarıyla 28.9 yıl olarak hesaplıyoruz. Bu değer 2018 yılında 32 yıla yakın seyrederken, 2019’da 29 yılın altına indi ve son dönemde buralarda yatay seyretti. Büyük şehirler içinde kira çarpanındaki en sert düşüş İstanbul’da gerçekleşti. Son aylardaki fiyat artışlarıyla birlikte bir miktar toparlanma olsa da, 36 olan 2019 sonu değeri 42 civarında olan 2018 seviyelerine göre düşük, diğer büyük şehirlere ve Türkiye geneline göre ise hala oldukça yüksektir.

Veri gündemi ve piyasalar

Dün Almanya’da ZEW ekonomik güven endeksinin 8.7 ile beklenen 21.5’in altında kalması ve korona virüsü ile ilgili endişelerin yarattığı güvenli liman arayışı ile EUR/USD Nisan 2017’den beri ilk defa 1.08 seviyesinin altına geriledi. Apple’ın Pazartesi günü, Mart çeyreğinde gelir hedefini tutturamayacağını açıklaması da salgının ekonomik etkilerine dair endişeleri arttırdı. Bu doğrultuda Çin'de yuan da dolar karşısında zayıfladı ve kur 7.00 seviyesinin üzerine çıktığı gözlendi. Borsalarda da genel olarak satış baskısı hakimdi.

Almanya DAX endeksi %0.7 gerilerken, BIST de %1 düştü. Anketler Cuma günü açıklanacak ABD ve Euro Bölgesi Şubat öncü PMI göstergelerinde de düşüş beklentisi gösteriyor. Bu ortamda EUR üzerindeki baskı sürerken, bu sabah EUR/USD 1.08 seviyelerine yakın seyrediyor. 10 yıllık ABD devlet tahvil faizi ise hafifçe gerileyerek %1.56 seviyesinde bugüne başlıyor. Son dönemde jeopolitik risklerin ve dolardaki değerlenmenin USD/TL üzerindeki baskısı devam ederken kur sabah itibarıyla 6.07’nin hemen altına geldi. 5 yıllık CDS primi 2 baz puan gerileyerek 262, 2 yıllık gösterge tahvil faizi 20 baz puan artarak %11.26 oldu.

Bugün Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıklayacak. Ocak ayındaki PPK toplantısında parasal duruşla ilgili olarak, önceki raporda “parasal sıkılığın düzeyi” ifadesi yerine “parasal duruş” ifadesi kullanılmıştı. Bu da faiz indirim alanının azaldığını düşündürmekteydi. Son haftalarda döviz kuru üzerindeki baskının arttığını ve enflasyon beklentilerindeki gerilemenin Şubat’ta durduğunu dikkate alarak, bu toplantıda politika faizinin %11.25 seviyesinde korunacağını düşünüyoruz. Anketlere göre piyasa beklentisi 25-50 baz puanlık ölçülü bir indirim yönünde. Yurtdışında ise Fed Ocak toplantısı tutanakları ve ABD Ocak ayı ÜFE enflasyonu önemli olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)