E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez enerji şirketlerine likidite sağladı---

Merkez enerji şirketlerine likidite sağladı

Merkez enerji şirketlerine likidite sağladı
16 Aralık 2014 - 15:58 borsagundem.com

Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın enerji şirketleri aracılığıyla döviz likiditesi sağladığını açıkladı

Goldman Sachs TCMB'nin bugünkü kararlarını değerlendirdiği araştırma notunda TL'nin son haftalarda baskı altında kaldığını ve bunun da riskleri azaltma eğilimine neden olduğunu belirterek TCMB'nin buna TL likiditesini daraltarak ve günlük döviz alım ihalelerinde miktarı 20 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarma kararı alarak karşılık verdiği ifade edildi.
Goldman'ın raporu şöyle devam etti: "Yetkililer bugün ek önlemler açıkladı. TCMB ve Hazine devlet yönetimindeki enerji şirketlerinin döviz ihtiyaçlarını direk olarak döviz piyasalarında kendisi karşılayacak. Bu şirketler yıllık olarak 15 milyar dolarlık alım yapıyorlar. Bu da aylık yaklaşık 1.3 milyar dolar alım anlamına geliyor.
Küresel arka planda volatilite yüksek ve TL baskı altında kalmaya devam edebilir. Bu durum diğer gelişen ülkelerdeki benzerleri için de geçerli. 
Ancak alınan önlemin zamanında ve doğru bir önlem olduğuna ve TL'ye destek verebileceğine inanıyoruz.
TCMB'nin brüt döviz rezervi 134 milyar dolar seviyesinda ancak net rezerv 41 milyar dolar seviyesinde olmaya devam ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)