E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez’den Türk Lirası’nı özendirme, çabasına devam---

Merkez’den Türk Lirası’nı özendirme, çabasına devam

Merkez’den Türk Lirası’nı özendirme, çabasına devam
31 Aralık 2021 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor.

Wall Street’de dün düşüş vardı. ABD'den haftalık işsizlik maaşı başvurularında düşüş de dahil olmak üzere güçlü ABD verileriyle seans başındaki rekor seviyelerden kısmi realizasyonla geri çekilme gördük. Ama genel çerçeve değişmedi. Chicago'dan gelen güçlü üretici verileri ve etkileyici ilk işsizlik başvuruları, oldukça sağlıklı bir ekonomiyi göstermeye devam ediyor ve Omikron varyantları üzerinde devam eden endişeleri açıkça göz ardı ediyor.

S&P 500 yılı %27'den, Nasdaq %23 ve Dow'un yıllık artışı %20'lik seviyelerdeyken, Almanya'nın en büyük 40 şirketinin hisse senetlerinin performansını yansıtan DAX endeksi ise 2021 yılını % 15,79 yükselişle kapadı.

Bu sene Delta ve Omikron ve her türlü sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlaması yaşadık, ancak petrol talebi nispeten sağlam kaldı. Bunu, talebi destekleyen teşviklerin ve arz üzerindeki kısıtlamaların etkilerine bağlayabiliriz. 2021'in son gününde, Brent ham petrol vadeli işlemleri yılı %53 artışla kapatma yolundayken, ABD ham petrol vadeli işlemleri %57'lik bir artışa yönelirken, fiyatların %70'in üzerinde yükseldiği 2009'dan bu yana iki referans kontrat için en güçlü performansı görmekteyiz.

Bu arada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, Rusya ve OPEC+ olarak adlandırılan müttefiklerinin, 4 Ocak'ta bir araya geldiklerinde her ay günde 400.000 varil arz ekleme planlarına bağlı kalmalarını beklediğini söyledi. 2020'de uygulanan keskin üretim kesintilerini geri almaya devam ediyorlar.

TCMB de 2022’de uygulayacağı para ve kur politikasının başlıkları ise ;

a) 2022 ile birlikte Rezerv Opsiyon Mekanizması tamamen sonlandırılacak onun yerine yabancı para yükümlülüklerin maliyetini artıracak ve Türk lirası mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmalar devreye alınacak.
b) TCMB likidite yönetiminde APİ teminat yapısında Tl cinsi varlıkların payını artırırken, swap miktarlarını kademeli şekilde azaltacak, DİBS teminat kullanımını artırıcı adımlar atılacak.
c) TCMB, döviz kurlarının seviyesine ilişkin olarak herhangi bir hedefi gözetmemekte olup kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amacıyla herhangi bir döviz alım ya da satım işlemi yapmayacak.
d) 2022 yılında, enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulanmasına devam edilecektir ifadesi kullanılmış

Kısaca , faiz dışı araçların kullanımına ağırlık verilip Türk lirasını özendirme çabasının devam etmesinin altı çizilmiş.
Bugünün gündeminde ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dış ticaret istatistikleri ile Hizmet Üretici Fiyat Endeksi verileri bulunmakta.

Borsada açığa satış tedbirleri bugün de devam edecek

 

Piyasaların ihtiyacı güven

 

ABD borsası endeksleri günü sınırlı düşüşle kapadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bayram 31 Aralık 2021 11:41

    Dogan İhlas albaraka almayın bunlar sahtekar sadece sizi yer ama zize birsey vermez hakkımız haram olsun inşallah

  • Bika31 Aralık 2021 09:28

    10 yıllık tahvil faiziyle politika faizi arasında 1000 baz puan fark oluştu. 5 yıllık CDS'ler 600 'e dayandı. Enflasyon ve borçlanma maliyeti her geçen gün artıyor.

  • xyz31 Aralık 2021 08:51

    Soru şu 100$ mı yoksa iyi bir şekilde ambalajlanmış ve paketlenmiş 100 TL mi hangisi daha değerli. Değerli olan şeyin ne ambalaja nede pakete ihtiyacı vardır.