E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Merkez müdahalesi çok gereksiz'---

'Merkez müdahalesi çok gereksiz'

'Merkez müdahalesi çok gereksiz'
10 Eylül 2013 - 10:40 borsagundem.com

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ikinci çeyrek büyüme rakamlarını ve piyasadaki son gelişmeleri değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, CNBC-e ekranlarında piyasaya ve son dönemdeki gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Bugün açıklanan büyüme rakamlarından sonra Zafer Çağlayan, “Öncelikle maşallah diyorum. Birkaç gündür kafama 4 rakamı takılmıştı. Bu yüzden 'yüzde 3,7 olur mu' dedim. Sanayi rakamlarından sonra umutlarım artmıştı. Yüzde 4,4 önemli bir artış” dedi.
Ekonomi Bakanı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Hizmetler sektöründeki ikinci çeyrek büyümesi yüzde 8,5, ulaştırma yüzde 3,4, imalatta yine yüzde 3,4’lük büyüme söz konusu. Bir taraftan bakarsanız bir taraftan önemli. Çok yüksek büyüme rakamlarından mütevazi rakamlara gerileyen ülkeleri görüyoruz. Gönlümden geçen, ekonomilerin büyümesi. İhracatımızın dış sorunlardan kaynaklanan sorunlarla daraldığı, ihracatın büyümeye destek veremediği bir ortamda, Türkiye ekonomisinin büyüklüğü önemli. Türkiye 15 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Etrafındaki ateş çemberine rağmen...” 
KİMSE BERNANKE'Yİ TAHMİN EDEMEDİ
Çağlayan, yüzde 4,4 büyümenin dünyaya önemli bir mesaj olduğunu söyledi. "Türkiye'yi dışardan izleyenler belirlediğimiz hedeflere nasıl ilerlediğimizi takdir ediyor" diyen Çağlayan, "Türk Lirası'nın bu kadar değer kaybedeceği, Bernanke'nin konuşmasının bu kadar etkisi önceden tahmin edilen bir şey değildi" diye konuştu...
BÜYÜME YÜZDE 3,5'İN ALTINDA KALMAZ
"OVP (Orta Vadeli Program) hedeflerini tutturamazsak bile yüzde 4'ün çok az altında olur. Ben bu yıl büyümenin yüzde 3,5'in altında kalacağına inanmıyorum. Hizmet sektörünün etkisiyle üçüncü çeyrekte de iyi bir büyüme bekliyorum. Bu yıl büyümenin yüzde 3,5 ile yüzde 4 arasında olacağını öngörüyorum. Keşke yüzde 4 olsa da revize etmesek ama ben biraz yüzde 4'ün altında kalacağını tahmin ediyorum."
İHRACAT HEDEFLERİMİZ ZORLANACAK
Çağlayan, dünya konjonktöründeki gelişmelerden dolayı ihracatta istenen hedeflerin gerçekleşmesinin biraz zor olacağını ifade etti. İhracatta Türkiye'nin giremediği pazar olmadığını ifade eden Çağlayan bundan sonra yüksek katma değerli bir ihracat yapısına geçilmesi gerektiğini ifade etti.
SERMAYE GİRİŞLERİ
Üç ayda 11 milyar dolar yabancı sermaye çıkışı olduğunun hatırlatıldığı Çağlayan, "Sermaye zaman zaman kârlı alanlara gider. Türkiye'nin kıyaslandığı ülkelerde Güney Afrika hariç diğer gelişen ekonomilerde Fed kaynaklı sorunlar yaşandı. Ben o konuda çok fazla sıkıntılı durumla karşı karşıya kalmadığımızı ifade etmek istiyorum. Ben bunun kısa dönemli bir panik olduğunu düşünüyorum. Söylenenle algı arasında bir sorun var. Daha sıkılaştırmaya başlamadılar bile. Ortaya çıkan şey şu: ABD ekonomisi iyileştikte diğer ekonomilerde sıkıntı yaşanacak. Bu bilinmeyen bir şey değildi" diye konuştu.
Para musluklarının kesilmesinden endişe etmediğini ifade eden Çağlayan, çıkan sermayelerin dönüp dolaşıp yine geri geleceğine inandığını söyledi. Ekonomi Bakanı, "Sermaye hareketleri zaman zaman liman değiştirir ama zeminimiz hala sağlam" dedi.
SURİYE ÖNE ÇIKIYOR
Suriye konusunda umudunun bu işe kesin bir çözüm bulunması olduğunu ifade eden Çağlayan, meselenin artık sadece Türkiye'yi ilgilendirmediğini ifade etti. Çağlayan, Suriye'nin Türkiye için sınırlı da olsa bir risk etkisi yarattığına dikkat çekti.
DENGE KENDİ BÜNYESİNDE OLUŞUR
Merkez Bankası'nın politikalarını da değerlendiren Çağlayan, "Merkez müdahalesi son derece gereksiz. Arz-talep dengesinde fiyatlar oluşur" dedi. Ekonomi Bakanı, "Doların 2 TL'yi geçmesiyle ilgili olarak rakam hedefi vermeye gerek yok. Denge kendi bünyesinde oluşur" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)