E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez beklentileri karşılar mı?---

Merkez beklentileri karşılar mı?

Merkez beklentileri karşılar mı?
16 Ocak 2020 - 09:35 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende de odak noktası bugününn önemli gelişmesi olan TCMB faiz kararı olmakta. Beklenti, indirim yönünde.

"Bugün TCMB para politikası kararı açıklanacak…

TCMB'nin 1 haftalık repo faizini 75 baz puan indirmesi bekleniyor

ABD-Çin 1. aşama ticaret anlaşması imzalandı

Dolar endeksi ılımlı geriledi bu sabah 97,2 düzeylerinde

ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkan Yardımcısı Liu Hı, dün ABD ile Çin arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasını imzaladı. Anlaşmaya göre Çin önümüzdeki iki yılda 200 milyar $ ABD mal ve hizmeti alımı gerçekleştirecek. Anlaşma ayrıca Çin yönetiminin, fikri mülkiyet konularında daha fazla aksiyon almasını kapsıyor. ABD Başkanı Trump, yaptığı anlaşmanın bir dönüm noktası olduğunu, ayrıca ikinci aşama anlaşmaya yönelik çalışmalara başlandığını ancak üçüncü aşama gibi bir süreci beklemediklerini belirtti.

Almanya'da dün açıklanan büyüme verileri zorlu küresel ekonomik koşulların da etkisiyle, ülkenin 2019'da son altı yıldaki en düşük büyüme oranını gerçekleştirdiğini ortaya koydu. Almanya ekonomisi
2019'da, piyasa beklentilerine de paralel olarak %0,6 düzeyinde büyüme gösterdi. ABD üretici fiyat enflasyonu da yıllık bazda beklentilerin altında %1,1 açıklandı ve Fed'in daha destekleyici para politikası eğiliminin devam edebileceğine işaret etti.

Küresel piyasalarda ise ABD hisse senedi piyasası endekslerinde %0,1 ilâ %0,3 artışlar gözlenirken, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir söz konusu. ABD-Çin 1. aşama ticaret anlaşmasının imzalanmasının da ardından, dolar endeksi günlük bazda ılımlı geriledi, bu sabah 97,2 düzeylerinde.

Euro/$ güne, dün sabahki düzeylerinin hafif üzerinde, 1,1150 seviyelerinden başlıyor. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri ise %1,79 düzeylerinde, göreli düşük düzeylerini koruyor. Yurt dışında bugün ayrıca Almanya Aralık ayı enflasyonu ile ABD Aralık ayı perakende satışlar verileri takip edilecek.

Yurt içinde ise günün en önemli gündem maddesi, TCMB'nin 14:00'te açıklayacağı para politikası kararı olacak. TCMB son toplantısında, enflasyon beklentilerinde genele yayılan bir iyileşme olduğunu belirtmişti. Son PPK toplantısının ardından da, orta vadeli enflasyon beklentileri gerileme eğilimine devam etti.

Piyasa medyan beklentisi TCMB'nin politika faizini 75 baz puan düşüreceği yönünde.

Yurt içinde dün açıklanan verilerde ise bütçe Aralık ayında 30,8 milyar TL açık verdi. Bu gerçekleşme ile 2019 yılı genelinde bütçe açığı, 123,7 milyar TL ile Yeni Ekonomi Programı'nda öngörülen 125 milyar TL'nin hafif altında. Yurt içinde ayrıca konut satışları, Aralık ayında yıllık %48 artarak, yükseliş eğilimini devam ediyor.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 5,87 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında gösterge faiz gerilemeye devam etti ve dün 22 baz puan düşüşle günü %10,33 ile Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyesinden tamamladı. 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise dün 5 baz puan azalışla günü %11,09'dan kapattı.

Avrupa'da borsalar dün ABD-Çin ticaret anlaşması imzalanması öncesi günü yataya yakın kapattılar. Eurostoxx-600 bankacılık endeksi ise %1,6 değer kaybetti."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)